13.10 - 20.10.2024 kr. 11.550 Bestil
15.03 - 22.03.2025 kr. 11.550 Bestil
03.05 - 10.05.2025 kr. 11.550 Bestil
Se alle

Andalusien: Vandring i Sierra de Tejedas bjerge

Kære Gjøa travel.

Jeg vil meget gerne rose jer .  Jeg har haft en fantastisk tur , alt var planlagt og fungerede rigtig godt.  Jeg behøvede ikke tage stilling til noget som helst , udover at pakke en lille rygsæk hver dag , og ellers bare vandre i den smukkeste natur.  Det er virkelig ferie, når det er bedst. Gianni sørgede for at vi alle havde det godt .Og sikke en stor historisk viden han delte ud af , og mange andre historier og oplevelser . Han er fantastisk .  Andalusien er fantastisk. Tak for denne gang . Tror bestemt ,at jeg vender tilbage.  I får den bedste anbefaling fra mig. 

Hanne

"Det har været den mest fantastiske uge. Vandreturerne var afvekslende som terræn, udfordringer, dagsprogram – ens for alle dage og ture var de uendeligt smukke udsigter. Gianni satte et perfekt jævnt og godt tempo, så selvom jeg fik sved på panden blev jeg kun rigtig udfordret ganske få gange. Og han fortæller interessant om meget forskellige emner undervejs. Skønt at dagene ikke startede og sluttede med lange busture; nogle dage startede vi ud til fods lige fra hotellet JAlfonso var den sødeste hotelvært og værelserne var virkelig ’room with a view’. Man mærker så tydeligt at Klaus og Gianni laver de rejser, fordi de har lyst. Jeg kan slet ikke få armene ned og glæder mig til næste tur." 

Marie-Louise

"Det hele startede med en opringning til Klaus på kontoret i Ry ift. min næste rejse med Gjøa. Venligt og informativt blev mulighederne drøftet. Valget faldt på Sierra de Tejeda i Andalusien. Nok en gang blev jeg beriget med flotte naturoplevelser, denne gang i de andalusiske bjerge, hvor stilheden hærger, botanikken blomstrer og dyrene dukker op hist og pist. Langt væk fra turisme. Gianni var igen i topform som rejseleder. Vi boede i en lille by med venligsindet lokalbefolkning, på det hyggeligste hotel med flot udsigt til bjergene. Betjeningen var i top, og vi fik skøn morgenmad, lavet med omhu. Vores gruppe fungerede socialt. Det var sådan et godt og muntert selskab. Jeg håber, vi ses en anden gang. Jeg er i hvert fald klar på nye flotte vandreture med Gjøa." 

Anette

 

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Mellem Málaga og Granada findes nogle smukke bjerge og landsbyer, forholdsvis tæt ved Middelhavet og Costa del Sol, hvor de klimatiske forhold indbyder til spændende vandreture. Det er muligt i dette område, i modsætning til Sierra Nevada og Alpujarras, hvor sne og kulde hersker på dette tidspunkt. Natur Parken består af flere små bjergkæder og hedder Parque Natural de Las Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Forskelligartede områder, hvor naturen overrasker med afvekslende miljøer: fra Axarquía til toppen af La Maroma (2069 m.), hvor vandrestier i forskellige højder giver os mulighed for spændende og alsidige vandreture.

Basen for vores vandreferie er landsbyen Alcaucín i ca. 500 meters højde. Landsbyen ligger lige ved foden af bjergene og adskillige vandrestier udgår herfra. Vores lille familiedrevne hotel, ligger lige i hjertet af landsbyen og man skal kun gå få meter for at finde en hyggelig cafè, en restaurant eller en lille købmandsbutik. Frisk kildevand får man ad libitum fra den historiske mauriske fontæne på torvet. Vi spiser aftensmåltiderne på 2-3 forskellige Caféer/restauranter i landsbyen. 

