25.05 - 01.06.2024 kr. 19.850 Bestil

Færøerne: Vandring, historie, natur- og kulturformidling i Nordatlanten

Rejsebeskrivelse

Færøerne: Vandring, historie, natur- og kulturformidling i Nordatlanten. Titlen beskriver præcist, hvad denne aktive rejse til Færøerne indeholder. Rejsen foregår sidst i maj (25.05.24 - 01.06.24), og tidspunktet er fremragende mht vandring og udendørsliv.

Rejsen indeholder et udvalg af en række super flotte vandreture i naturen, fordelt på 4 af de ialt 18 øer, der udgør Færøernes territorium, nemlig: Streymoy, Eysturoy, Mykines og Sandoy. Vi ser også øen Vágar, når vi kører fra/til lufthavnen.

Klaus Nordvig Andersen fra Gjøa Travel, er kommet på Færøerne igennem mange år, og har i samarbejde med sin gode ven færingen Per Hansen udviklet denne rejse specifikt til Gjøa Travel. Størstedelen af billederne der ledsager programmet blev taget på researchturen ultimo maj 2023. Per Hansen vil guide begge rejser, og deltagerne er i virkeligt gode hænder. Per er født og opvokset i Tórshavn, og kan sin historie til fingerspidserne. Han vil formidle Færøernes historie i fortid og nutid på vandreturene, og når vi kører i bussen fra A til B - på dansk. 

Vi bor i alt 4 nætter på Gjaargardur Guesthouse i bygden Gjógvøen Eysturoy. Fra restauranten har man en flot udsigt til bygden, fjeldet og havet.

De sidste 3 nætter på rejsen bor vi på Hotel 62Nord beliggende helt centralt i Hovedstaden Tórshavn, få min gang fra den hyggelige havnefront og det historiske kvarter Reyn, Tinganes m.m.

Rejsegruppen vil bestå af max 18 rejsedeltagere, samt lokal færøsk dansktalende turleder.

Billederne i dette rejseprogram er taget af Klaus fra Gjøa Travel, samt nogle stykker venligst udlånt af lokal guiden Per Hansen.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Fly til øen Vagar på Færøerne og videre med bus til Gjógv på øen Eysturoy

Ankomst til Færøerne midt i Nordatlanten

Vi ankommer til Vagar lufthavn på Færøerne, hvor vores lokale turleder venter med bussen. Herefter begiver vi os af sted mod vores indkvarteringssted, nemlig bygden Gjógv beliggende helt nordøstligst på øen Eysturoy. Her  tilbringer vi de første 4 overnatninger på Gjaargardur Guesthouse.

Efter infomøde og middag i stedets restaurant går vi en aftentur i bygden. Vi går ned til Kløften, som bygden er opkaldt efter (Gjógv = kløft på færøsk). Bygden har ca. 25 faste indbyggere og ligger smukt placeret ved Eysturoys nordligste kyst. Bygdens gamle huse er velbevarede, og den lille kirke samt den gamle skole og mindesmærke for døde søfolk, er også interessante at kigge nærmere på. I kløften yngler malemukker, og normalt også nogle lundepar.

-/-/A

Dag 2. Mykines - fuglenes paradis

Færøernes vestligste ø Mykines og dens fantastiske fuglefjelde

Dagen i dag står i fuglenes tegn. Vi skal besøge den vestligste ø på Færøerne - Mykines, som forlængst er blevet udråbt til Færøernes fugleparadis.

Først kører vi til Sørvágur øen Vágar, hvorfra vi sejler de 45 minutter med rutebåden til Mykines. Vi sejler forbi de dramatiske klippesøjler og holme Drangarnir og Tindhólmur – ubeskrivelig flotte og dramatiske. Når vi nærmer os Mykines begynder vi at se lunder, suler og andre havfugle flyve rundt omkring båden.

Båden lægger til i en lille kløft, hvor hundredvis af rider har deres reder. Vi går op fra kløften til selve bygden og kigger os lidt omkring, inden dagens vandring begynder.

Oppe ved mindesmærket for forulykkede lokale, kan vi på tæt hold betragte lunderne (søpapegøjer), lomvier og alke på fjeldvæggene under os. Hvis stien er åben, vandrer vi videre ud mod holmen, hvor sule kolonierne befinder sig. Det eneste sted på Færøerne, hvor sulerne har reder.

Vi vandrer langs klippekanten mod øst og kigger ned på klipperne, hvor vi kan se lunder, og hvis vi er heldige - sæler ligge og slappe af på klippeskærene.

Til sidst kommer vi ud i udmarkerne, hvor man i gamle dage skar tørv og gemte dem i stenhuse, som fortsat kan ses i landskabet. Udover de allestedsnærværende får, så ser og hører vi mange slags landfugle, såsom almindelig kjove, dobbeltbekkasin, gærdesmutte m.m. Måske har havternerne etableret en koloni i år?

Tilbage i bygden nyder vi atmosfæren, og evt. en kop kaffe og et stykke kage i den lokale café.

Sidst på eftermiddagen sejler vi fra Mykines sejler vi tilbage mod Sørvágur, hvorfra bussen vil køre os hjem til Gjógv.

På Mykines vandrer vi ialt ca. 3 timer under vores ophold på øen.

Note: Vi har placeret udflugten til Mykines allerede på dag 2, således at vi forhåbentligt kan flytte udflugten til senere på ugen i tilfælde af, at sejladsen bliver aflyst pga vejrlig.

M/F/A

Dag 3. Færøernes højeste fjeld - Slættaratindur (882 moh)

Til toppen af Færøerne - "den flade bjergtinde" - Slættaratindur

I dag skal vi bestige Slættaratindur, der er Færøernes højeste bjerg (højde 882 m). Slættaratindur betyder "flad bjergtinde" og er en rest af det historiske  plateau, der eksisterede fra Skotland til Grønland, hvor altså Færøerne udgør én del. Vandringen som starter i knap 400 meters højde, er relativ stejl, men ikke specielt vanskelig.

Fra selve toppen har man en enestående udsigt over hele Færøerne - når altså vejret tillader det! Når luften er klar og tør, kan man se til Vatnajökull på Island 550 km væk- det er verdens længste synsvidde og er registreret i Guinness rekordbog.

På årets længste dag den 21. juni er det en gammel færøsk tradition, at gå op på Slættaratindur for at se solen hhv. gå ned og komme op igen. Den er borte i 4 timer mellem ca. 23.30 og 03.30.

For dem der ønsker lidt mere vandring, er der mulighed for at vandre de sidste par timer hjem til hotellet. Det er en smuk tur, delvis på asfalteret vej og delvis ad den gamle vardesti mellem bygderne Funningur og Gjógv.

Vandreturen op til toppen og ned igen tager ca. 3 timer ialt t/r incl. 1/2 times udsigtspause på toppen.

M/F/A

Dag 4. Vandring mellem bygderne Saksun og Tjørnuvík

Flot fjeldvandring via den historiske vardesti fra Saksun til Tjørnuvik

Dagens vandring foregår i den nordligste del af StreymoyFærøernes største ø. Vi kører med bus til Saksun, som er en lille bygd beliggende for enden af en lang dal, omkranset af høje fjelde, hvor små og store vandfald løber og risler ned ad fjeldsiderne. Den lokale kirke ligger smukt placeret for sig selv på en mark med udsigt over en lagune og havet bagved. Udsigten er aldeles betagende – og vi kigger os lidt omkring, inden vi starter vandringen op ad fjeldet.

Vandringen følger den ældgamle vardesti mellem Saksun og Tjørnuvík. Vi går op ad fjeldskråningen og stopper undervejs og nyder den fantastiske udsigt ned over dalen, bygden og lagunen – det er som at kigge ned i et vulkankrater.

Undervejs over fjeldet kan vi forvente at se forskellige fuglearter, som hjejler, stenpikker, spover, strandskader og de imponerende storkjover. Halvvejs på ruten oppe på "sadlen" (525 meter over havet), spiser vi vores medbragte madpakker, og  nyder udsigten hele vejen til Mykines i den ene retning, og "Slættaratindur", "Kæmpen" og "Kællingen" i den anden retning.

Vi fortsætter vandringen ned mod Tjørnuvík, en bygd hvor bjergene er så høje og tæt på bygden, at de ikke ser solen fra november til februar. I bygden venter en tiltrængt kop kaffe og vafler på ”bytorvet”.

På vej tilbage til Gjógv gør vi et stop ved Færøernes højeste vandfald – Fossá.

Dagens vandrerute er på knap 7 km, ca. 550 højdemeter og tager ca. 4 timer ialt incl. pauser.

M/F/A

Dag 5. Sandoy – Vandring på Dalurfjeldet og bygdebesøg i Sandur

Vi flytter base fra Gjógv til hovedstaden Tórshavn og oplever Sandoy

Næste destination på vores færøske odyssé er den sydlige ø - Sagaøen Sandoy. Øen er den første af Færøernes fem sydligste øer, og er en relativ flad og meget grøn ø.

Efter tidlig morgenmad og check ud i Gjógv kører vi mod syd gennem den undersøiske tunnel med den verdensberømte rundkørsel, udsmykket med kunstværk af Tróndur Patursson. Undervejs passerer vi Færøernes laveste punkt i tunnelen – 187 meter under havoverfladen. Vi kører syd om hovedstaden Tórshavn og gennem den ny åbnede tunnel, som nu forbinder Sandoy med resten af ”fastlandet”.

På Sandoy kører vi i retning af bygden Húsavík, hvor dagens vandring starter. Busturen går gennem en af de mest frugtbare dale på Færøerne og passerer bl.a. Sandsvatn med Færøernes eneste sandklitter

Dagens vandring starter i en ”rætt”, en fårefold, hvor man mindst tre gange om året samler fårene for bl.a. at klippe ulden af dem. Vi vandrer ad den gamle vardesti mod Skarvanes, gennem områder hvor man i gamle dage skar tørv til brænde.

Om sommeren er der meget fugleliv i området og der er gode muligheder for at se en hare løbe op ad fjeldsiden. På ruten ser vi de sagnomspundne øer mod syd, og hører historier fra Vikingetiden og Middelalderen. På vej ned mod Dalur møder os en smuk udsigt, med bygden omkranset af høje bjerge og en strand fuld af rullesten. Vandreturen varer omkring tre timer og vi har madpakker med, som nydes undervejs.

Efter vandringen kører vi til Sandur - øens største bygd med lidt over 500 indbyggere. Her skal vi besøge kirken, der med sine sorte tjære-vægge, tørvetag og hvide klokketårn er et godt eksempel på Færøernes traditionelle kirkearkitektur fra første halvdel af 1800-tallet. Kirken, der er bygget i 1838, er den sjette kirke i rækken på netop denne grund, startende helt tilbage i vikingetiden. Vi kigger også indenfor i det lokale kunstmuseum, en gave fra et bysbarn til bygden, fuld af den bedste færøske kunst.

Sidst på eftermiddagen kører vi til hovedstaden Tórshavn, hvor vi checker ind på et hotel i byens centrum, hvor vi overnatter de næste tre nætter.

Dagens vandretur er på ialt ca. 3 timer.

M/F/-

Dag 6. Streymoy - Vandring ”Fyri Vestan”

Dagens vandring ”Fyri Vestan” foregår på vestsiden af Streymoy

Dagens vandring foregår nord for Tórshavn – lokalt kaldt ”fyri vestan” som betyder noget i retning af ”på vestsiden”. Vi skal vandre rundt om nogle bjerge på vestsiden af Færøernes største ø, Streymoy.

Vi kører ad "Oyggjarvegur" ud af Tórshavn, passerer Mjørkadalur (Tågedalen) og kører så op ad den snørklede smalle vej, der fører op til en tidligere radarstation fra den kolde krigs tid. Deroppe ligger også Færøernes eneste skilift hhv. skipiste. Godt halvvejs oppe starter vores vandretur. Langs dagens vandrerute vil vi igen se mange flotte gamle historiske varder, der gennem århundreder har hjulpet vandrerne med at finde vej og komme sikkert frem, når tåge pludseligt satte ind.

Vi nyder den flotte udsigt i alle retninger – og ser store dele af Færøerne undervejs. Vi vandrer først under fjeldvæggen af "Sonfelli" og har udsigt mod "Skælingsfjall" – det meget stejle og næsten 800 meter høje fjeld, hvor mange tager turen op på sommerens længste dag.

Efter en stund kommer vi over en fjeldkam og pludselig venter et nyt syn os – en bred græsklædt bred dal med udsigt mod Vágar og "Trøllkonufingur". Efter at have rundet endnu en fjeldkam dukker endnu et storslået syn op: Udsigt til øerne Koltur, Hestur, Sandoy i syd. Vi vandrer langs klippekammen på god og sikker sti og kigger på de meget stejle fjeldvægge på den ene side og en smuk indsø i dalen under os på den anden side.

På vej ned til bygden Norðradalur passerer vi indsøen og går ned via en klippeformation, som består af søjlebasalt. Under hele området vi har vandret idag ligger et indskudt basaltlag. Der hvor det stikker ud af fjeldene, findes op til 40 meter høje basaltsøjler. Vi fortsætter gennem dalen og bygden af samme navn, og op til sadlen/fjeldpasset kaldet Norðradalsskarð. Herfra er der en forrygende udsigt mod øen Koltur, hvor der bor kun to mennesker. Norðradalsskarð er et af de mest vindblæste steder på Færøerne (om ikke i verden). Der blæser jævnligt 60 m/s og man har målt helt op mod 90 m/s!

Herfra vil vores bus køre os tilbage til Tórshavn. I dag er der mulighed for, at se nærmere på den færøske hovedstad. Vi bor centralt, og har få minutters gang til havnen med dens mange flotte både og skibe, butikker, gallerier og den gamle bydel med Tinganes m.m. Tórshavn huser også 2 interessante muséer, hhv. National Museum og Kunstmuseum, som de fleste vil finde et besøg værd.

Dagens vandring ”Fyri Vestan” tager ca. 4 timer ialt.

M/-/-

Dag 7. Kirkjubøur - Tórshavn med Nordens Hus og den gamle bydel Tinganes

Bispesædet i Kirkjubøur, Magnuskatedralen og Nordens Hus

I dag har vi en let vandring til den måske vigtigste historiske lokalitet på Færøerne, nemlig det gamle bispesæde Kirkjubøur, med domkirkeruinen "Magnuskatedralen" og den velbevarede "Kongsgården".

Vi vandrer fra hotellet gennem byen til starten af den gamle vardesti, som indtil for knapt hundrede år siden var ”vejen” mellem Tórshavn og Kirkjubøur. Herfra vandrer vi de ca 7 lette kilometer til Kirkjubøur. Undervejs fortælles der historier om livet i gamle dage, om sprog, kultur og meget mere, inden vi kommer til den idylliske bygd, som i middelalderen var katolsk bispesæde på Færøerne.

Efter besøg i sognekirken fra år 1111, de imponerende ruiner af Magnus Katedralen og den gamle bondegård, med måske verdens ældste beboede træhus, kører bussen os tilbage til Tórshavn og Nordens Hus, hvor vi spiser frokost. Nordens Hus, der fyldte 40 år i 2023, er et utroligt flot hus. Med sin spændende arkitektur danner det rammen om talrige udstillinger, koncerter og mange andre arrangementer året rundt på Færøerne.

Efter rundvisning i huset vandrer vi ned gennem byen, hvor vi bl.a. passerer det nationale Kunstmuseum, som ligger i byens hyggelige park. Vi passerer bytorvet på vej ud på Tinganes, hvor færinger helt tilbage i vikingetiden holdt deres ”Ting”, dvs parlament, og hvor Færøernes Landsstyre holder til den dag i dag. Vi fortsætter op ad Reyn, den gamle bydel i Tórshavn og fornemmer den afslappede stemning her, omgivet af flotte bygninger og huse fra 1600- og 1700-tallet, inden vi går tilbage til hotellet. 

Det er nu rejsens sidste aften, og turlederen vil tage initiativ til en hyggelig fællesmiddag på et af Tórshavns mange gode spisesteder, hvor vi kan runde rejsen af, på passende vis.

Vandringen tager ca. 3 timer fra hotellet til Kirkjubøur, heraf 2 timer på selve den gamle vardesti.

M/-/-

Dag 8. Hjemrejse: Fra lufthavnen på Vágar til København

Afsked med de 18 Nordatlantiske øer - Færøerne

Efter morgenmaden og udtjekning fra hotellet, bliver vi kørt til lufthavnen på Vágar, hvorfra vi påbegynder hjemrejsen til København.

Atlantic Airways flyet sætter kursen mod syd, og ud af vinduerne kan vi nyde synet af de stejle græsgrønne øer og imponerende fjeldlandskaber, der forsvinder bag os.

Opholdet i Gjógv og Tórshavn er forbi, og vi tager afsked med Færøerne for denne gang. 

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2-3

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende færøsk turleder
  • Flyrejse København - Færøerne t/r 
  • Alle lokale bustransfers jvf. program
  • Alle overnatninger på rejsen i delt dobbeltværelse på hhv. Guesthouse i bygden Gjógv (4 nætter) og hotel centralt i hovedstaden Tórshavn (3 nætter)
  • Udflugt til Mykines incl. sejlads og "Stiafgift"
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet (Bemærk, at rigtig mange måltider er inkluderet)
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 3000,- 
  • Drikkevarer 
  • Evt. entréer til museer m.m.

Overnatninger på rejsen:

Vi har i alt 7 overnatninger på denne 8 dages rejse.

I bygden Gjógv bor vi på Gjaargardur Guesthouse i 4 nætter (dag 1 til dag 5). Alle værelser har eget bad & wc.

I Tórshavn bor vi på Hotel 62Nord (i byens centrum) i 3 nætter (dag 5 til dag 8). Alle værelser har eget bad & wc.

Det er muligt, at booke enkeltværelse på denne rejse. Se prisen for enkeltværelsestillæg ovenfor i afsnittet "IKKE inkluderet i rejsens pris".

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med det færøske luftfartsselskab Atlantic Airways fra København til Færøerne t/r.

Der er mulighed for, at flyve fra Billund i stedet for København. Ring venligst, hvis det har din interesse.

Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. 

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

I Gjógv har vi helpension. Vi spiser morgenmad og aftensmad i stedets restaurant med udsigt over bygden, fjeldene og havet. Frokosten består at madpakker, som vi medbringer på vandreturene.

I Tórshavn er der hhv. købmand/supermarked og bager lige ved hotellet. Derfor har vi valgt, at man selv sørger for den frokost man ønsker at medbringe på de 2 vandredage med udgangspunkt herfra (dag 6 og 7). Så kan man få lige det, som man har lyst til.

Aftensmaden er ikke inkluderet i Tórshavn. Det har vi valgt, fordi der er et virkeligt bredt udvalg af spisesteder, og smag & behag er som bekendt forskellige. Derfor er "der fri leg" mht aftensmad på dag 5 og 6. Turlederen vil naturligvis introducere de forskellige spisesteder til gruppen. På turens sidste aften (dag 7), vil turlederen sammen med gruppen vælge en restaurant til fælles afskedsmiddag.

Område, klima og terræn:

Færøerne er blevet et eftertragtede rejsemål - især for dem, der værdsætter natur og fugleliv. Færøerne har så meget at tilbyde den tilrejsende i form af natur- og ikke mindst kultur oplevelser.

Herude midt i Nordatlanten er dagene dejligt lange fra sidst i maj til begyndelsen af august, hvor Gjøa Travel besøger Færøerne. Havet bugner med føde om sommeren, og det er grundlaget for de store havfuglebestande, der beboer fuglefjeldene i sommerhalvåret.

Historien er til stede overalt i by og land, og Tórshavn er idag en moderne by i rivende udvikling. Ca. 20.000 af Færøernes befolkning på ca. 54.000 mennesker bor i hovedstaden. Byen rummer ex. den gamle bydel "Reyn" fra 16-1700 tallet, og naturligvis topmoderne huse og faciliteter udfærdiget i topmoderne arkitektur og design. Byen er også beriget med nationalt museum, Kunstmuseum, en lang række gallerier og ikke mindst Nordens flotte hus, på toppen af byen. Der findes et betydeligt antal hyggelige caféer og restauranter i centrum omkring havnefronten, der kan tilgodese enhver smag.

Om sommeren er gennemsnitstemperaturen på 12°C, men det kan dog blive noget varmere på steder, hvor der er sol og læ. Uanset årstid er luften altid dejlig ren og frisk.

Om sommeren er der ofte flot og klart vejr, men regn, tåge og blæst kan naturligvis også forekomme, som det er almindeligt kendt. Ofte kan man opleve alle vejrtyper i løbet af en dag. Se Udstyrs- og Pakkelisten mht gode råd vedr. påklædning på rejsen.

På vandreturene vandrer vi i fjeldterræn. Dvs. underlaget veksler mellem fast grundfjeld, løse sten og grus, samt tiltrampede jordstier. Vi anbefaler stærkt rigtige vandrestøvler til denne rejse, ligesom vandrestave er en god idé at medbringe.

Vandreturene og guidning/turledelse:

På denne 8 dages rejse er der vandreture af forskellig længde og varighed på 6 dage (alle dage på nær de 2 rejsedage). Vandreturenes længde er på ca. 5 -7 km og en enkelt på 8-9 km. 

Vandreturene  

Vi vandrer altid i roligt tempo, og det er en prioritet, at der er god tid til at observere landskaber og dyreliv, tage billeder m.m. 

Guidning/turledelse:

Lokalguiden er en god bekendt af os/Gjøa, og Klaus har tidligere samarbejdet med ham gennem mange år. Det er formidling på højt niveau, med godt humør og glimt i øjet. Man kommer beriget hjem fra denne rejse hvad angår historisk og kulturel indsigt om Færøerne, og så har man vandret nogle meget varierede og flotte historiske ruter i spektakulære natur- og kulturlandskaber.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort incl Dankort stort set alle steder. Valutaen er DKK.

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er gratis WiFi på begge vores overnatningssteder på denne rejse.

Der er god mobildækning langt de fleste steder, med undtagelse af visse strækninger på vandreturene - heldigvis. Telefoni på Færøerne kan være meget dyrt, så husk at tjekke din teleaftale inden du bruger data på Færøerne.

Udstyrs- og Pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstederne under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert - valget er dit. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera/telefon, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen. Det er en god idé, at medbringe vandtæt "regnslag" til dagstursrygsækken.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Vi anbefaler vandrestave til denne rejse.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller

Kikkert, hvis man er fugle interesseret

NB: Der er naturligvis sengelinned og håndklæde på begge overnatningssteder.