17.08 - 24.08.2024 kr. 12.850 Bestil

Sardinien: Middelhav, bjerge, bjergbyer og stærk kultur arv.

"Sardinien var den optimale kombination af vandring, historie, kultur, kulinariske oplevelser og skønt social samvær. Hos Gjøa Travel er det tydeligt at mærke, at den unikke oplevelse er i højsædet og der bliver kræset for deltaljerne. Vi havde en begivenhedsrig uge, hvor vi vandrede i uberørte områder, vi fik indblik i de lokales liv, vi smagte helt særlige specialiteter og vi blev beriget med anekdoter og information til den store guldmedalje. Som solo-rejsende var jeg lidt betænkelig ved at tage på en grupperejse, men det har været en dejlig gruppe at dele denne oplevelse med. Gjøa Travel har min varmeste anbefaling."

Elin

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Vores opholds sted på Sardinien - bjergbyen Gavoi i Barbagia området.

I 2020 blev vores favorit landsby på Sardinien - Gavoi, udnævnt som en af de 10 smukkeste gamle landsbyer i Italien. Vi har besøgt Gavoi mange gange de sidste 20 år og har mange gode venner her. Vi føler os hjemme i den smukke ”borgo” midt i hjertet af Sardinien. Vi kender området meget indgående og vi glæder os til, at indvie vores gæster i de mange oplevelser dette fantastiske område byder på. Gavoi er som by og med dens geografiske placering et ideelt udgangspunkt for vores udflugter og opdagelse af Sardinien. 

Gavoi er beliggende i 800 meters højde på en bjergskråning dækket med tæt Middelhavs maquis. Mellem den grønne vegetation rejser sig enorme grå klippeblokke eroderet i umindelige tider. I dalen nedenfor ligger en stor opdæmmet bjergsø kaldet Gusana Søen. Ikke langt herfra troner Sardiniens højeste bjerg, Punta La Marmora (1834 m.). At slentre igennem landsbyens smalle gader, er som at gå tilbage i tiden. Her skaber de gamle huse bygget af lokale sten og blomsterne ved vinduerne en dejlig rolig stemning.

Vi bor i forskellige huse i landsbyen, og vi samles til morgenmad hos vores vært Pina. Konceptet hedder på Italiensk ”Albergo Diffuso”. Man bor ikke på et hotel men man bliver indlogeret i forskellige huse og bliver hurtigt en del af ”det lokale” miljø. 

Under vores ophold i Gavoi, skal vi selvfølgelig stifte bekendtskab med det sardiske køkken. Her er det stadig meget udbredt at bruge traditionelle fremstillings metoder og opskrifter overleveret fra generation til generation. Råvarerne er overvejende lokalt produceret, ligesom Cannonau vinen er det. Disse facts omkring den lokale mad & vin, samt Middelhavsklimaet, menes at være nogle af de væsentlige årsager til, at Sardinien og i særdeleshed denne egn, er et af de områder i verden, hvor folk opnår den højeste gennemsnitslevealder. 

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

 

Dag 1. Ankomst til Gavoi og Sardinien

Dag 1. Gavoi i Barbagia området: en af Sardiniens smukkeste bjerglandsbyer

Fra lufthavnen i Olbia i det nordlige Sardinien kører vi mod syd til bjerglandsbyen Gavoi, placeret i hjertet af øens bjergregion.

Undervejs passerer vi provinsbyen Nuoro, hvor Nobelpris modtageren og forfatteren Grazia Deledda (1926) blev født og levede i mange år.

Vi fortsætter igennem Barbagia området til Gavoi. Fremme i landsbyen bliver vi indlogeret i forskellige huse, og bagefter samles vi til aftensmaden hos vores værtsfamilie.

Måske runder vi dagen af, med en slentretur gennem landsbyen, hvor sanseindtrykkene vil bekræfte os i, at vi befinder os i en historisk og autentisk bjerglandsby langt nede i Sydeuropa

 

-/-/-

Dag 2. Toptur til Punta La Marmora (1834 m)

Dag 2. Til toppen af Sardiniens højeste bjerg i Gennargentu - Punta La Marmora (1834 m.)

Fra Gavoi har vi kunnet se Gennargentu bjergene i horisonten, og i dag kører vi til bjergkæden og vandrer til toppen af Punta La Marmora.  Vi bliver sat af i cirka 1600 meters højde ved Bruncu Spina, og følger en lille grusvej opad. Trods det, at vi befinder os i Sardiniens højeste område, er vandreruten meget behagelig. Dels vandrer vi gradvist op i højden, og dels blæser der næsten altid en dejlig frisk brise heroppe.

Som vi nærmer os toppen åbner udsigten mere og mere op, og fra selve toppen kan vi i god sigtbarhed se Monte Corrasi og Supramonte. På de bedste udsigtsdage kan man endda se havet mod vest. Tæt under toppen finder vi en plet med læ og udsigt, og spiser vores madpakker, mens vi nyder stilheden og landskabet under os.

På nedturen vælger vi en anden sti ned til Bruncu Spina, og vi passerer snart en kilde, hvor vi tanker frisk vand.

På tilbagevejen til Gavoi gør vi et stop i bjergbyen Fonni, som er den højeste beliggende by på Sardinien. Fonni har ligesom Orgosolo en række vægmalerier, men motiverne heroppe tilhører mere den kunstneriske stilart "neorealisme". Vi sætter os på torvet og får en forfriskning, og betragter hverdagslivet udfolde sig, inden vi sætter kursen mod Gavoi.

 

M/F/-

Dag 3. Orosei Bugten og stranden ved Cala Luna

Dag 3. Vandring ovenfor kysten fra Monte Tului til Cala Lunas smukke strand, samt kystsafari i rib gummibåd langs kysten i Parco Nazionale Golfo di Orosei.

Vi har en herlig lang og flot dag foran os ved Golfo di OroseiSardiniens Østkyst, hvor vi skal vandre og sejle i gummibåd i et af Italiens smukkeste kystområder. En National Park, hvor hvide kalkbjerge dækket af grøn Middelhavs maquis rejser sig brat op ad det dybe turkisblå hav, og lange slugter snor sig mellem klipperne imod kysten, hvor de munder ud i hvide sandstrande.

Fra Gavoi har vi cirka en times kørsel ud til kysten og startstedet for vandreturen. Vi er højt oppe over kysten og grusvejen leder os videre mod de øde bjergegne ved Monte Tului. Ruten fører os til Buchi Arta, en af de mange ”Cuili” (hyrdested), som ligger gemt i bjergene. Herfra går ruten ned ad mod Codula di Luna (”Codula” betyder slugt på sardisk), hvor Nerier med deres store blomster pynter det golde landskab. I bunden af slugten åbner den sig mod Middelhavet, hvor den måneformede strand står i skarp kontrast til det blå hav.

Her er meget passende en restaurant, hvor vi kan spise frokost, og så er det oplagt at få badet og skyllet bjergstøvet af i det indbydende vand. 

Fra Cala Luna sejler vi sydpå langs kysten til kystbyen Santa Maria Navarrese. Kystlinjen er vild og præget af høje klippevægge, som står vertikalt i havet, kun afbrudt af små isolerede sandstrande. Sejlturen tager et par timer inden vi anløber Santa Maria Navarrese, hvor vi spiser aftensmad og tilbringer en dejlig aften ved Middelhavet efter en lang dag på farten.

M/-/-

NOTE: 

I tilfælde af dårligt vejr til sejladsen, vil vi forsøge, at bytte om på dagene. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, vil vi gøre fgl.: Fra Cala Luna vandrer vi ad en anden sti til Cala Fuili. Herfra kører vi i bussen til kystbyen Cala Gonone, hvor vi spiser aftensmad inden vi returnerer til Gavoi.

 

Dag 4. Vandretur ved Gavoi og Gusana Søen

Dag 4. Vandretur i bjergene omkring Gavoi og BBQ på landet i aften.

Efter vores kysttur i går, har vi i dag et spændende program med en halvdags vandring i nærområdet.

Vi vandrer op igennem byen og følger en sti direkte ud i baglandet. Ruten går mellem maqui og klippeblokke til de højeste udsigtspunkter, hvorfra vi kan se udover hele Barbagia di Ollolai.

Gusana søen som ligger under os ved foden af Gennargentu bjergene er vores næste mål. Vi følger en sti ind i bunden af dalen tæt på  dæmningen, og videre til en restaurant ved søen, hvor vi spiser frokost. 

Gusana søen ligger i dalen nedenfor Gavoi, og man kan vælge at tilbringe nogle timer her med afslapning, badning, hvis man ønsker det. Alternativt kan man vælge at gå tilbage til Gavoi, og tilbringe det sidste af eftermiddagen i landsbyen.

Her til aften tager besøger vi et lokalt "agri turismo" og nyder en veltillavet BBQ med lokale delikatesser og vin. En dejlig afrunding på en aktiv dag.

M/-/A

Dag 5. Vandring i Supramonte di Orgosolo

Dag 5. Fra bjergpasset Arcu di Correbuoi (1246 m.) til Monte Fumai (1316 m.) og Fontanabona kilden

Dagens vandredag foregår i Supramonte området, og startstedet er et af regionens historisk vigtigste bjergpas - Arcu di Correbuoi.

Fra Arcu di Correbuoi vandrer vi til en meget isoleret dal, som vandløbet Flumineddu løber igennem, og sikrer drikkevand til køer, heste og får. Vandreruten foregår i et øde terræn og naturlandskab med Monte Fumai forude, som vores ledestjerne.

De hvide kalkklipper og bjergformationerne giver stærke associationer til western landskaber. En lille sti fører os op til toppen af Monte Fumai, hvor vi spiser vores medbragte madpakke, imens vi skuer ud over det enorme øde landskab omkring os. Området hedder Supramonte og er placeret i hjertet af Supramonte di Orgosolo.

Nede i stenegeskovene passerer vi vandkilden Funtana Bona, der som en oase tilbyder friskt køligt vand i et ellers varmt og tørt landskab. Området er kendt for sine store grotter, og huleforskere fra hele Europa er forsat i gang med at kortlægge de store hulesystemer. 

Fra Funtana Bona vandrer vi ad grusvejen til skovfogedhuset ved Montes, hvor bussen venter på os.

Bjergbyen Orgosolo, som er blevet verdenskendt grundet de talrige vægmalerier på husfacaderne i Orgosolo. Det var en toskansk maler og skolelærer, Francesco del Casino der i 1975 var initiativtager. Vi gør et ophold i byen på vejen hjemad, og går igennem gaderne og betragter vægmalerierne imens vi får fortalt historien bag dem. Måske også en god idé at få Supramontes bjergstøv skyllet ned med en kold øl på en fortovscafé?

M/F/-

Dag 6. Vandring i Gorropu Kløften - Italiens dybeste kløft

Dag 6. Vandring til Gorropu Kløften - Italiens dybeste canyon, og en af de smukkeste kløfter i Europa.

Vi kører mod østkysten til bjergpasset Genna Silana (1010 m.). Den sidste strækning til passet kører vi ad en meget panoramisk rute, hvor der er en flot udsigt over dalen og de vilde områder omkring Gorropu, og til sidst åbningen af selve Gorropu Kløften.

Fra passet vandrer vi cirka 650 højdemeter ned til mundingen af Gorrupo Kløften. Flotte udsigter over Oddoene Dalen åbner sig under os, og lodrette klippevægge rejser sig til venstre for stien.

På vejen ned passerer vi flere gamle ”Cuili”, som er traditionelle gamle fårehyrde hytter bygget af sten og enebærtræ.

I bunden af dalen ved indgangen til kløften gør vi os klar til at vandre ind imellem de høje klippevægge, som skaber denne fantastiske canyon, der er berømt i hele Europa. Vi følger ruten mellem de store klippeblokke ind i slugten. Gorropu Kløften er typisk mellem 4 og 10 meter bred, og de imponerende klippevægge rejser sig knap 500 meter op i himlen!

På et tidspunkt bliver ruten meget teknisk krævende og kræver udstyr. Her vender vi om, og vandrer vi tilbage til mundingen af slugten og følger floden i bunden af Oddoene Dalen, til vi når en lille café, hvor vi kan forsyne os med forfriskninger. Herfra kører vi hjem til vores base i Gavoi.

M/F/-

Dag 7. Monte Corrasi og vinbesøg i Oliena

Dag 7. Til toppen af Monte Corrasi (1463 m.): en panoramisk rundtur i Supramontes hvide bjerge. Vinsmagning i bjergbyen Oliena

Vi starter dagen med at køre til bjergbyen Oliena, der ligger ved foden af nogle af Sardiniens smukkeste bjergformationer. Fra Oliena kører vi ad en lille bjergvej op i bjergene til ca. 1000m, hvor vi påbegynder vandreturen imod toppen af Monte Corrasi. Inden længe kan vi tanke forfriskende vand ved ”Daddana kilden". Videre op igennem stenegeskove, med enkelte lidt stejle strækninger. Stejle stier på Sardinien hedder iøvrigt ”Scala” (stige) og ruten hedder ”Scala e’ Marras”.

Efterhånden som vi kommer højere op bliver vi belønnet med flotte udsigter over Barbagia i takt med at vegetationen bliver mere sparsom. Vi går via Monte Corrasi`s brede bjergryg mod toppen af bjergkammen, hvor ruten snor sig mellem små fordybninger i klipperne kaldet ”doline”

toppen af Monte Corrasi, bliver vi mødt af en dejlig sval brise, der altid findes heroppe i knap 1500 meters højde. Den storslåede udsigt rummer hele Sardiniens hjerte med Supramonte og Barbagia, og i horisonten kan vi se provinsbyen Nuoro.  Fra toppen følger vi grusvejen ned ad bakken på den anden side, ledsaget af åbne udsigter over Oliena Sletten under os.

Bussen henter os lidt længere nede og kører os til vinkooperativet i Oliena. Her samarbejder mange små lokale producenter om vinproduktionen, og vi skal høre om Cannonau vin og Nepente som er Olienas DOCG, samt selvfølgelig smage på vinene fra deres kælder. En dejlig afslutning ovenpå en lang og god dag i bjergene.

M/F/-

Dag 8. Afrejse

Dag 8. Afrejse

Afsked med Barbagia og Gavoi efter en uges vandreferie i Sardiniens bjerge.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2-3

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Olbia t/r
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger i Gavoi i delt dobbeltværelse
  • Bådtur langs kysten fra Cala Luna til Santa Maria N.
  • BBQ på rifugio i bjergene
  • Vinsmagning i Oliena
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1400,-
  • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

I landsbyen Gavoi overnatter vi i lejligheder og huse i landsbyen. Dobbelt- og enkeltværelser med eget bad og toilet. Alle beliggende i selve landsbyen. Vi spiser allesammen morgenmad hos vores værts familie i deres hus. I godt vejr bliver morgenmaden arrangeret udenfor i haven.

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver typisk med Lufthansa fra København til Olbia t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Gjøas vandretur til Sardinien dækker forskellige områder i hjertet af øen, og ved Østkysten omkring den store Orosei Bugt. Landsbyen Gavoi hvor vi har base, ligger i Barbagia området. Navnet stammer fra romertiden og den romerske betegnelse for "Civitates Barbariae" som området blev kaldt. Vandreturene inkluderer også den højeste bjergkæde Gennargentu og de smukke kalkbjerge i Supramonte ved vinbyen Oliena. Ved østkysten vil vi opleve en spændende vandretur over bjergene og ned til en af øens smukkeste strande - Cala.

Sardinien er varm om sommeren og temperaturen kan stige op til 35 grader midt på dagen. Men vi bor i 800 meters højde, og vi oplever dejlige temperaturer om aftenen og om natten. Vi vandrer ofte igennem bjergområder, hvor brisen og vinden afkøler kroppen. Når vi vandrer ved kysten vil der være mulighed for at hoppe i vandet og tage en dukkert. 

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort de fleste steder, men vi anbefaler at medbringe Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er ikke WiFi på værelserne, men der er god mobildækning i landsbyen og adgang til 4G

 

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m. Vandreturene på denne rejse kan også vandres i rigtig gode vandresko, hvis du har erfaring med det. Spørg gerne Gjøa kontoret til råds, hvis du er i tvivl.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje 

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Kasket og Buff

- Badetøj og håndklæde

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene + evt. elektrolytter 

Vandflasker (samlet volumen på min. 2 liter)

Solbriller