29.09 - 06.10.2024 kr. 11.950 Bestil

Veneto: Vandring i Veronas grønne paradis - Valpolicella og Parco Naturale Regionale della Lessinia

Læs nogle af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Valpolicella er Veronas grønne paradis. Området ligger ved foden af bjergene og Monte Lessini, som frem til 1. verdenskrig markerede grænsen mellem Italien og Østrig. Kun en halv times kørsel adskiller den fascinerende historiske by Verona fra Valpolicellas vinterrasser. Berømt for nogle af Italiens bedste vine, såsom Valpolicella Classico, Ripasso, Amarone og Recioto.

Stenmurene som holder terrasserne kaldes for marogne, og de er et kunstværk i sig selv. Men der er mange flere elementer i landskabet, som bekræfter områdets store interesse som rejsemål.

Garda søen ligger tæt på Valpolicella, og det store vandspejl har en formildende indvirkning på de lokale klimatiske forhold. Monti Lessini ”beskytter” Valpolicella mod nord, og skaber herved nogle klimatiske forhold som man normalt finder tættere ved Middelhavet. Derfor er Valpolicellas grønne skråninger bevokset med cypresser, oliventræer, vinstokke m.m.

Tæt ved vinmarker og olivenlunde rejser Monti Lessini sig. Her findes sætere og osteproduktion, vandreruter med udsigt til Alperne og Dolomitterne, samt små autentiske bjerglandsbyer. Landsbyer hvor den nysgerrige rejsende stadig vil opleve den ægte italienske sjæl.

Denne blanding af alpin- og Middelhavs stemning er unik. Når vi så tilføjer Veronas charme og historiske udtryk, bliver det til en enestående ”rejsecocktail” bestående af: alsidige vandreruter uden særlige besværligheder - både oppe i bjergene og gennem idylliske vinmarker; produktion af højkvalitets råvarer fra sæteroste til top rødvine; kulturelle highlights og dejlige behagelige klimatiske forhold.

 • Udsigten fra Corno d’Aquilio (1545 m.) over Adige floden og Monte Baldo ved Garda søen
 • Vandring igennem sæterne i Lessini bjergene: sæteroste og alpine kulinariske traditioner
 • Oplev vandreruterne mellem Valpolicellas vinmarker og olivenlunde
 • Den vilde kløft og de smukke vandfald i nærheden af landsbyen Molina
 • Besøg hos lokale producenter og smagning af nogle af deres fremragende vine
 • Monte Baldo: de smukkeste udsigter over Garda søen og de omkringliggende bjerge
 • Verona: oplev en interessant og afvekslende eftermiddag i en af Italiens smukkeste byer

I hjertet af Valpolicella bor vi lidt udenfor byen Fumane. Vores opholdssted er en familiedrevet vingård omkranset af økologisk dyrkede vinmarker og olivenlunde. Familiens gamle gård blev restaureret for nogle år tilbage, og fremstår nu som et skønt lille hotel midt i det grønne. En perfekt base til en dejlig uge i Valpolicella, hvor vi indtager måltiderne med vinrækkerne lige foran os.

Når vi er tilbage på hotellet efter vandreturene ud på eftermiddagen, er der rig mulighed for at spadsere igennem olivenlundene og vinplanterne, finde et sted og nyde stilheden, læse en bog, nyde udsigten og solnedgangen. En dejlig pool lokker på de varmeste dage, og køkkenet tilbereder velsmagende retter med afsæt i gode lokale råvarer.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

 

Dag 1. Ankomst til Valpolicella

Velkommen til Valpolicellas grønne vinmarker

Fra lufthavnen i Venedig kører vi vestpå mod Verona. Køreturen tager cirka 1 ½ time (afhængig af trafikforholdene).

I Fumane indlogerer vi os og møder vores værtsfamilie. Er der stemning for det kan vi tage en lille tur i nærområdet.

Vi vandrer ad en gammel muldyrsti og forbi Palazzo della Torre, en af de smukkeste gamle villaer i området, som tilhører ”Allegrini vinfirmaet" og som giver navn til en af deres mest kendte vine.

-/-/-

Dag 2. Vandretur til San Giorgio og igennem Amarone vinmarker i nærområdet

En dejlig rundtur fra vores opholdsted til den kønne landsby San Giorgio

Vi begynder vores vandredag ad gamle stier igennem olivenlunde og vinmarker. Enkelte steder kan man se store massive stenplader, som blev rejst langs landevejene. Et ”Obelix” værk, som man ikke ser andre steder i Italien. En anden særegen konstruktion her i området, er de smukke og imponerende stenmure der holder på vinterrasserne. De er bygget igennem mange århundreder og kaldes for ”marogne” i Valpolicella.

Snart vandrer vi igennem en lille vingård af stor betydning - Monte dei Ragni. En af bedst bevarede ”hemmeligheder” inden for Amarone produktion. Det er blevet næsten umuligt at kunne arrangere vinsmagning hos familien eller andre steder, da den lille produktion har en stor efterspørgsel. For at forstå området i vinperspektiv, vil vi forsøge at få en snak med Zeno fra Monte dei Ragni vingården, og høre hans syn på vinverden.

Formiddagens rute fører os op til den lille landsby San Giorgio di Valpolicella, hvorfra udsigten rækker til den sydlige ende af Garda Søen. Middelalderkirken i San Giorgio er en af de smukkeste romanske bygninger i området, og vi vil dvæle lidt ved den særlige italienske søndags stemning i landsbyen.

Turen hjemad går via en fredelige landevej, og gennem skov og vinterrasser. En fin vandretur hjem til vores opholdssted udenfor Fumane, hvor der vil være god tid til at nyde poolen og lidt afslapning inden vi skal til at smage på nogle af husets specialiteter.

M/-/-

 

Dag 3. Vandring over sæterne i Monti Lessini: Den gamle italienske grænse før I. verdenskrig

En vandredag over Monti Lessinis brede og panoramiske bjergryg

Vi kører til Monti Lessini i dag. Heroppe mellem 1400 - 1700 meters højde findes utallige sætere, hvor man producerer Monte Veronese DOP (Denominazione di Origine Protetta, et beskyttelses garantimærke for lokale produktioner af kvalitets råvarer). Ved sæterne findes mejerier, som producer ost igennem hele sommeren. Mejerierne er indrettet i gamle historiske stenbygninger.

Frem til 1. Verdens krig, gik grænsen som adskilte Det italienske Kongerige og Østrig heroppe i Monti Lessini.

Vandreturen starter ved Passo delle Fittanze i cirka 1400 meters højde, som forbinder Veneto regionen og Trentino - Alto Adige regionen. Herfra følger vi en nem rute langs den brede bjergryg af Monti Lessini. Undervejs besøger vi en af de adskillige lokale sommersætere, Malga Lessinia.

Frokosten indtager vi ved Rifugio Castelberto (1765 m), en restaureret kaserne fra krigen. Refugiet ligger fantastisk flot og med en spektakulær udsigt, til Garda søen (Sirmione), Dolomiti (Brenta) og Adamello. Man spiser godt ved Rifugio Castelberto og det er dejligt at nyde en god frokost heroppe med det storslåede panorama omkring os.

Vi har vandret cirka 8 kilometer hertil (og + 360 m), og nu skal vi vandre cirka 11 kilometer videre over Lessini bjergene, og nyde udsigten hele vejen til Rifugio Bocca di Selva. Ruten er nem, og det er kun cirka + 60 m vi skal vandre opad. De åbne og blide højder giver os mulighed for at nyde ruten uden tekniske udfordringer overhovedet. Rifugio Bocca di Selva ligger i 1550 meters højde, og her vil vores bus hente os.

M/-/-

Dag 4. Formiddag på egen hånd i Verona, ”La Porta d’Italia”. Vingårds besøg om eftermiddagen

Formiddagen i Verona. Om eftermiddagen besøger vi vingården og familien Benedetti i Negrar: vinmarker, den romerske villa, natur og vinsmagning.

Verona er uden tvivl en af Italiens smukkeste byer og bliver ofte kaldt ”La porta d’Italia”, ”Italiens Port”. Grunden er, at man kommer til byen når man krydser ”Brennerpasset”, og den modtager rejsende nordfra med sine skønne monumenter, gader og torve. Det ultimative ”visitkort” for Italien og de andre regioner.

Efter morgenmaden kører vi til Verona, hvor man på egen hånd kan spadsere rundt i byen og udvælge interessante og spændende indslag efter smag og behag. Castelvecchios fæstning med Ponte Scaligero (den imponerende bro over Adige floden), Piazza delle Erbe - det ældste torv i byen med sine middelalderbygninger, hvor man mærker byens levende og folkelige puls. Romeo og Giuliettas hus, Ponte di Pietra - den gamle romerske bro som fører til det romerske teater og arkæologiske udgravninger. San Zenos kirke og Andrea Mantegnas ”Sacra Conversazione”, Arenaen - det mægtige amfiteater og Piazza Bra. Turlederen vil informere grundigt om de utallige muligheder.

Turlederen møder gruppen ud på eftermiddagen, hvor vi kører til vinbyen Negrar. Her venter familien Benedetti på os i deres Villa. Navnet referer også til den romerske villa, som er fundet på deres grund og vinmarker. Familien støtter de arkæologiske udgravninger, og vi vil have mulighed for at besøge stedet og høre om historien bag det. Ved Villa Benedetti vil vi også møde Maria, en dansk veninde til Gianni, som har boet i Italien i over 30 år, og som har en særlig tilknytning til Valpolicella. Vi vil vandre rundt i området med Maria, smage på vinene og høre om hendes liv i Verona og området generelt. God vin med smagfulde ”hapsere” til, interessant snak og ikke mindst en dejlig og nem vandretur i området - en ægte Valpolicella oplevelse.

Efter besøget hos familien Benedetti og Maria vender vi tilbage til Fumane og nyder en stille aften på Costa degli Ulivi.

M/-/-

 

Dag 5. Vandring i Natur Reservat Parco delle Cascate og vinsmagning hos Costa degli Ulivi

Spændende vandreruter gemt i Valpolicellas kløfter og en hyggelig vinsmagning

Lessini bjergene gemmer sine vilde side i lavere højder. Smalle slugter med frodig vegetation, hvor rislende vand fra vandløbene finder sin vej mellem de høje klippevægge. Et markant anderledes landskab sammenlignet med sæterne oppe i højden, og vinterrasserne i Valpolicella. Et naturmiljø, som udgør en afvekslende og behagelig oplevelse om sommeren på de varme dage.

Vi kører op til den lille bjerglandsby Molina. ”Mulino” betyder ”Mølle” på italiensk. Vi går imellem landsbyens gamle stenhuse og videre til Natur Reservatet Parco delle Cascate. I slugten under landsbyen har vandet skabt flere imponerende vandfald og et vildt miljø, man aldrig ville forestille sig så tæt til kulturbyen Verona.

Man kan vælge forskellige ruter igennem området og turlederen vil selvfølgelig vælge den længste: cirka 2,5 timers vandring ud til de fjerneste hjørner i den dybe dal. Har man lyst til at vandre en kortere rute er der selvfølgelig mulighed for det på egen hånd. Stierne er velafmærkede og turlederen står til rådighed for at forklare om de forskellige muligheder.

Efter vandreturen kører bussen os til vores frokoststed. Om eftermiddagen venter en kort, men spændende vandretur over den imponerende klippebro Ponte di Veja. Selve Ponte di Veja er 9 meter høj, 20 meter bred og dens bue spænder over ca. 40 meter.

Tilbage ved vores opholdssted vil der være tid til afslapning, før vores værtsfamilie vil fortælle om livet og landbruget i Valpolicella. Om vinene fra området generelt og om deres egen produktion af kvalitetsvin og olivenolie. En fortælling, som vil berige vores besøg i området med lokal viden og synspunkter. Vi vil smage på Costa degli Ulivis vine og have mulighed for at snakke med vores italienske venner. Turleder Gianni Nancesi tolker gerne.

M/-/-

Dag 6. Vandretur ved Garda søen og den hyggelige by Malcesine

Dag 6. Vandretur ved Garda søen omkring den charmerende by Malcesine. Mulighed for at opleve liften til Monte Baldo og nyde de smukke udsigter over Garda søen og bjergene omkring

Garda søen er blevet et omdrejningspunkt i Norditalien for alverdens outdoor aktiviteter. Fra Paraglidning til freeclimbing, fra cykling til vandring tilbyder området masser af interessante muligheder. De små byer rundt om søen er blevet attraktive for alle dem, der dyrker sport i bjergene.

Vi kører til den hyggelige lille by Malcesine på østsiden af søen. I udkanten af Malcesine begynder dagens vandretur via en gammel muldyrsti (”Mulattiera di Paier”), som fører os op til San Michele.

Stien går delvist i skygge i skov, og flere udsigtspunkter tilbyder panoramaer over Malcesine og Garda søen. Vandreturen krydser forskellige naturområder, og vi vandrer også gennem olivenlunde i de lavere højder. Rundturen er på cirka 9 kilometer ialt og dækker fra 90 meter over havet ved Garda søen til cirka 600 meters højde ved San Michele, hvorfra ruten går ned mod søen igen.

Har man lyst til at tage liften op til Monte Baldo og nyde de fantastiske udsigter deroppe fra, kan man vælge at stå af vandreturen i San Michele og tage liften derfra (San Michele er mellemstation på liftens rute). Ønsker man ikke at vandre opad og kun gå halvdelen af ruten, kan man tage liften fra Malcesine til San Michele. Og vil man slet ikke vandre i dag, så kan man vælge at tage liften fra Malcesine til Monte Baldo eller at sejle på søen til Limone og tilbringe en god dag på egen hånd.

Der er i hvert fald alle præmisser for at nyde en spændende dag ved Garda søen, og selv vælge om man vil være med på vandreturen osv.

Vi returnerer til Fumane ud på eftermiddagen og tilbringer resten af dagen ved vores opholdssted Costa degli Olivi blandt olivenlundene og vinmarkerne.

M/-/-

Dag 7. Vandring til toppen af Corno d’Aquilio (1545 m.). Oplæg om Extra Jomfru Oliven Olie om eftermiddagen

Corno d'Aquilio: En imponerende udsigt over Adige dalen og Monte Baldo fra Monti Lessini vestlige side. Om eftermiddagen et spændende og interessant oplæg om extra jomfrue olivenolie

Det er vores sidste vandredag i Valpolicella, og for at afslutte ugen på bedste vis, vandrer vi til toppen af en af de mest panoramiske bjergtoppe på Monti Lessini.

Vi kører op til Contrada Tommasi (1130 m.), hvorfra vi følger en bred muldyrsti i bøgeskoven til toppen. Vegetationen bliver tyndere og lavere efterhånden som vi kommer højere op, og i cirka 1400 meters højde vandrer vi i åbent terræn, og nyder udsigten over de store sletter og sætere, der dækker Monti Lessini`s brede afrundede ryg. Vi følger let stien til toppen, hvor den store udsigt fra Corno d’Aquilio åbner sig helt til sidst.

Her ender bjergkæden Monti Lessini, og den stejle bjergside falder brat mange hundreder meter. I bunden af dalen løber Adige floden, og dalen som fører helt op til Brennerpasset, og foran os rejser Monte Baldos lange bjergryg sig.

På toppen tager vi os god tid til, at nyde den smukke udsigt og dejlige natur omkring os. Fra toppen går det i sagens natur nedad gennem sætere m.m. Fra højsletten på bjergryggen kan man på dage med klar sigt se de højere bjerge og Sydtyrol mod nord. Vandreturen går op og ned gennem de blide bakkedrag, som udgør Lessinis højest liggende græsarealer, og ned til Passo delle Fittanze, hvor vandreturen slutter samme sted som vi startede vandreturen på dag 3.

Tilbage på Costa degli Ulivi vil der som sædvanlig være tid til at slappe lidt af inden det sidste arrangement. Forbrugerne er ofte forvirrede omkring Extra Jomfru oliven olie og dens produktion, og mangler ofte ordentlig information. Derfor vil Gianni Nancesi holde et kort oplæg om eftermiddagen om olivenolie produktion, og i selskab med vores værtsfamilie forklare processen og fremvise Costa degli Ulivi`s anlæg til produktion af husets olivenolie. Oplægget vil slutte med en smagning på det lokale extra jomfru olivenolie.

M/-/-

Dag 8. Afrejse

Vi forlader Valpolicella og vender tilbage til Danmark

En uges vandreferie i Veneto provinsen er nu veloverstået, og vi tager afsked med Italien og påbegynder hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

Vigtig Information om denne Rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2

Inkluderet i rejsens pris:

 • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
 • Flyrejse København - Venedig t/r
 • Alle lokale bustransfers på rejsen
 • Alle overnatninger på hotel i Fumane i delt dobbeltværelse
 • Vinsmagning dag 5
 • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
 • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

 • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
 • Ikke inkluderede måltider, som anført i rejseprogrammet
 • Evt. skilift i bjergene (valgfrit)
 • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1500,-
 • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen:

Vi overnatter i udkanten af den lille vinby Fumane i hjertet af Valpolicella. Vores lille hotel ”Costa degli Olivi” ligger på en bakkeskråning omkranset af olivenlunde og vinmarker. Vi har kendt vores værtsfamilie i lang tid. Luciana og Giorgio Sboarina, deres datter Chiara og hendes familie er dedikeret til deres arbejde med gæster, samt produktion af vin og olivenolie. Deres vinmarker ligger godt placeret, og grænser op til andre vigtige vingårde. Man har gennem mange år plantet de oliventræer, som nu dækker mange af de små terrasser på skråningerne. En tennisbane og en dejlig pool står til rådighed for gæsterne, og husets restaurant tilbyder spændende retter, som blender Veronas tradition, Valpolicellas råvarer og moderne fortolkninger. Alle værelser har eget bad og toilet.

Costa degli Ulivi er en ren og dejlig grøn oase hvor man føler sig hjemme efter vandreturene, og bekvemt kan genoplade efter dagens vandreoplevelser.

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med SAS eller Norwegian fra København til Venedig t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med –  

Område, klima og terræn:

Lessini bjergene beskytter Valpolicella imod stormene fra nord, og Garda søens kæmpe vandspejl har en markant formildende effekt på lokale mikroklimatiske forhold. Derfor finder man i dette norditalienske hjørne klimaforhold, som ellers er typiske for områder i centrum-nord Italien. Cypresser, stenege, oliventræ, citrontræer m.m. stortrives i dette område. Lessini bjergene er blide og fremkommelige, og deres grønne sætere udgør et behageligt og nemt vandreterræn. Skråningerne i Valpolicella er smukt bearbejdet til vinterrasser, og igennem århundreder (siden romerne) har man dyrket vin i dette område, hvorfor kulturlandskabet fremstår så enestående og fascinerende.  

Om sommeren kan korte regnskyl og tordenvejr påvirke klimaet, og temperaturen kan falde brat midlertidigt. 

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er gratis WiFi på hotellet og god mobildækning i landsbyen. 

 

 

Udstyrs- og Pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller

BADETØJ: Husk badetøj, for der er en dejlig pool!