06.07 - 13.07.2024 kr. 10.950 Bestil
21.09 - 28.09.2024 kr. 10.950 Bestil
Se alle

Toscana: Et kloster i Luccas bjerge. Vandring, sprog, kultur og køkken.

Læs nogle af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Denne vandreferie er til dig som holder af at vandre, men også dyrke andre interesser i forbindelse med Italien og Toscana: sproget, kulturen, lokale gastronomiske traditioner og menneskene.

Rejsen finder sted i Garfagnana i det nordlige Toscana i Italien. Vi bor i et tidligere kloster fra 1400 tallet, som ligger en halvtimes vandring fra borgbyen Castelnuovo di Garfagnana, omkranset af grønne bjerge og kastanjeskove.

Klosteret er i dag indrettet som et Agriturismo, og omgivet af en uhøjtidelig parklignende have, med masser af plads, samt en dejlig pool, der indbyder til en svalende dukkert, når vi returnerer om eftermiddagen efter dagens aktiviteter.

Transport tiderne er minimale, da vi vandrer i nærområdet og benytter det udstrakte netværk af vandrestier, som fra gammel tid forbinder landsbyerne omkring Castelnuovo.

Vandreferien indeholder en række hyggelige og autentiske oplevelser, som vi har sammensat i et helt specielt program.

Du får mulighed for at lege med det italienske sprog i selskab med Gianni; følge Monica på indkøb på markedsdagen i Castelnuovo og tilberede aftensmad med hende på klosteret, samt møde lokale landmands familier og spise hos dem. Der er også en cykeltur på elektrisk mountainbike i programmet, hvor alle kan være med. Alternativt kan man tage toget til Lucca på en time.

Vandreturene ad områdets nemme stier, binder naturligt rejsen sammen, og giver os mulighed for, at lære Toscanas ægte side til at kende. En aktiv ferie i den lettere ende for livsnydere og nysgerrige folk, der tiltales af det alsidige og aktive program, der udfoldes i nogle flotte landskabelige omgivelser, og hvor indkvarteringen også er en oplevelse i sig selv. 

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Afrejse og ankomst til Klostret i Toscana

Velkommen til Garfagnana

Efter ankomst og indlogering på klosteret får vi fortalt historien bag den imponerende historiske bygning. Der er stadig velbevarede partier af det helt oprindelige kloster. Den gamle søjlegang står intakt, som den har gjort i århundreder, og man fornemmer virkelig historiens vingesus på vores opholdssted. En stil og charme, som kun historiske monumenter og bygningsværker besidder.

Nogle herlige rammer og rolige omgivelser for en uges ophold i Garfagnana dalen i Toscana

-/-/-

Dag 2. Vandretur til Sillico og Bargecchia

Vi besøger den charmerende borgby Sillico og den lille flække Bargecchia

Efter morgenmaden, og måske en tur i poolen, begiver vi os ud på vores første vandretur i området. Vi følger grusvejen fra klosteret, og højt over os kan vi allerede skimte landsbyen Sillico, hvor vi spiser frokost. Snart forlader vi vejen for at at vandre ind i en fredelig dal igennem kastanjetræ skove, som er så karakteristiske for Garfagnana området, og har været det i generationer.

Vi kommer frem til den meget charmerende borgby Sillico,  og slentrer gennem den stemningsfulde landsby, hvor de traditionelle stenhuse er flot bevarede og udsmykket med masser af blomster og planter. På den lokale restaurant finder vi en plads i skyggen, og nyder en god frokost, og freden som altid hersker heroppe.

Efter frokost begynder vores vandretur nedad. Ud af Sillico går der en gammel sti, som fører os længere nede ad bjergskråningen. Ruten leder os til en lille samling huse med en kirke kaldet Bargecchia

Fra Bargecchia følger vi grusvejen ud til landevejen, som vi følger tilbage til klosteret. Vejen er meget lidt trafikeret, og giver god mulighed for at betragte omgivelserne og udsigten over dalen imens vi går nedad.

Tilbage ved klostret er det tid til en dukkert og hygge i haven inden aftensmaden. For dem der har lyst, vil Gianni holde et lille oplæg om italiensk sprog og kultur, med fokus på vores møder med lokalbefolkningen de kommende dage.

M/F/-

Dag 3. Vandretur fra klosteret til Landsbyen Palleroso, og frokost på en bondegård i bjergene.

Fra klosteret og til Palleroso, oplever vi lokal befolkningen og nyder det gode selskab

Det er en vandretur med adskillige spændende indslag, som venter os i dag. Undervejs vil der være god mulighed for at lege lidt med det italienske sprog og øve sig lidt, hvis man har lyst. Vi møder lokale folk, så det er bare med at kaste sig ud i det, og få lært lidt gloser. Gianni assisterer selvfølgelig.

Fra morgenstunden går vi ned til Castelnuovo di Garfagnana, og videre mod landsbyen Palleroso. Undervejs når vi frem til en grøn dal kaldet Novicchia, hvor adskillige familier lever af landbrug. Emilianas familie er en af dem, og her skal vi spise frokost senere i dag. Turen til Palleroso går herfra op igennem Kastanjetræ skove. Der har vi en aftale med en kvinde, der bager det traditionelle brød til vores frokost i sin stenovn. Vi hygger os hos hende og i landsbyen, indtil vi kan tage det friskbagte brød med til vores frokost.

Fra Palleroso med velduftende brød i rygsækken, går vi tilbage til Novicchia, hvor Emiliana venter på os. Emilianas familie driver stadig et traditionelt landbrug med fritgående høns, staldgødning, kvæg, vinstokke og masser af grøntsager. Vi går i urtehaven med vores værtinde og vælger de grøntsager vi skal bruge til salaten: friske tomater, radicchio salat, løg... og hvad der ellers kan plukkes. Vi laver en god salat, og arrangerer vores frokost udendørs, imens Emiliana tilbereder nogle friske æg til os. Friskbagt brød og hjemmelavet ost, ledsaget af kølig brombær- og hindbær saft, buon appetito!

Efter afsked med Emiliana, går vi videre mod Castelnuovo di Garfagnana. I den gamle borgby holder vi en god pause. Måske besøger vi den lokale isbar ved domkirken, som serverer rigtig rigtig god is. Derefter kører vi tilbage til klostret, men hvis der er nogen der foretrækker at gå, er det naturligvis også en mulighed. 

Resten af eftermiddagen er til hygge og afslapning i klosterhaven og ved poolen, og mon ikke der har været nogle sjove oplevelser i løbet af dagen, der lige skal genopfriskes.

M/F/-

Dag 4. Fra Klosteret til Castiglione di Garfagnana og Villa Collemandina

Til Middelalderborgen Castiglione di Garfagnana ad pilgrimsruten til Lucca

Dagens vandretur følger den gamle pilgrimsrute fra middelalderen, som pilgrimmene fulgte over bjergene til Lucca. Målet var San Frediano Domkirken, hvor man opbevarer et meget vigtigt relikvie fra den Europæiske Middelalder - et krucifiks i cedertræ fra Libanon, kendt som Il Volto Santo (Det Hellige Ansigt). Pilgrimsruten krydser i Garfagnana en anden middelalderrute etableret under grevinden Matilde fra Canossa, og bliver derfor kaldt "Via Matildica del Volto Santo".

Den historiske rute leder os igennem grønne områder og over middelalderbroer frem til borgbyen Castiglione di Garfagnana. Den eneste by, som forblev tro mod Lucca, da hele Garfagnana i 1500 tallet blev underlagt Estensi familien, fra den anden side af Appenninerne.

I Castiglione går vi op på bymuren, der stadigvæk står flot og stærk. Oplever stemningen i de smalle gader og slår os ned på torvet og får en forfriskning. Vandreturen fortsætter ud gennem byporten og videre ad den den historiske sti mod Villa Collemandina, hvor en af de ældste kirker i Garfagnana ligger.  Herfra går vi det sidste stykke tilbage til klosteret.

M/-/-

Dag 5. Cykling til Garfagnanas smukkeste hjørner på Elektrisk Mountain Bike

En cykeltur på E-MTB via Garfagnanas landsbyer og landeveje

Vi har gode MTB venner her i området, som med ægte passion og engagement arrangerer cykelture i Garfagnanas bakkede landskab. I samarbejde med dem, tilbyder vi vores gæster en berigende cykeltur igennem dalen. På elektrisk MTB skal vi opleve en dag med vind i håret langs de smukkeste landeveje i bjergene.

Man behøver ikke at være en erfaren mountainbike cyklist, for at deltage på denne tur. Du vil hurtigt finde ud af, at en E-MTB er perfekt til vores formål: at tage på opdagelse i Garfagnanas smukkeste hjørner på en spændende måde, uden at skulle bekymre sig om for mange hårde stigninger. Ruten vælges på baggrund af de aktuelle vejrforhold, gruppens sammensætning og vejenes tilstand. Vi vil cykle omkring 45-50 kilometer ialt, og følge nemme ruter og undgå tekniske passagerer på single tracks m.m.

I Garfagnana er der utallige små landeveje, som går igennem skove, landbrugsområder og charmerende små landsbyer. Cyklen giver en enestående mulighed, for at se og opleve Toscanas gemte natur- og kulturskatte på en sjov og spændende måde.

Cyklerne bliver leveret ved klostret, og vores gode ven Danilo vil guide os igennem hans hjemegn, og vise os rundt. Han taler flydende engelsk, men er der brug for at oversætte til dansk, så er Gianni med (man får udleveret cykelhjelm til cykelturen).

Turen er naturligvis valgfri, og er der nogen som ikke vil cykle turen, vil Gianni anbefale alternative muligheder til en god dag i Garfagnana.

M/-/-

Dag 6. Markedsdag i Castelnuovo og cooking class med Monica

Vi køber ind på markedet i Castelnuovo og tilbereder en italiensk menu med Monica

Torsdag er markedsdag i Castelnuovo di Garfagnana, og folk fra alle omegnens landsbyer kommer til byen for at handle, og hygge sig med venner og bekendte. Den gode stemning spredes i byens gader, og børn og voksne samles på cafeerne og på torvene. 

Vi vandrer fra klosteret ned til byen, hvor vi møder Monica, som er gift med Danilo, vores guide fra cykelturen. Under vejledning af Monica, køber vi ind til vores aftensmad, som vi skal tilberede sammen med hende senere i dag. Monica ved præcist, hvor det er bedst at købe det ene og det andet, og med hende og Gianni bliver det sjovt at handle og lege med det italienske sprog, i de små butikker og boder. Vi skal nok lære at forhandle med italienerne med italienske manerer!

Frokosten tager vi i byen på et af de lokale spisesteder. Stemningen i byen på den ugentlige markedsdag, giver et særligt indblik i en lille provins by, der ikke er spoleret af masseturisme. Efter frokost vandrer vi tilbage til vores opholdssted. 

Tilbage på klosteret er der tid til en lille siesta, og nyde omgivelserne og poolen indtil Monica dukker op ud på eftermiddagen. Vi går i gang med, at tilberede menuen under hendes vejledning. Sprogleg og madlavning sammenflettes, måske katalyseret af et glas vino rosso.

Først på aftenen samles gruppen til en aperitif og lidt snacks imens vi dækker op udendørs, og så er det ellers tid til, at vi skal nyde middagen og aftenstemningen imens solen går ned bag bjergene og mørket sænker sig.

M/-/A

Dag 7. Vandretur ad Sentiero dell'Ariosto og Via Matildica del Volto Santo

Rundtur omkring Fortezza og vandring til borgbyen Cascio

Vores sidste dag i Garfagnana går i første omgang til Castelnuovo. Her begynder vores rundtur ved den store fæstning kaldet "Mont' Alfonso", som Estensi familien fra Ferrara fik bygget i slutningen af 1500 tallet. La Fortezza (fæstningen) ligger strategisk på toppen, og udsigten deroppefra er imponerende. Vi kan se både Appenninerne og Alpi Apuane og næsten hele det område vi har vandret igennem i den forløbne uge.

Fortet areal dækker cirka 60.000 kvadratmeter, og vi har mulighed for at vandre hele vejen rundt langs borgmuren og dermed få 360 graders udsigten. 

Ludovico Ariosto, som er et af de største navne i italiensk litteratur, blev sendt fra Ferrara til Garfagnana, som guvernør fra 1522 til 1525. Han savnede livet ved hoffet hos Estensi, idet han betragtede området som vildt og barsk. Stien omkring Mont' Alfonso er opkaldt efter ham, og hedder  "Sentiero dell' Ariosto". Den følger vi til landsbyen Turrite i bunden af dalen.

Fra Turrite går det op til borgbyen Cascio "Via Matildica del Volto Santo". Der er et par pæne stigninger i skovene, men når de er overstået vil resten af turen gå ned til Cascio. Undervejs passerer vi ruinerne af en gammel kirke, som i begyndelsen af 1400 tallet var tilknyttet et lille nonnekloster fra Skt Augustinus ordenen. Cascio har en flot beliggenhed med udsigt over Garfagnana, og den gamle velbevarede bymur fuldender billedet. Vi spadserer lidt rundt i byen og kigger på omgivelserne inden vi kører tilbage til klosteret via Castelnuovo. Her runder vi turen af med en festlig middag, og nyder den sidste aften i Garfagna dalen i denne omgang. 

Note:

Det er muligt at blive i Castelnuovo, istedet for at vandre op  til Cascio, og så blive samlet op i Castelnuovo senere på eftermiddagen.

M/-/-

Dag 8. Afrejse

Ferien i Toscana er forbi og vi påbegynder hjemrejsen til Danmark

Efter en uge med mange afvekslende oplevelser i Garfagnana, gør vi os klar til at tage afsked med Toscana og vende tilbage til Danmark.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

1-2

Inkluderet i rejsens pris:

 • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
 • Flyrejse København - Milano eller Bologna t/r
 • Alle lokale bustransfers på rejsen
 • Alle overnatninger på kloster nær Castelnuovo
 • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
 • Cooking Class med Monica
 • Frokost hos Emiliana 
 • Guidet cykeltur på elektrisk Mountainbike
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

 • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
 • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
 • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1500,-
 • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

Vi bor i et tidligere franciskaner kloster, hvis ældste spor dateres helt tilbage til 1500 tallet. Klosteret er indrettet til Agriturismo (Bondegårdsferie), og kun en enkelt fløj er gennem restaureret. Den gamle søjlegang og en del af munkenes celler ligger stadigvæk uberørte. Den historiske og charmerende bygning ligger i en privat park med store græsplæner, beplantninger og en dejlig pool med udsigt til bjergene omkring.

Klosteret er indrettet med 6 små lejligheder, som hver har eget bad & toilet. En lejlighed udgør et dobbeltværelse i vores booking system. Der er også 1 lejlighed med 2 værelser, der deler bad & toilet. Det er disse 2 værelser, som kan bookes som enkeltværelser, hvor de altså deler bad & toilet. Endeligt er der også 1 egentligt værelse med eget bad & toilet. Ialt kan der maksimalt være 16 deltagere på turen.

Under opholdet kan vi frit benytte de hyggelige fælles lokaler i stue etagen, poolen og den store park omkring klosteret.

Flyrejse og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS eller Norwegian fra København til Milano, Bologna eller Pisa t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Garfagnana dalen er et at de grønneste områder i Toscana. Landsbyernes røde tage står i kontrast til de grønne kastanjeskove, og de nøgne bjergtinder rejser sig omkring hele dalen med deres takkede profiler. Der er vandreruter for enhver smag. På denne tur har vi prioriteret ruter der ligger i nærområdet. Nemme vandreture i skovene med flotte udsigter undervejs. Ruterne forbinder landsbyer, små bjergbyer, fæstningsværker og bjerggårde.

Klimaet i Garfagnana om sommeren er dejligt og tempereret. Der er ikke brug for air con om aftenen, da temperaturen er passende og behagelig. Under vandreturene går vi ofte i skyggen gennem skove. Sporadisk regn kan forekomme, så det er vigtigt at have regntøj med. 

I dette program går vi ikke ad små bjergstier og til bjergtoppene i området. Vi holder os til de gamle og historiske ruter i dalen. Det er dog vigtigt at have godt fodtøj på, da vi går i terrænet og ikke på asfalt. 

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er fri adgang til WiFi på værelserne og i fælles lokalerne ved klostret, samt god mobildækning.

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

- Badetøj og badehåndklæde

Tøj og udstyr til cykelturen

Cykelhjelm er inkluderet og bliver udleveret i Italien

- evt. Cykelbukser

- evt. cykelhandsker

- tennissko eller lign. (sandaler frarådes)

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller