13.07 - 20.07.2024 kr. 10.950 Bestil
20.07 - 27.07.2024 kr. 10.950 Bestil
Se alle

Toscana: Corfino og vandring i Garfagnanas bjerge

"Det var en formidabel tur! Smukke, øde ruter og en fantastisk guide. Ikke det Toscana man forventer. Man overraskes af spektakulære og dramatiske landskaber med stejle bjergsider og overraskende øde vandreruter. Når man kommer tilbage til hotellet efter en dag fuld af indtryk og en god følelse af træthed i kroppen venter der en dejlig middag i hyggelige omgivelser. Gianni er en utrolig vidende og omsorgsfuld guide og hans gode humør smitter af på hele flokken."

Lene

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

 

I det nordlige Toscana langs Serchio floden findes den fantastiske Garfagnana dal, som er omringet af betagende bjerge med Alpi Apuane`s hvide marmor og Appenninernes sæterlandskaber.

Et frodigt landskab, hvor utallige små landsbyer og middelalder kirker befinder sig, omkranset af store skovområder og bjerge. En hel verden af oplevelser på et begrænset område, gør det muligt at tilbyde jer en rejse, med stor diversitet i vandreoplevelserne, men med korte transporttider.

De lokale mundheld om  Garfagnana lyder ”La Valle del bello e del buono” - ”Dalen hvor det smukke og det gode findes”. Smuk alsidig natur og velsmagende mad & vin. En perfekt kobling for en dejlig vandreferie i Toscanas bjerge.

Vi skal vandre ad historiske vandreruter som er ukendte for det store publikum. Vandrestier som har været tilvoksede i årtier, men som lokale kræfter nu har åbnet for vandrer- og natur entusiaster.

Afvekslende stier til bjergtoppe og Garfagnanas smukkeste bjerglandsbyer og borge. På nogle af dagene kan man tilmed vælge mellem en kortere eller en længere rute - begge med flotte udsigter.

Vores base er et hyggeligt lille bjerghotel i landsbyen Corfino. Hotellet ligger i udkanten af landsbyen, omringet af træer og blomster. Gianni Nancesi og vores værtsfamilie bestående af Mara, Roberto og datteren Martina har været personlige venner i mere end 20 år, og de glæder sig meget  til at beværte os på deres "Albergo La Baita".

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download Rejsebeskrivelsen her

 

 

 

 

Dag 1: Ankomst til Toscana og Corfino

Albergo La Baita i Corfino: Rolige omgivelser og søde værter

Albergo La Baita har en fredelig placering i udkanten af landsbyen, og Corfinos gamle og smalle gader, begrænser trafikken til et minimum. Vores bus kan således ikke køre det sidste stykke, så vores værtsfamilie hjælper med bagagen, og vi går det sidste stykke til hotellet gennem landsbyen. Efter indlogering, mødes vi til en forfriskning i haven, hvor vores sanser bekræfter os i, at vi er i en lille landsby i bjergene i Italien. I morgen venter os en herlig vandredag.

-/-/A

Dag 2: Fra Corfino til Castelnuovo di Garfagnana

Dag 2. Gennem kastanjeskove til Sillicagnana og Pontecosi

Vi snører vandrestøvlerne på hotellet og starter allerede dagens vandretur igennem Corfinos smalle gader. I udkanten af  bjergbyen følger vi en sti ud i terrænet, som vil føre os længere ned i dalen igennem gamle kastanjetræs skove.

Sillicagnana er den første af en lille håndfuld landsbyer vi krydser igennem i dag. Herfra følger vi dalen, skabt af Serchio floden, som løber videre mod Lucca og Middelhavet.

Inden længe passerer vi den lille landsby Sambuca, som har bevaret sin charme og hvis lille kirke er særlig kendt i området.

Vi fortsætter vandreturen mod søen ved landsbyen Pontecosi, hvor vi holder en pause. Turen fortsætter mod Monte Alfonso fæstning lige oven for Castelnuvo di Garfagnana. Fra fortet har vi en fabelagtig udsigt 360 grader rundt til de utallige bjergtinder i området. Nede i byen spiser vi en god frokost, måske afsluttet med en ægte italiensk is på torvet..

Turen går videre mod Castiglione di Garfagnana, ubestridt Garfagnanas smukkeste borg. En tur langs de gamle middelalderlige bymure fører til toppen af de gamle vagttårne, der i sagens natur har imponerende udsigter, og som er en flot finale på rejsens første vandretur.

Herfra har vi kun 20 min. kørsel med bussen hjem til La Baita.

 

M/-/A

Dag 3: Vandring til Monte Sumbra i Alpi Apuane

Dag 3. Monte Sumbra (1769 m.) i hjertet af Naturparken Alpi Apuane

Vi kører til Alpi Apuane i dag, hvor vores mål er bjerget Monte Sumbra, placeret i hjertet af bjergkæden. Vi bliver sat af i cirka 1100 meters højde, hvorfra vi starter vandreturen. Sumbras bjergryg er delvis dækket af bøgetræskove, hvilket giver skygge på en stor del af opstigningen. 

Ved passet Colle delle Capanne i 1452 meters højde, holder vi en velfortjent pause for at nyde udsigten og hvile os lidt. Bøgetræerne bliver lavere og lavere eftersom vi nærmer os bjergryggen. Den sydlige side af Monte Sumbra er en lodret væg cirka 500 meter høj. Vi finder et frokoststed, hvorfra vi kan nyde den spektakulære udsigt over den mægtige vertikale klippeside.

Vi har en lokal guide med os i dag, hvilket giver deltagerne mulighed for, at vælge enten at fortsætte mod toppen ad bjergryggen eller vende om og vandre tilbage til Colle delle Capanne. Fra passet leder en sti, til den lille landsby Capanne di Careggine. Ruten indeholder flotte udsigter og en spændende passage igennem en klippefraktur skabt af et jordskælv.

Landsbyens lille restaurant er vores base, indtil resten af gruppen der vandrede til toppen af Monte Sumbra med vores turleder støder til os. Med trætte ben og flotte billeder af Alpi Apuana og Monte Sumbra på nethinden kører vi hjem til Corfino.

M/-/A

Dag 4: Vandretur i Parco Nazionale dell’ Appennino Tosco Emiliano

Dag 4: Sæterlandskaber og hyrdekultur ved Campaiana

Vi skal ikke køre i dag, idet dagens vandremål er sæterområdet Campaiana, der ligger inden for vores vandreradius fra hotellet. Ovenpå gårsdagens lidt lange vandring til Monte Sumbra, har vi meget passende en lidt kortere vandredag foran os i dag.

De lokale hyrder fra Corfino området har i umindelige tider haft deres sætere i Campaiana, og vi følger den gamle sti derop. I begyndelsen af sommeren drev man får og andre husdyr op til de grønne græsarealer, hvor der var rigelig og næringsrig føde sommeren over. I dag er de gamle hyrdehytter restaureret til små sommerhuse, men man kan stadigvæk se spor af den gamle hyrdekultur.

Stien starter lidt stejl, men snart flader ruten lidt ud og allerede efter en halv times vandring puster vi ud ved endnu et flot udsigtspunkt, som denne egn er så beriget af. Nu er ruten nemmere, og hvide kalkklipper bryder det grønne landskab.  I sæterlandsbyen spiser vi frokost og holder en god middagspause.

På tilbageturen fra Campaiana sæteren, passerer vi en skulptur i hvid marmor. Kunstværket blev udført af en dansk kunstner, og gemmer en interessant dansk kulturhistorie, som vil blive fortalt på lokationen. Vandreturen tilbage til Corfino er lidt stejl ind imellem, men vi har god tid og muldyrstien er bred og sikker.

Vi er tilbage i Corfino lidt tidligere i dag, så der er god mulighed for, at nyde omgivelserne og fornemme landsbystemningen inden aftensmaden.

M/F/A

Dag 5: Vandreoplevelser mellem San Cassiano og Montefegatesi

Dag 5: Alta via dei Pastori (Hyrdernes højrute) og Sentiero degli Avi (forfædrenes sti)

Vi skal i dag på en afvekslende vandretur i området mellem Castelnuovo og Lucca. Her har man genåbnet nogle historiske hyrdestier benyttet igennem århundreder.

Mellem de charmerende bjerglandsbyer San Cassiano og Montefegatesi tegner stierne 2 forskellige ruter som krydser hinanden i et 8-tals mønster: Alta via dei Pastori (Hyrdernes højrute) og Sentiero degli Avi (Forfædrenes sti).

Vi har en lokal guide med i dag, så du kan vælge at vandre hele 8-tallet eller en del af det. Vælger du begge bjergtoppe - Monte Pratofiorito og Monte Coronato - er ruten cirka 18 km lang. Vælger du den kortere rute vil du vandre omkring 14 km, og du vil således undgå den stejleste strækning, som fører op til Monte Pratofiorito via bjergryggen. Begge bjergtoppe har imponerende udsigter over Alpi Apuane og Appenninerne.

Begge vandreture starter ved La Capella og slutter i landsbyen San Cassiano (518 m.). Den gamle hyrde landsby har iøvrigt en af de smukkeste middelalder kirker i hele området.

Den lange tur

Fra Cappella (cirka 600 m) vandrer vi op til Pian di Luco (947 m.), hvorfra vi følger Pratofiorito`s panoramiske bjergryg hele vejen til den karakteristiske runde top. Pratofiorito betyder "Blomstermark", og henviser til det blomsterhav, der i perioder pryder græsskråningerne. Først på sæsonen er det hvide påskeliljer, senere adskillige arter af orkideer.

Fra Pratofiorito går vi først ned ad til passet Foce al Trebbio (1128 m.) og derfra opad mod den næste top - Monte Coronato. Herfra vandrer vi den samme vej tilbage til San Cassiano, som beskrevet i næste afsnit.

Den korte tur

Fra Cappella går vi direkte mod Foce al Trebbio (1128 m.). I området findes gamle graffiti skildringer på kalkklipperne, som hyrderne har udført helt tilbage i 1600-1700 tallet. Fra Foce al Trebbio, har vi den sidste etape op til toppen af Monte Coronato (1217 m.). Herfra har vi en udsøgt udsigt over bjergene i Lucca provinsen. Et fantastisk landskab, hvor utallige små landsbyer pynter de grønne bjerge i horisonten.

Efter den obligatoriske "top pause" runder vi Monte Coronato, og vender vi tilbage til Foce al Trebbio passet, og videre tilbage til San Cassiano, hvor de 2 vandregrupper forenes igen.

M/-/A

Dag 6: Fra Grottorotondo til Fornovolasco

Dag 6. Markedet i Castelnuovo og Grotta del Vento (Vindens hule)

Dagens vandretur foregår på bjerget Grottorotondo, men på vej dertil stopper vi i Castelnuovo for at opleve det traditionelle marked om torsdagen, hvor folk fra de omkringliggende landsbyer kommer til byen for at handle. Her er et imponerende udbud at topfriske råvarer og veltillavede specialiteter. 

Fremme ved Grottorotondo bjerget påbegynder vi turens 5. vandredag og snart betragter vi Alpi Apuane`s karakteristiske bjergtinder, som Pania della Croce, Pania Secca og Pania Verde. På Grottorotondos bjergryg følger vi en fin sti imod toppen, ledsaget af formidable udsigter til begge sider. Dette sted havde stor strategisk betydning under 2. Verdenskrig, og var en del af frontlinjen kaldet Den Gotiske Linje. 

Fra toppen af bjerget (1068 m.) forstår man bjergets strategiske betydning, idet man herfra har et enestående overblik over et enormt område.  På vejen ned passerer vi de berømte Klipper "Le Rocchette", som er meget populære blandt bjergklatrere. 

Ved Le Tese krydser vi gamle sæterbrug, hvor der blev dyrket emmer, rug, kartofler osv. Alpi Apuane har nogle af Italiens største grottesystemer, og vi kommer forbi "Grotta del Vento" (Vindens Hule), hvor der er mulighed for et guidet besøg for de interesserede.

Alternativt kan man nyde en forfriskning eller vandre ned til landsbyen Fornovolasco. Bussen henter os ved grotten, kører forbi landsbyen og videre til Corfino.

M/-/A

Dag 7: Vandring til Pania di Corfino i Orecchiella Parken

Dag 7. Vandretur til toppen af Pania di Corfino (1603 m.)

Rejsens sidste vandredag foregår på bjerget lige ovenfor landsbyen, så ingen transport i dag. Vi vandrer mod hjertet af Orecchiella Parken og passerer  Rifugio Isera i 1200 meters højde, hvor vi skal nyde en god frokost når vi kommer tilbage fra topturen.

Oppe i passet Sella di Campaiana i cirka 1500 meters højde, er der "udsigtspause" inden vi tager det sidste stejle stykke mod toppen af Pania di Corfino i 1603 meters højde. Her indkasserer vi vandrerens velfortjente belønning i form af udsigter over Alpi Apuane og helt til Appenninerne

Vi vandrer tilbage til Rifugio Isera, hvor værterne Francesca og Davide vil servere en dejlig frokost for os. Rifugio Isera ligger flot placeret lige under toppen, og lokationen ved hytten indbyder til en lille siesta, hvor vi nyder bjergluften og fornemmelsen i kroppen efter en aktiv uge på vandrestierne i Garfagnana. På La Baita i Corfino venter os en hyggelig aften.

M/F/A

Dag 8: Afrejse

Dag 8. Afrejse

Efter en uges vandreoplevelser i Garfagnana dalen tager vi nu afsked med Toscana og påbegynder hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2/3

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Bologna t/r 
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger på hotel i Corfino i delt dobbeltværelse
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet. VIGTIGT - der er inkluderet halvpension på denne rejse.
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1300,-
  • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

Vi overnatter i landsbyen Corfino på et lille familie drevet hotel. Det ligger for enden af den lille vej øverst i landsbyen, så ingen biltrafik og støj i nærheden af hotellet. Stierne til Natur Parken starter lige udenfor døren. Hotellet har en dejlig have fyldt med blomster og planter, som giver skygge om sommeren, og mulighed for ophold og afslapning efter vandreturene. 

Alle værelser har eget bad og toilet, og der er mulighed for at tilkøbe enkeltværelse.

At bo på dette lille hotel er fuldstændigt, som at bo hos en familie og køkkenet tilbyder velsmagende traditionelle italienske retter, som man ville spise hos enhver italiensk familie. Friske råvarer tilberedt med en kærlig hånd. Vi har valgt at inkludere aftensmaden i rejsens pris, som altså er med halvpension - buon appetito. 

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS eller Norwegian fra København til Milano, Bologna eller Pisa t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Bemærk, at der udover morgenmad er inkluderet aftensmad hver aften, samt 2 frokoster på denne rejse. 

Område, klima og terræn:

Corfino ligger med en syd/vestlig placering rigtig godt i forhold til solen i dalen, og får det optimale ud af en relativ sen solnedgang. Området har altid været besøgt af italienske familier fra andre Toscanske byer, som søger et dejligt klima om sommeren, med stilhed, ro og sunde omgivelser. I høj grad en meget italiensk og autentisk landsby. Gjøa Travel har en særlig tilknytning til landsbyen, da Gianni Nancesi selv boede i landsbyen fra 2004 - 2005.

Stierne i Garfagnana er meget afvekslende. I de lavere højder findes fine og nemme vandreruter igennem kastanje skove og små landsbyer. Herfra går flere ruter opad mod sommersæterne. Og videre derfra til tinderne. Stierne i den sidste kategori er selvfølgelig dem, der er mest stejle. På vores lidt mere krævende vandreture har vi gode alternativer til din vandredag, og der er mulighed for at vælge en kortere/lettere tur .

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er gratis WiFi på hotellet og god mobildækning i landsbyen. 

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller