Andalusien: Vandrerejse i Granadas bjerge - med digteren Thomas Boberg på sporet af Federico García Lorca

Rejsebeskrivelse

Bjergene omkring Granada indeholder smukke og spændende vandreture, som leder frem til nogle af de vigtigste spor af den spanske og andalusiske historie og kultur. Fra Natur Parken Sierra de Huétor til Sierra Nevada og højderne omkring selve byen Granada, har vi til denne temarejse inkluderet nogle af de smukkeste vandrestier og mest interessante historier. som landskabet gemmer overalt. Fra den store arabiske fortid til den spanske borgerkrig i 1930rne. Det er i disse dramatiske perioder i fortiden og i historiens forløb, at man kan opspore de vigtigste kulturelle elementer, som er med at skabe den andalusiske kultur. Langs vandreruterne vil vi opsøge og formidle viden om naturen og kulturen i denne fascinerende spanske region.

Selvom Andalusien er meget besøgt, er der ikke mange der formår at forstå og fange regionens dybeste sjæl. Den sjæl har digteren og forfatteren Federico García Lorca (Fuente Vaqueros 1898 – Víznar 1936) indfanget i sine værker på smukkeste vis. Den danske forfatter og digter Thomas Boberg vil vandre med os, og hjælpe os til bedre at forstå Federico García Lorcas digte og figur – en meget betydelig og væsentlig del af den spanske kulturarv. I Thomas Boberg´s selskab vil vi besøge de ikoniske steder, som har været så vigtige kilder til inspiration i forfatterens korte liv.

Turen starter i den lille og kønne bjergby Monachil (cirka 5500 indbyggere) ved foden af Sierra Nevada og beliggende i cirka 800 meters højde. Monachil ligger i en dal, hvor Río Monachil løber igennem. Dalen er en af de flotteste i Sierra Nevada og snor sig igennem de flotte høje bjerge i National Parken. Río Monachil starter sit løb i 2640 meters højde i nærheden af Pico Veleta, det 3. højeste bjerg på den Iberiske halvø (3392 m.). Deroppe findes flere bjergsøer og smeltevand fra de høje tinder løber ned i dalene og har skabt den smukke kløft, som vi vil besøge under en af vandreturene i Monachil området.

Senere på ugen vil også vandre i Sierra de Huétor og Alfaguara. Der vil vi nyde de smukkeste udsigter over de ofte sneklædte høje tinder i Sierra Nevada: Alcazaba (3371 m.), Cerro de Los Machos (3329 m.), Pico Veleta (3392 m.) og selvfølgelig Mulhacén (3482 m.) - den højeste tinde på den Iberiske halvø. Den lange bjergkæde viser sig i hele sin udstrækning fra bjergene i Sierra de Huetór, hvor flere tinder stadig bærer spor af skyttegrave fra den spanske borgerkrig. Et oplagt vandreparadis, som på mange måder bevarer nogle af de mest betydningsfulde spor fra den spanske historie i den første halvdel af det 20. årh.

I Granada er der inkluderet et besøg til Alhambra guidet af en af de bedste lokale guider, Robert. Han taler flydende dansk, da han har studeret i Århus og i selskab med ham vil vores besøg til Alhambra blive en udsøgt lejlighed til at få det bedste ud af dagens program i en af de mest besøgte historiske bygninger i verden. I selskab med Gianni og Thomas skal vi også ud i Granada og vandre efter Federico García Lorcas spor igennem byen og over højderne i byens udkant. Hvor vandring, natur og kultur går op i en højere enhed.

I Monachil har vi 3 overnatninger. Hotellets beliggenhed er perfekt i forhold til vores aktiviteter i området. Flere små cafeer og restauranter ligger langs fortovene ved floden Río Monachil og den lille bjergby bevarer nogle interessante bygninger og kirker fra det XVI, XVII og XVIII årh.

I Granada har vi valgt et hotel, som er indrettet i et gammelt kloster fra 1600- tallet. Den historiske bygning ligger lige ved siden af kirken San José de Calasanz som blev rejst i 1700- tallet. Et fredeligt hjørne som ligger tilpas tæt på Granadas spændende centrum.

I Málaga bor vi på et hotel, som ligger meget praktisk i forhold til byens historiske centrum og seværdigheder. Hotellet hører til IBIS hotel kæde og tilbyder en rigtig god morgenbuffet. Hotellet ligger ved en gågade, hvorfra man træder ind i Málagas smalle og charmerende gader, der hører til den gamle arabiske by.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Ankomst til Málaga og transfer til landsbyen Monachil ved foden af Sierra Nevada.

Indlogering på hotellet i Monachil og intro til rejsen

Vi kører fra lufthavnen i Málaga østpå mod Granada provinsen. Det tager cirka 1 ½ time at nå frem til Monachil, en lille hyggelig bjergby med cirka 5500 indbyggere ved foden af Sierra Nevada.

Monachil ligger i cirka 800 meters højde og er omkranset af smuk natur og flotte bjerge.

Hvis stemningen og tiden er til det vil vi selvfølgelig gå en tur i nærområdet og nyde en dejlig eftermiddagstur i Andalusien. Gianni og Thomas vil også give en kort introduktion til rejsen og baggrunden for, at dykke ned i digteren og forfatteren Federico García Lorca`s historie.

-/-/-

Dag 2. Vandring langs Rio Monachil ad den smukke vandrerute kendt som Los Cahorros

Vandring i Sierra Nevada og oplæg om kulturhistorien i Spanien på Lorca`s tid

Efter morgenmaden begynder vores første vandretur lige fra hotellet. Vi skal vandre på opdagelse i et af de flotteste områder i Sierra Nevada, hvor både ruten og naturen er meget afvekslende. Vi vandrer langs den uberørte dal, hvor Rio Monachil løber igennem. Efter få kilometer krydser vi den første korte hængebro og så en til en lille smule længere oppe. Vi kommer derefter frem til den flotteste og længste hængebro over Rio Monachil. Her er slugten spektakulær og det er en super flot oplevelse at krydse floden, og opleve dette natursceneri blandt de høje kalkklipper.

Stien passerer også en flot grotte skabt af store klippeblokke, inden dalen åbner sig op, og man vandrer ud af kløften ad en flot og bekvem sti. Her er dalen blevet bredere og vi kan se op til Sierra Nevadas højere niveauer. Det er et perfekt sted at stoppe og nyde en snack eller spise frokost.

Efter en god pause vandrer vi videre for at krydse Rio Monachil og vende tilbage via den anden side af dalen. Vi følger stien opad uden alt for hårde stigninger og efterhånden åbner udsigten sig over slugten og dalen. Heroppe bliver stien bredere og rammer en lille grusvej, som zigzagger pænt op ad bakken. I cirka 1120 meters højde begynder vi at vandre ned mod Monachil igen. Fremme i byen nyder vi en dejlig aften sammen i hotellets restaurant.

Om aftenen vil Thomas Boberg og Gianni Nancesi holde et kort oplæg på hotellet om de historiske og kulturelle rammer i Spanien på Lorcas tid, samt hans tilknytning til Dalí, Buñuel, Picasso osv. Den såkaldte ”Generation del ’27” var en litterær gruppe, som inkluderede nogle af Spaniens vigtigste navne i litteraturhistorien: Rafael Alberti, Luis Cernuda og flere andre. Der er ingen tvivl om, at Federico Garcia Lorca var den største repræsentant for denne gruppe forfattere, som havde mødt hinanden i den tids vigtigste kulturelle center - Residencia de Estudiantes de Madrid. Borgerkrigen var desværre medvirkende til, at ødelægge kontakten internt mellem disse forfattere.

Den komplette vandrerute er i dag på cirka 12 kilometer og vi dækker cirka + 461m. i alt.

Note: Vi har i dag en ekstra vandreguide med på turen, som vil gå en alternativ rute uden om hængebroerne, hvis nogle skulle ønske det.

M/-/-

Dag 3. Vandretur i National Parken Sierra Nevada fra bjergørkenen Arenales del Trevenque til Dílar dalen

Vandring i Dílar flodens grønne dal med udsigt til Sierra Nevadas højeste bjergtinder

Der er kun 10 kilometer fra Monachil til et af de mest interessante og smukke områder i Parque National de Sierra Nevada. Det er den grønne og uberørte alpine dal, hvor Dílar floden løber igennem gamle fyrretræskove omkranset af høje spidse bjergtinder. Bussen kører os op i cirka 1300 meters højde i nærheden af den gamle nedlagte bjerggård Cortijo Sevilla. Her findes en flot ”Era de Los Pensamientos”. En ”Era” er en brolagt rund stensætning, hvor man i gamle dage tærskede korn.

Dagens rute går igennem et meget specielt miljø. I dette område er Sierra Nevada kendetegnet geologisk af den samme stenart, som man kender fra Dolomitterne – ”dolomia”. Vandets erosion har været markant i området hvor ruten starter, og det fine grus produceret i de historiske geologiske tider har skabt et landskab, som minder lidt om en bjergørken. Det kaldes for ”arenal” (”arena” betyder ”sand”), men den videnskabelige betegnelse er på spansk ”grava”. Frosten sprænger klipperne, som en kile om vinteren, og senere arbejder vandet sig videre gennem sprækkerne, eroderer klipperne og producerer en slags ”dolomia - sand/grus”.

Ruten går stille og roligt opad igennem dette specielle miljø, hvor udsigten åbner sig længere oppe mod det flotte bjerg Cerro del Trevenque (2079 m). I cirka 1700 m. højde drejer vores vandretur fra Los Arenales del Trevenque og landskabet skifter fuldstændigt karakter. Nu vandrer vi med åbne udsigter ind i Dílar flodens grønne dal. I april måned er der stadigvæk sne højere oppe omkring Sierra Nevadas højeste tinder, som udgør en flot profil på den modsatte side af den brede grønne dal: El Castillejo (1979 m), Corazón de la Sandía (1872 m) og flere andre.

Vi følger en grussti nedad til Refugio Rosales (1600m) beliggende ved en god bjergkilde. Her spiser vi vores medbragte madpakke med udsigt til de smukke bjergtinder.

Efter frokost følger vi fortsat det brede spor, som zigzagger nedad igennem den flotte vegetation. Lidt under 1400 moh rammer vi den panoramiske sti kendt som ”Vereda de la Presa” - ”Dæmningens sti”. Højt oppe i bjergene har man for længe siden fundet drikkevand, og der løber en ”acequia” - kunstvandingskanal langs de høje klipper. Stien går parallelt med denne kanal, men i lavere højde.  Stien er bred og bekvem uden tekniske passager. Vereda de la Presa følger bjergskråningen højt op over Dílar floden mere eller mindre i samme højde, og frembyder imponerende udsigter over dette område, som er et at de mest uberørte i National parken. Vi går langsomt op i højden igen, men uden stejle strækninger og krydser vandkanalen igen i 1400 meters højde ved Cortijo Sevilla, hvor turen startede.

Lidt nede ad bakken findes en hyggelig lokal restaurant/bar ved Fuente del Hervidero, hvor vi holder en hyggelig pause inden vi kører tilbage til hotellet i Monachil.

Ruten i dag er på cirka 14 kilometer og +580 m i alt.

Note: Har man lyst til en lettere rute kan man vælge at vandre knap 6 km frem til botanisk have Jardín Botanico de la Cortijuela. Ruten følger en fredelig grusvej i en smuk alpin dal. Man kan nå ind i dalen ved Botanisk have, spise madpakken der og vende tilbage ad den samme rute og vente på de andre ved restauranten. Ruten kan opleves også på egen hånd da den er nem og overskuelig (samme vej frem og tilbage, og starter samme sted hvor den anden rute starter)

M/-/-

Dag 4. Federico Garcia Lorcas fødehjem og museum i Fuente Vaqueros. Vandring på Granadas slette -Vega de Granada

Kulturbesøg om formiddagen - vandring om eftermiddagen; vi flytter til Granada

Efter morgenmaden pakker vi vores kufferter og kører 30 km til Fuente Vaqueros (cirka 4000 indbyggere) placeret i hjertet af den store slette, som ligger ved foden af Sierra Nevada i 540 meters højde. I Fuente Vaqueros vil vi starte dagens program med at besøge huset, hvor Federico Garcia Lorca blev født i 1898 og hvor han tilbragte de første år af sit liv, inden familien flyttede til nabolandsbyen Valderrubio, som dengang i 1906 hed Asquerosa.

Huset åbnede som museum den 29. juli 1986, 50 år efter Garcia Lorca blev dræbt under borgerkrigen. Her vil vi begynde at flette sammen digterens biografi og få indsigt i Federico Garcia Lorcas tid og de omgivelser, hvor hans forfatterskab begyndte at få inspiration.

Efter besøget samles vi i en meget lokal og traditionel bar og restaurant i Fuente Vaqueros, hvor væggene er prydet af mange interessante sort/hvid billeder fra digterens tid. Værten vil sikkert være glad for at fortælle om byen og fortiden, og give et indblik i området og historierne fra Fuente Vaqueros. Thomas Boberg vil holde et oplæg om Federico Garcia Lorca her i restauranten inden frokost.

Efter frokost tager vi en god vandretur igennem Vega de Granada, den store og flade slette som ligger ved foden af Sierra Nevada. Vega’en er et frodigt område hvor også romerne havde slået sig ned, og hvor det arabiske kongerige i Granada (1238-1492) anlagde et effektivt netværk af kunstvandingskanaler. Man kan stadigvæk se resterne af de gamle stenbygninger, hvor man luftede og tørrede de store tobaks blade. Poplerne (”chopos”) pryder landskabet og de sneklædte tinder i Sierra Nevada skaber en flot kulisse til vandreturen. Vandet løber få meter under grunden hele vejen og flere kilder ”bobler” op i området. Derfor har man kaldt en af områdets ruter ”Ruta Lorquiana del Agua”. Dagens vandretur foregår langs mindre landeveje og er let og nem. Vi vender tilbage til Fuente Vaqueros ad stien, som følger floden Rio Genil - en af de 2 floder som løber igennem Granada.

Efter en interessant formiddag og en dejlig nem vandretur i Federico Garcia Lorcas spor kører vi til Granada, hvor vi checker ind på vores hotel, som er indrettet i et gammelt kloster, meget tæt på det historiske centrum. Hotellet er placeret i et fredeligt område ved floden Genil og den gamle historiske stenbro, som fører frem til den gamle bydel.

Vi mødes senere for at tage ud i byen og nyde en god middag sammen.

Vandreruten er i dag på cirka 9 kilometer og er næsten helt flad.

M/F/-

 

Dag 5. En flot rundtur gennem Granadas gamle gader og op i højderne omkring byen og tilbage til centrum

Vandring i Granada og omegn - På opdagelse af Granadas mange kulturskatte

Vandredagen begynder lige ved hotellet, hvorfra vi begiver os ud på opdagelse af Granadas gamle bydel. Efter katedralen når vi Albayzín bydelen, som har bevaret de smalle gader og små gårde med blomster, træer, terrasser, cisterner og fontæner, som stammer fra Granadas middelalderlige kongerige.

Albaizín blev anerkendt af UNESCO i 1984, samtidig med Alhambra og Generalife. Det er hyggeligt at vandre igennem kvarteret om morgenen inden der kommer for mange besøgende. Fra San Nicolás kirke nyder vi udsigten over Alhambra paladset. Albaizín ligger på en højderyg adskilt fra Alhambras af Darro floden. Efter en pause ved udsigtspunktet Mirador de San Nicolás vandrer vi videre igennem små torve og smalle gader op til det endnu højrere beliggende udsigtspunkt ved kirken San Miguel Alto. Herfra er udsigten over byen og Alhambra imponerende. Måske var det her at Albaizín kvarteret blomstrede og romerne havde deres by Ilíberis? Heroppe kan man tydeligt se og fornemme Granadas mauriske arkitektoniske arv, bla. ved en del af den gamle middelalderlige bymur, som følger de stejle skråninger tæt ved San Miguel kirken.

Vi holder en god pause heroppe, hvorefter vi  følger en vandrerute længere op i de lave bjerge omkring byen, hvor vi finder spor af gamle huler (Cuevas). Den lette vandrerute byder på panoramiske udsigter over både Granada og Sierra Nevada. Længere fremme passerer vi Abadía del Sacromonte, et flot kloster bygget i det XVII årh, som kunne være interessant at vende tilbage til dagen efter. Historien om klostret begynder faktisk i 1595, da relikvierne for Santiagos discipel San Cecilio blev fundet, sammen med nogle vigtige arabiske dokumenter (”støbt” på bly-plader), kendt som "Libros Plúmbeos". Efterfølgende blev stedet dyrket som helligt og bjerget døbt Sacro Monte - "Det hellige bjerg".

Vi vandrer videre ned i dalen igennem Sacromontes sigøjnerkvarter, berømt for flere listige Cuevas (grotter), hvor flamencotraditionen er bragt videre af den lokale befolkning. Hvis grotterne ved klostret har haft en stærk religiøs betydning, så har grotterne i denne bydel en stor betydning som formidler af den kultur tradition, som digteren Federico García Lorca selv dyrkede og elskede, og som blev så centralt et motiv i hans værker og elsket over hele Spanien.

Tilbage i byen spiser vi frokost. Måske i en restaurant indrettet som dengang i 20’rne, hvor de unge litterære talenter iblandt Federico García Lorca mødtes ved Café Alameda. Den kulturkreds kaldtes for "Tertulia del Rinconcillo" og har haft en stor betydning for den andalusiske og spanske kulturhistorie.

Efter frokost forlader vi byens historiske centrum og går mod et kvarter, som ligger hvor flere rige familier, blandt andet Lorcas, ejede dejlige huse, hvor de tilbragte sommeren i det grønne. Her besøger vi Lorcas familiehus, hvor multikunstneren tilbragte sommeren. Et interessant besøg som vil bringe os tilbage til Andalusien i begyndelsen af 20’erne. Efter den stemningsfulde oplevelse (blandt andet er der en tegning som Salvador Dalí skænkede til Lorca), spadserer vi igennem "Parque de Lorca" tilbage til centrum.

Der vil være tid til fri disposition inden aftensmaden og mulighed for at slappe lidt af, efter en god lang dag med mange afvekslende oplevelser.

M/-/-

Dag 6. En fri formiddag i Granada og besøg i det verdenskendte Alhambra – UNESCO Verdensarv

Besøg og guidet rundvisning i Alhambra Kongepaladset - arkitektur og æstetik fra øverste hylde

Efter nogle begivenhedsrige dage med kilometer i benene og spændende oplevelser, kan man i dag selv vælge og prioritere indholdet af formiddagen. Granada byder på utallige besøgs muligheder. Man kan besøge "Capilla Real" (Det kongelige Kapel) ved katedralen, hvor det Katolske Kongepar Dronning Isabel den I og Kong Ferdinando er begravet (de erobrede Granada i 1492). Man kan vælge at vende tilbage mod Sacromonte og besøge Sacromontes klosteret eller museet indrettet ved Cuevas - grotterne. Man kan også bare vælge at spadsere rundt i Granada og nyde byens stemningsfulde atmosfære.

Turlederen vil give mulighed for at mødes til en frokost, men man kan også selv finde et hyggeligt frokoststed, hvis man ønsker det. Kl 14.30 mødes vi på hotellet og vandrer sammen op til Alhambra, hvor vores ven Robert venter på os. Robert er en af de bedste guider i byen og et besøg i Alhambra med ham beriger den i forvejen fantastiske oplevelse. Robert taler fremragende dansk og kan formidle det verdenskendte monument på bedste vis.

Det var tilbage i 1238 at Muhammad ibn Nasr kom til Granada som grundlægger af Nasrid dynastiet. Det var under ham, at den første kerne af Alhambra blev bygget og projektet blev ved at udvikle sig i de efterfølgende mange år. Først under hans søn Muhammad II og senere helt frem til 1354. Efter Granadas erobring i 1492 blev Alhambra kongepalads for kongeparret Isabel og Ferdinando. Derfor blev bygningen bevaret og ikke revet ned som det skete med mange andre arabiske fæstninger, moskeer og paladser rundt om i Spanien. Alhambra repræsenter et af højdepunkterne for den arabiske arkitektur og er en fantastisk kulturarv fra den arabiske verden, som ligger her på det europæiske kontinent.

Vi kommer ind i Alhambra klokken 16.00, hvor de fleste turister er taget videre og det blide eftermiddagslys falder på de gamle mure. Besøget vil vare 2,5 timer, hvorefter vi kort vender tilbage til hotellet, inden vi spiser en dejlig middag sammen i byen.

M/-/-

Dag 7. Vandring i Sierra de Huétor og la Alfaguara: De smukkeste udsigtspunkter over Sierra Nevada, skønne bjerge og spor fra den spanske borgerkrig (1936 – 1939) og bjerglandsbyen Víznar

Vandring blandt historiske steder i bjergene - vi flytter til Malaga

Vi spiser morgenmad kl 8.30 i den lille restaurant ved siden af vores hotel, hvorefter vi kører op i bjergene til passet Puerto de Alfacar. Her begynder vores vandredag stille og roligt i de første 2,5 kilometer, hvor vi vandrer igennem smuk natur uden udfordringer. Derefter vil en kort stigning på cirka 20 minutter føre os op til indgangen til grotten Cueva del Agua. Det er et af de smukkeste udsigtspunkter over Sierra Nevada, hvorfra man kan genkende de kendte tinder over 3000 meters højde. Fra Pico Veleta til Mulhacén osv. så her tager vi en velfortjent pause. Vi fortsætter ad en bekvem vandrerute til bjerget Cerro de la Encina (”Egetræets bjerg”, 1493 m.). Herfra er en smuk udsigt over hele områdets kalkbjerge. På Cerro de la Encina findes levn af de gamle tunneler og skyttegrave, der hører til en af de mest tragiske historiske perioder for Spanien, da borgerkrigen fra 1936-1939 hærgede landet. Granada provinsen var et af de områder hvor konsekvenserne mærkedes stærkest. I nutidens fredelige omgivelser vil vi snakke lidt om den periode og introducere den historiske ramme for Federico García Lorca`s biografi og forfatterskab.

Fra Cerro de La Encina går vandreturen videre forbi de gamle bygninger, der tilhører Sanatorio (Sanatorium) de la Alfaguara. Heroppe i 1439 meters højde med særlige gode mikroklimatiske forhold, begyndte man at bygge en anstalt til tuberkulose ramte patienter uden økonomiske midler. Borgerkrigen satte et stopper for dette sanatorium lige som mange andre projekter i datidens Spanien. Her spiser vi vores medbragte madpakker i fredelige omgivelser med udsigt over Sierra Nevada.

Vores rundtur omkring Cerro de La Encina fører os tilbage til det flotte udsigtspunkt Mirador de La Cueva del Gato. Herfra kan vi kigge ned i dalen hvor Darro floden har sit udspring. Darro er en af de 2 floder som krydser hinanden i Granada. Den anden flod er Río Genil. Darro er floden som løber lige under det verdensberømte Alhambra. Senere vandrer vi forbi en anden bjergtop, Cerro del Maullo (1300 m.) med endnu en forrygende udsigt over bjergene, og her findes rester af et fort bygget under borgerkrigen. I Sierra de Huétor har man indført en meget speciel træart i familie med gran som hedder Pinsapo  (abies pinsapo). Den vokser i Sierra de Grazaleme og Sierra de Las Nieves længere vestpå i Andalusien og i Marokko. Den karakteristiske koniske form pryder landskabet ned mod passet Puerto Lobo.

Der vil være mulighed for at vandre hele vejen ned ad til den lille bjergby Víznar i cirka 1000 meters højde. Men bussen vil under alle omstændigheder møde op ved passet Puerto Lobo (1250 m.) og der vil være mulighed for at køre med bussen til Víznar herfra.

Fremme i Víznar vandrer vi igennem landsbyen forbi Palacio del Cuzco, bygget i det XVIII årh af Granadas ærkebiskop Moscoso. Det smukke historiske palads blev brugt som hovedkvarter for frankisterne under borgerkrigen. Det er i nærheden af Víznar, at Federico Garcia Lorcas liv fik en voldsom afslutning. Vores sidste vandredag følger derfor digterens og historiens forløb. Under den spanske borgerkrig døde også en af tidens mest lovende danske digtere - Gustav Munch-Pedersen. Hans digte har haft en meget stor påvirkning på senere generationer af danske lyrikere og det vil Thomas Boberg hjælpe os til at forstå mere af. Gustav Munch-Pedersens digt ”Det underste land” er medtaget i kulturkanonen, som en vigtig del af den danske kulturarv.

Efter en dejlig vandredag med mange interessante og spændende indslag, holder vi en pause ved baren i Víznar inden vi kører til Málaga, hvor vi har vores sidste overnatning på rejsen. Hotellet ligger lige ved den gamle bydel, så vi har hyggelige restauranter indenfor kort gåafstand.

Dagens rute er på cirka 12/14 kilometer og + 500 samlede højdemeter. Terrænet er ikke udfordrende og ruterne er forholdsvis jævne og overskuelige

M/-/-

Dag 8. Afrejse - Vi tager afsked med Andalusien i denne omgang

Vi siger farvel til Granada og bjergene

Vi har som udgangspunkt hjemrejse fra Malaga lufthavn ved 20 tiden i aften. Hvis denne tid holder, så vil turleder Gianni Nancesi tilbyde deltagerne en guidet rundtur i Malaga om formiddagen. Her vil Gianni udpege en lang række seværdigheder, muséer m.m., som man så selv kan besøge om eftermiddagen.

En uges vandre- og kulturferie i Granada provinsen er nu veloverstået, og vi tager afsked med Andalusien og påbegynder hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2-3

Turen tilbyder vandreture af forskellige sværhedsgrader mellem 2 og 2-3. Fra flade grusveje ude på landet (Fuente Vaqueros) til bjergstier, hvor skoleklasser og helt almindelige vandrere færdes problemløst.

Vi anbefaler, at man inden rejsen går nogle gode lange vandreture på 15 18 kilometer i den danske natur. Det opbygger form og udholdenhed, og giver overskud på vandreferien.

Inkluderet i rejsens pris:

 • Aktiv grupperejse jvf. program med dansktalende Gjøa turleder, samt forfatteren Thomas Boberg
 • Flyrejse København - Malaga t/r 
 • Alle lokale bustransfers på rejsen
 • Alle overnatninger på hotel i delt twinværelse
 • Besøg og guidet rundvisning ved Alhambra - UNESCO World Heritage
 • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

 • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
 • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
 • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1550,-
 • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

De første 3 overnatninger på rejsen har vi i et lille hotel i landsbyen Monachil.

Derefter flytter vi til Granada, hvor vores hotel er indrettet i et gammelt kloster, meget tæt på det historiske centrum. Hotellet er placeret i et fredeligt område ved floden Genil og den gamle historiske stenbro, som fører frem til den gamle bydel.

Rejsens sidste overnatning har vi i Malaga, hvor vi overnatter på et hotel nær den gamle bydel, hvor der i umiddelbar nærhed findes flere hyggelige restauranter og cafeer. Der er under 30 minutters kørsel til lufthavnen på hjemrejsen.

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS fra København til Malaga t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Granadas og Málagas provinser har meget at byde på. Adskillige Natur Parker, små landsbyer og en dejlig kyststrækning. På denne rejse oplever vi både bjergene relativt tæt ved Granada, og bjergene omkring Monachil.

De klimatiske forhold er noget af det mildeste, der findes i Europa, og temperaturen er altid dejlig i selve Málaga by. Der kan mærkes lidt forskel når man bevæger sig i bjergene lidt længere væk fra kysten men selv der er forholdene dejlige og milde. Der kan dog opstå dårligt vejr, som i resten af verden, og det er derfor vigtigt at medbringe det rigtige udstyr - se pakkeliste for turen.

Terrænet er bakket, og det går op og ned, dog uden lange opstigninger. 

Forvent dagstemperaturer på mellem 18 - 25 grader.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er en rigtig god idé at medbringe Euro i kontanter - se forklaring nedenfor. 

OBS: 

Når en gruppe spiser "a la carte" på restaurant i Spanien,  så er det kutyme at der kommer én samlet regning. Turlederen vil være behjælpelig med at "splitte regningen" blandt deltagerne, og i den proces er det vigtigt at alle turdeltagerne har Euro i kontanter til betaling (gerne forskellige seddelstørrelser). 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne:

Der er adgang til wi-fi og mobildækning på alle 3 hoteller.

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

- Mobiltelefon og oplader

- Personlig medicin

- Toilettaske

- Alkogel, solcreme,

- Snacks til vandreturene

- Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

- Solbriller