21.07 - 28.07.2024 kr. 10.950 Bestil

Dolomiti: Højrute blandt Dolomitternes vildeste tinder

 

"Tusind tak til Gjøa, og Gianni for 6 fantastiske vandre dage, i "Parco naturale regionale delle Dolomiti Friulane" afvekslende scenarier, udfordrende terræn, som jeg aldrig har prøvet før trods vandring i både Andes, atlas og alperne. Spartanske men hyggelige refugier, og ja også lidt spændende Italienske kulinariske overraskelser, og en tyroler skønhed af et refugie til sidst. Hvis du er klar på noget ekstraordinært , lidt fysiske strabadser 😅,og en god håndfuld højdemeter, vil du ikke være denne tur foruden!! 😉"

Bo

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Dolomiternes vilde side: En højrute igennem Dolomiti Friulane, Carnia og Cadore.

Parco delle Dolomiti Friulane er fortjent på Unescos Verdensarvsliste. Området er særligt ved, at det består af et enormt stort vildmarks bjergområde med meget lidt menneskelig aktivitet. Gianni Nancesi har været medlem af den lokale alpinklub her i mange år, og nu har Gjøa Travel tegnet en højrute, som tager dig med på opdagelsen af nogle af de vildeste hjørner i Nordøst Italien.

Området Carnia ligger tæt ved Østrig og Alperne og udsigten over selve Dolomiti herfra er fantastisk. I Carnias øde bjerge vil du møde en bjergkultur, der stadigvæk udtrykker sig ægte og autentisk. Cadore ligger i Dolomitis hjerte og grænser op til Natur Parken mod vest. Små landsbyer langs Piave floddalen og imponerende bjergtinder hele vejen rundt.

Vores lange trek vil lede dig på en spændende rejse med interessant indhold. Til områder som få danskere har besøgt og vandret igennem, og langt væk fra de kendte navne og skisportssteder. Denne rute har vi sammensat til dem, der værdsætter smukke bjerge, meget lidt befærdede stier, og vil nyde lange og spændende vandredage igennem varieret og udfordrende terræn.

Overnatningsstederne er autentiske bjergrefugier af forskellige størrelse og komfort. Nogle enkelte er mindre og lidt spartansk indrettet, andre tilbyder højere komfort med flere sovesale, varmt brusebad osv.

Du skal kun vandre med dagstursrygsæk, idet din "store" bagage bliver fragtet mellem overnatningsstederne, med undtagelse af vandredag 3 og 5. Men da du har adgang til "storbagagen" både dagen inden og dagen efter, kan dagstursrygsækken pakkes derefter.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Ankomst til Rifugio Pussa i Parco Naturale delle Dolomiti Friulane

Dag 1. Ankomst

Velankommet til Venedig i Veneto regionen, kører vi mod nord til Rifugio Pussa. Her indlogeres vi i det hyggelige bjergrefugie ved foden af bjergene i 940 m midt i Parco Naturale delle Dolomiti Friulane. Vi er nu i Friuli regionen. Er der tid til det, går vi en lille tur i området og hører lidt om det pragtfulde område, vi skal opleve den næste uges tid.

-/-/A

Dag 2. Fra Rifugio Pussa til Rifugio Flaiban Pacherini (1580 m.) via Cima Sarodine (1895 m.)

Dag 2. Fra Rifugio Pussa til Rifugio Flaiban-Pacherini

Vi efterlader vores "hovedbagage", som bliver fragtet videre til Rifugio Giaf, hvor vi skal overnatte i overmorgen, og medbringer således kun det mest nødvendige til overnatningen i Rifugio Flaiban Pacherini i aften. Vi starter med at følge en lang rute opad til passet Forcella Lareseit (1749 m.). Herfra vandrer vi til den lange bjergryg, som forbinder dette område med Monte Pramaggiore (2478 m.).

Oppe på bjergkammen venter der os en fantastisk vandrestrækning. Dolomitterne til den ene side - Carnia til den anden side, og det flotte Pramaggiore bjerg foran os! Vi forbliver i ca.1800 meters højde, imens vi nærmer os passet Forcella Sarodine (1810 m.). På den anden side traverserer vi området ved foden af Monte Rua, inden vi sigter mod det næste pas - Passo di Suola (1994 m.).

På denne strækning op mod passet kan vi være heldige at se de imponerende stenbukke, som stortrives i dette øde og fredelige område. Fra Passo Suola går vi nedad mod Rifugio Pacherini, hvor stien snor sig igennem dalen, med store klippeblokke liggende ved foden af de høje klippevægge.

I Refugiet bliver vi hilst velkommen af værten Claudio, som har været ansvarlig for stedet i mere end 15 år, og som stadig trives med sin familie heroppe i højden. Rifugio Pacherini ligger ved foden af bjergene, og disse omgivelser er med til at skabe de bedste præmisser for en dejlig aften langt inde i bjergene.

M/F/A

Dag 3. Fra Rifugio Flaiban-Pacherini til Rifugio Giaf (1405 m.) via Truoi dai Sclops - Ensianernes Sti

Dag 3. Fra Rifugio Flaiban-Pacherini til Rifugio Giaf

Efter en tidlig morgenmad gør vi os klar til en herlig lang vandredag. Vi går igennem de to bjergpas Fantulina Alta (2107 m.) og Forcella dell’ Inferno (2175 m.), og passene leverer varen i form af udsigter over enorme områder. Ruten går herfra nedad igennem stenskred og stejle skråninger til den næste dal - Val di Brica. Videre op til passet Forcella Val di Brica i 2090 meters højde. Landskabet domineres af klippetårne med mørkegrønne skove i bunden af dalene, og hvide stenskred ved foden af de rå klippevægge. Lidt nedenfor passet passerer vi Campuros sletten, hvor vi kan tanke frisk vand og slænge os i græsset.  

Forude venter dagens sidste pas - Forcella Urtisiel (1990 m.). Stien dertil udgør en flot panoramisk strækning med kig ind i Val Cimoliana. Fra passet kan vi se til Carnia og bjergene på den anden side af Tagliamento floden. Dagens sidste strækning ned til Rifugio Giaf er lidt krævende, da vi skal passere flere gamle stenskred.

Fremme ved Rifugio Giaf er vores store bagage ankommet fra Rifugio Pussa. Nu skal vi bare hvile benene og have en forfriskning eller to, og lade kroppen restituere til næste dag i bjergene - yehaa!

Note:

Der er en alternativ og nemmere rute til Rifugio Giaf fra Rifugio Flaiban Pacherini via bunden af Tagliamento dalen. Har du brug for en lettere dag på dag 4, er der altså mulighed for det.

M/F/A

Dag 4. Fra Rifugio Giaf til Malga Tartoi (1711 m.)

Dag 4. Fra Rifugio Giaf til Malga Tartoi

Vi tager dagstursrygsækken på ryggen, tager afsked med Rifugio Giaf og vandrer ned i dalen til den lille bjergby Forni di Sopra i 900 meters højde. Herfra starter vores rundtur i Carnia området, som omfatter de næste to dage. Først følger vi Tagliamento floden, som er den største flod i det nordøstlige Italien, og som udspringer ved Mauria Passet, ikke langt herfra. Fra Forni starter ruten, som fører op i bjergene til de gamle sætere i Carnia.

Områdets navn "Carnia" stammer fra de folkefærd som beboede bjergene heroppe mellem V og II årh før kristus, som den romerske historiker Titus Livius beretter om. I bjergene omkring Forni di Sopra findes stadigvæk flere traditionelle sætere, hvor køerne stadig tilbringer sommeren og leverer mælk til den vigtige produktion af sæterost.

Vi overnatter ved sæteren Tartoi, hvor skoven åbner sig og det grønne græs pynter omgivelserne. Ren alpin idyl, hvor sæterlandskabet fremstår meget blidt sammenlignet med de mere rå og barske landskaber højere oppe i bjergene. En lille frodig oase omkranset af Dolomitis savtakkede bjergtinder.

Hvis der er stemning for det, arrangerer vi en lille tur i området og kigger nærmere på naturen og sætermiljøet heroppe.

M/F/A

Dag 5. Fra Malga Tartoi vandrer vi et loop i Carnia og returnerer til Rifugio Giaf

Dag 5. Fra Malga Tartoi til Rifugio Giaf

Dagens vandreprogram er en flot vandretur fra Malga Tartoi og videre ind i Carnia området. Over middag sætter vi kursen mod Forni di Sopra og sidenhen Rifugio Giaf.

Vi vandrer mellem bjergene Monte Tiarfin og Monte Tudaio di Razzo.  Vores næste delmål er passet Forca Rossa (2205 m.). I selve passet drejer vi af, og følger en sti op til rutens højeste punkt i hele 2280 meter højde! Efter den obligatoriske "pas-pause",  vandrer vi videre ned til passet Croce di Tragonia (1973 m.). Her runder vi bjerget og kigger nu ud over velkendt terræn.

I 1760 meters højde passerer vi sæterhytten Casera Tragonia, hvor vi holder en tiltrængt pause, og spiser vores frokost. Om eftermiddagen går vi ned igennem skovene til Forni di Sopra, hvor der evt. kan provianteres inden vi vandrer tilbage til Rifugio Giaf. Her venter endnu en hyggelig aften ved foden af Dolomitis høje klippetårne. I morgen er der også en dag, hvor vi kan glæde os til, at vandre til Cadorei i Veneto regionen.

Note:

Vil man opleve en flot, men nemmere og kortere tur i dag, så kan man nå Casera Tragonia ad en anden rute på egen hånd (dog minimum 2 personer). Ruten er vel afmærket og går igennem flotte naturområder. Fra Casera Tragonia følges alle til Rifugio Giaf.

M/F/A

 

Dag 6. Fra Rifugio Giaf til Rifugio Padova (1287 m.) via passet Forcella Scodavacca (2043 m.)

Dag 6. Fra Rifugio Giaf til Rifugio Padova

I dag vandrer vi fra Friuli til Veneto - fra den ene region til den anden igennem bjergpasset Scodavacca. Fra Rifugio Giaf går vi opad gennem skoven, hvor lærketræernes dominans overtages af bjergfyr efterhånden som vi kommer højere op. Til højre for passet ser vi Monte Cridola (2581 m.), som ligner en befæstet borg med sine takkede konturer. I modsætning til de andre pas vi har oplevet i de forrige dage, er Forcella Scodavacca passet en majestætisk korridor mellem høje klippevægge, som forbinder de 2 bjergkulturer på hver side.

Cadore hedder området i Veneto, som vi vandrer til i dag, placeret i hjertet af Dolomiti i Belluno Porovinsen. Efter en pause i græsset ved passet, vandrer vi mod Rifugio Padova. Snart forlader vi det alpine terræn ovenfor trægrænsen, og bevæger os ned igennem skoven med bjergfyr, lærk, og til sidst bøg, som giver behagelig skygge.

Inden længe hører vi bjældernes sang ved Prà di Toro, den store skovlysning, hvor køerne græsser lige foran Rifugio Padova. Bjergbækken Rio Prà di Toro løber lige forbi, og inviterer til en dukkert i det kølige vand fra bjergene. Rifugio Padova er meget hyggelig og charmerende. Et perfekt sted til vores sidste nat i Dolomiti. Spalti di Toro tinderne er lige foran os og udgør en fantastisk kulisse. Værtsparret Barbara og Paolo er garanter for en god middag, som vil være en festlig afslutning på en uforglemmelig vandretur i Dolomitterne i det nordøstlige Italien.

M/F/A

Dag 7. Rundtur fra Rifugio Padova til Vedorcias smukke tinder

Dag 7. Rundtur fra Rifugio Padova til Vedorcias smukke tinder

For at afslutte vores højrute i denne del af Dolomitterne har vi valgt en flot rundtur fra Rifugio Padova til sæterne længere oppe i bjergene. Efter et par timers vandring igennem de vilde skove omkring Prà di toro, når vi foden af de smukkeste og elegante klippetårne. Omkring os rejser sig de spidse tinder, som karakteriserer Vedorcias takkede konturer. Herfra er der ikke langt op til passet, hvorfra udsigten åbner sig over bjergene, som vi har oplevet de forrige dage.

Herfra følger vi en flot og panoramisk sti til en af de ældste og mest karakteristiske træhytter i Dolomitterne, hvor vi vil spise frokost. Udsigten er magisk, og vi giver os tid til, at nyde disse skønne omgivelser. Efter siestaen går turen videre igennem sæterområder og tilbage til Rifugio Padova, hvor vi vil tilbringe vores sidste nat i bjergene.

M/F/A

Dag 8. Afrejse

Dag 8. Afrejse

Efter en lang og smuk højrute igennem Parco Naturale Dolomiti Friulane, Cadore og Carnia, kører vi til lufthavnen i Venedig og flyver hjem til Danmark.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

3-4

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Venedig t/r
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger på hhv. hotel og bjergrefugier
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet. VIGTIGT - der er inkluderet halvpension på denne rejse.
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

Vi overnatter i forskellige bjerghytter (Rifugi) på sovesal med fælles bad og toilet. I alle hytter er der mulighed for at tage et varmt brusebad, medmindre der opstår tekniske problemer med solceller, generator osv. Det er ikke muligt, at booke enkeltværelse på denne rejse.

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS fra København til Venedig t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Bemærk, at der er inkluderet aftensmad hver aften (med undtagelse af afrejsedagen), samt 6 frokoster på denne rejse.

Område, klima og terræn:

Parco Naturale delle Dolomiti Friulane er et af de mest øde og vildeste områder i Dolomiti, og Carnia er et af de mindst kendte italienske bjergområder i Danmark. 

Det typiske klima om sommeren er kølige morgener med klar himmel, hvor skyerne ofte kommer ind hen på dagen. Regnvejr formes som regel om eftermiddagen. Der kan dog opstå kraftigt uvejr, og derfor er godt udstyr en absolut nødvendighed. Temperaturene om aftenen falder ofte ned til 8-9 grader selv om sommeren, og om dagen vil temperaturerne oftest være mellem 20-30 grader.

Terrænet er vildt og udfordrende. Stejle stier igennem uberørte områder langt væk fra civilisationen. En enkelt gang på turen benytter vi en lift for at komme videre og længere ind i bjergene.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Nogle af hytterne har adgang til WiFi, men kvaliteten af forbindelsen varier meget, og der opstår ofte problemer. Under vandreturene er der flere strækninger uden signal, og selv adgang til 4G er begrænset.

Bemærk venligst: 

Der er ikke mulighed for at tilkøbe enkeltværelse på denne rejse.

Der er kun 2 overnatninger under turen hvor man ikke har adgang til sin store bagage. 

Der er tæpper i hytterne, men en let og lille sommersovepose, med en komforttemperatur på 13-15 grader, giver bedre komfort end en lagenpose.

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det skal være en duffelbag eller rygsæk. Den lille bagage skal være en god vandrerygsæk på ca.28/30 liter, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller

Håndklæde

Lommelygte/pandelampe til brug ved bjergrefugierne