Hver dag har du mulighed for at vælge en længere eller en kortere tur, idet der vil være 2 vandre turledere på rejsen. Vi kender området indgående og har mange personlige relationer i landsbyen. Et forhold som vil krydre rejsen med ægte autenticitet, og som vil bidrage til, at du får en spændende vandreferie i Andalusien.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Ankomst

Dag 1. Ankomst til den lille bjerglandsby Alcaucín

 

Velkommen til Andalusien. Vi har kun ca. 1 times kørsel fra lufthavnen til vores bjerglandsby, beliggende ved foden af Malaga provinsens højeste bjerg. I Alcaucín indlogeres vi i et hyggeligt familie drevet hotel, lige i centrum af den gamle bykerne.

En flot fontæne pynter det lille torv, og frisk vand fra bjerget vælter ud af de 5 store haner og ned i de gamle stenskåle nedenunder. Keramikken på væggen henleder os på dens arabiske oprindelse, og folk fra hele området kommer hertil for at hente frisk kildevand. Den lokale folklore fortæller, at den der drikker fra hanen i midten, nok bliver gift med en pige fra landsbyen!

Vi går en tur rundt i landsbyen og fornemmer stedet inden vi samles for at spise aftensmad.

-/-/-

Dag 2. Fra landsbyen Alcaucín til toppen af La Torrecilla - en smuk tur i vores baghave

En dejlig vandredag med udgangspunkt i Alcaucín

Dagens vandretur går ad meget lidt befærdede stier. Fra landsbyen vandrer vi op igennem grønne fyrretræs skove, som dækker skråningerne ovenfor Alcaucín. Stien snor sig opad bjergsiden, og udsigten over La Viñuela søen bliver bedre og bedre. I cirka 1050 meters højde kommer vi oven for trægrænsen, og fortsætter gennem det lyse kalkstenlandskab.

De små planter har akklimatiseret sig fantastisk til tørken og vinden heroppe. I 1400 meters højde kan vi skimte toppen Collado de la Torrecilla. ”Collado” betegner på Spansk et lavere bjerg med bløde konturer, og fra toppen af bjerget kan man se kysten, bjergene mod Zafarraya og ikke mindst La Maroma, den højeste tinde. Mellem os og bjerget ligger et stort karst område hvor flere huler åbner sig mellem klipperne og vegetationen er begrænset til græs og lavere buske. Her vil vi sidde og nyde vores medbragte madpakker. Ruten kendes ikke af mange, bortset fra de lokale hyrder og jægere, der selvfølgelig kender området godt og påskønner roen heroppe.

Vi vender tilbage ad den samme rute, men i cirka 1250 meters højde støder vi til en lille grus sti/vej som zigzagger stille og roligt ned ad bakken med flotte udsigter undervejs. Vi følger den nemme rute nedad, hvilket giver os mulighed for opleve udsigten undervejs på tilbageturen til Alcaucín.

Note: både i 1050 og i 1250 meters højde krydser vi den lille grusvej. Er der nogen som vil gerne opleve en kortere rute, vil den ene turleder vende tilbage inden man når toppen og arrangere en kortere udflugt.

Hele ruten er ca. 15 kilometer lang og man dækker cirka + 900 m. ( Ca. 3 timers vandring til toppen)

M/-/- 

Dag 3. Fra Canillas de Aceituno via Almanchares kløften til Sedella

Vandring til to forskellige landsbyer gennem afvekslende naturområder

Efter morgenmaden kører vi en kort strækning til Canillas de Aceituno, en bjerglandsby lidt større end Alcaucín. Vi går opad igennem landsbyen og fanger stien mod Sedella. Den første del af ruten holden højden, og mellem olivenlunde følger stien irrigations kanalen og dens rislende vand. Vi ser ud over Axarquia området og i horisonten anes det blå Middelhav. Vi vandrer frem til en nyopført spektakulær hængebro, der tillader vandrende at krydse en dyb kløft skabt af bjergfloden Almanchares.  Broen er cirka 50 meter lang og vi krydser den cirka 5 km fra start. Herfra bliver ruten lidt sværere og man kan vælge enten at fortsætte mod Sedella og vandre opad den stejle skråning på den anden side af kløften, eller nyde det vilde område og så vende tilbage mod Canillas de Aceituno.

Dem der vælger af fortsætte med den ene turleder vil opleve en mere udfordrende strækning, hvor der er opsat kæder til hjælp. Stien er bred, og der er blevet lavet fine sten trin i forbindelse med installation af hængebroen. Vi fortsætter op mod Sedella. Stien bliver til en hel almindelig vandresti efter denne spændende strækning på cirka 800 meter, og de sidste 2,5 kilometer går det ned ad bakken ad en grusvej. Sedella er en lille landsby, hvor hele gruppen mødes igen og kører sammen hjem til Alcaucín.

Det er nemt at beslutte, hvorvidt man vil opleve strækningen på den anden side af broen idet man kan se den tydeligt. Vil man helst nyde stedet og vende om vil den ene turleder føre denne gruppe tilbage til Canillas de Aceituno. Stien er så smuk at det giver mening at opleve udsigterne den anden vej. Fra Canillas de Aceituno vil turlederen arrangere transfer til Sedella, og føre gruppen ovenfor landsbyen, hvor man kan være heldig at se de store lammegribbe som findes i denne del af bjergene.

Note: Gruppen vandrer samlet til El Saltillo, ved hængebroen, hvor stien bliver lidt mere udfordrende. Går man hele ruten til Sedella er ruten cirka 11 km. Vi starter i 650 m. og slutter i samme højde. Det højeste punkt vi når ligger i 980 m. og vi dækker ca. + 500/600 meter ialt. Den lavere rute har nogenlunde den samme distance men færre højdemeter.

M/-/-

Dag 4. Kystvandring i Natur Reservatet Acantilados de Maro-Cerro Gordo

Sol, vind, sand og vand - en afslappende vandredag ved kysten

Efter to dage med længere vandreture er dagens program en kortere  vandreoplevelse ved kysten i et flot Natur Reservat, som ligger øst for Nerja, hvor høje kalkstensklipper skaber en flot kulisse.

Efter en afslappende morgen i landsbyen, kører vi knap en time ud til kysten, hvor vandreturen begynder. Stien snor sig igennem duftende middelhavs vegetation, og den er meget lidt befærdet. Udsigten er pragtfuld og kystmiljøet er en markant kontrast til det bjergmiljø vi har oplevet de sidste dage.

Fra kystskrænten har vi udsigt over El Cañuelo stranden. Stien går langs gamle stenmure med klippevægge til den ene side og havet til den anden. Her har landbrug og fiskeri været hovederhvervet for mange i generationer.

Vi når Cantarriján stranden ved foden af de stejle klippeformationer, og holder en pause ved den lille restaurant.

Dem som ønsker mere fysisk udfoldelse i dag, vandrer tilbage til bilerne ad en stejl og lidt udfordrende sti, som går hele vejen op til toppen af bjerget. Fra toppen af Cerro Caleta er der en fantastisk panoramaudsigt over denne vilde kyststrækning.

Ønsker man blot at nyde stranden og naturomgivelserne, kommer bussen herned.

Vandreturen i dag er relativ kort, og dog tilbyder programmet en rigtig flot rute igennem betagende natur ad en lille fin vandresti. Vi kører tilbage til Alcaucín først på eftermiddagen, og har således fin mulighed for, at nyde og udforske vores landsby og næromgivelserne i ro og mag.

M/-/-

 

 

 

Dag 5. Vandretur fra Alcaucín over bjergene til landsbyen Canillas de Aceituno

Fra landsby til landsby ad en meget lidt befærdet og vild flot rute over bjergene

Der er vandrestier, som ligger gemte og næsten glemte i landskabet. Oftest fordi det kræver en erfaren vandrer at finde dem, da de er dårligt afmærkede. Ofte er disse stier  blandt de smukkeste. Man har dem for sig selv, og de krydser igennem flotte uberørte naturområder.

Vi går ud af landsbyen, og følger snart en sti som fører os op i bjergene. Stien er kun afmærket med få og gamle varder. Vi vandrer stille og roligt opad, og tager ind imellem en pause, og kan konstatere at vores lille bjergby blive mindre og mindre under os. Små stenmure bevidner stiens lange historie, og betydning for lokal samfundet gennem tiderne.

La Maroma`s høje klippekanter ses tydeligt, og vi krydser flere slugter, som fremstår som rynker på bjergsiden. Vores mål er en lille oase til frokost - en lund af fyrretræer med frisk bjergvand, hvor vi spiser vores madpakker.

Efter frokost starter vi passende med en flad strækning, inden vi tager de sidste 100 højdemeter op til bakkekammen, hvor vi fra 1170 meters højde får udsyn over området på den anden side. På vejen ned til Canillas de Aceituno passerer vi en kilde og en grotte, hvortil der knytter sig en interessant historie fra Al Andalus, det arabiske Spanien. Fremme i landsbyen Canillas de Aceituno holder vi en dejlig pause, inden vi vender tilbage til Alcaucín.

BEMÆRK: Ruten som beskrevet er cirka 18 km. Hvis ønskeligt, kan den forkortes ved at vandre til Alcaucín ad den lille grusvej, som vi krydser om eftermiddagen efter frokost.

M/-/-  

 

Dag 6. Bjergpasset Boquete de Ventas de Zafarraya og vandringer i spektakulær karstlandskab og Tajos de Alhama kløften

Storslåede udsigter og vandring til Alhama de Granada

Her mellem en lidt krævende rute i går, og inden ”topturen" i morgen, har vi i dag en lidt mere afslappende vandredag.  Turen starter fra et af Spaniens ikoniske bjergpas - Boquete de Ventas de Zafarraya.

Vi har ca. 30 min kørsel op til passet, der som et kæmpe ”U” åbner sig i profilen af bjergkæden. På den anden side af passet ligger en stor og frodig højslette, hvor lokale producenter dyrker alverdens grøntsager.

Vi gøre et kort stop i passet, og går en kort strækning på den nedlagte jernbane, og betragter udsigten fra passet ud over dalen og helt til havet ved Malaga.

I 1920erne ville man etablere en jernbane forbindelse mellem Malaga og Granada, over bjergene og igennem bjergpasset. Ventas de Zafarraya var den sidste station som betjente jernbanen, som man indviede den 28. august 1922. Den 12. maj 1960 kørte det sidste tog herfra i retning af Vélez-Málaga.

Vi stiger i bussen igen og kører nu igennem den lille by Ventas de Zafarraya, og sletten i 900 moh, hvor der dyrkes alverdens grøntsager som salat, bønner, tomater, kål osv. i stor stil. Området forsyner Malaga og hele Solkysten med frisk råvarer.

Vi har nu en vandretur på ca. 3 timer. Den starter i El Almendral og går igennem et stort og øde karstlandskab, som er meget særpræget for Sierra Gorda. Vi spiser frokost undervejs på ruten.

Tilbage ved bussen, kører vi nu en kort strækning frem til Tajos de Alhama, som er en fantastisk kløft - "Monumento Natural", hvori vi vandrer frem til den antikke by Alhama de Granada. Vi går igennem byen, og betragter den gamle katedral, og får fortalt den centrale rolle, som byen har spillet i Andalusiens historie.

Herefter stiger vi op i bussen, og kører hjem til Alcaucin, hvor vi spiser en dejlig aftensmad sammen.

M/-/-

Dag 7. Sierra Tejedas smukkeste udsigter fra Toppen af La Maroma (2069 m.)

En fantastisk afslutning med vandrerejsens højeste top

Adskillige ruter fører til toppen af La Maroma, da bjerget dækker et stort areal, og flere landsbyer er placeret ved foden rundt om det. Vi har naturligvis valgt den rute, som vi synes er den smukkeste. Den som fører vandrerne igennem de mest afvekslende og smukkeste landskaber, og som starter kun 5 km fra Alcaucín.

Vi starter ud i skoven ved foden af de høje klipper, som danner Monumento Natural (natur monument) Tajos (klipper) de Alcáraz. Når vi når op op i cirka 1300 meters højde udgøres vegetationen af lavere buske og planter og enkelte træer. Efter en zigzaggende strækning op til cirka 1550 meters højde, ser vi ind i en lille dal, hvor fritgående heste og vilde bjerggeder (Capra pyrenaica hispanica) ofte ses.

Oppe i 1750 m. åbner udsigten sig i retning af Sierra Nevada, og er der sne deroppe vil vi kunne se de høje tinder syd for Granada i horisonten. Den majestætiske bjergryg vi har foran os er La Maromas højeste kam, som vi følger til toppen. Fra La Maroma er der forrygende udsigter over Sierra Tejeda, Almijara og Alhama. Kysten mellem Malaga og Nerja, de spidsede tinder i Frigiliana området. og hele Axarquía ligger under os - wow!

Hvis vejret er til det, tager vi os god tid heroppe, inden vi påbegynder tilbageturen.

Om ruten:

Ruten til toppen er cirka 18 km l(tur/retur) og dækker cirka + 1200 højdemeter. Vandretid er cirka 7/8 timer + pauser. Der er mulighed for at fravælge selve turen til toppen til sidst: I så fald følger man gruppen til cirka 1300 m. højde, hvorfra man vandrer en flot rundtur hele vejen tilbage til Alcaucín.

M/-/-

Dag 8. Afrejse

Farvel til Alcaucín og Andalusien

Vi har tilstræbt, at give til jer en rigtig god vandreferie i Andalusien. En helt igennem autentisk oplevelse med spændende og smukke vandreture i bjergene, og mellem landsbyerne. Vi håber I har nydt vandreferien, og vender beriget hjem til Danmark, med kilometer i benene og en frisk kulør i ansigtet.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2-3

På vandreturene på denne rejse er der mulighed for, at vælge mellem hhv. længere og kortere ture.

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Malaga t/r
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger på hotel i delt twinværelse
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1200,-
  • Drikkevarer 

 

Overnatninger på rejsen:

Vi overnatter på et lille familiedrevet hotel i landsbyen Alcaucín. Cafè, restaurant, bankomat, bar, købmand, kildevand fra fontæne osv er lige ved hånden på torvet udenfor hotellet. Det er muligt, at booke enkeltværelse på denne rejse. 

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS eller Norwegian fra København til Malaga t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Det majestætiske kalkstens bjerg La Maroma (2070 m.) knejser stolt over hele området. Det strækker sig over et stort areal og skaber et afvekslende vandremiljø lige udenfor vores dør.

De klimatiske forhold er generelt milde og behagelige. Sneen falder på toppen af bjerget, men ligger sjældent længe og mest på nordsiden. Middelhavet har stor påvirkning på de lokale mikroklimatiske forhold, og foråret kommer tidligere her, end i de højere bjerge i Alpujarras og i Sierra Nevada.

Der findes gode trampestier i området, hvor de lokale også selv vandrer. Der findes også stier, som er meget lidt befærdede, og hvor man ikke møder mange folk. De sidste er selvfølgelig knapt så tiltrådte, og ikke så velafmærkede. På hver vandredag er der mulighed for, at vælge en hhv. kortere/lettere tur eller en længere/sværere tur.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi på overnatningsstedet: 

Der er gratis adgang til Wifi på hotellet.

Bemærk venligst:

Vi forventer godt vejr, men det er rigtige bjerge vi færdes i, og der kan derfor forekomme pludselige vejrskift. Det skal man være forberedt på, i forhold til at medbringe det rigtige udstyr - se pakkelisten for turen.

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

1 mug/drikkekop til at medbringe på vandreturene

Solbriller