29.06 - 06.07.2024 kr. 10.450 Bestil

Toscana: Alpi Apuane - Højrute i marmorbjergene

"Turen i Alpi Apuane er fantastisk. Det er en glæde hver morgen at snørre sine støvler, fylde lungerne med frisk bjergluft og vende blikket mod nye bjergtoppe. Efter flere timers krævende vandring venter belønningen, når toppene – flere med kors - hver især afslører en fabelagtig og storslået panoramaudsigt. Heroppe under skyerne hersker storhed og stilhed, som uvægerligt kalder på et øjebliks taknemmelighed. Hvilken lykke det er at kunne spise sin medbragte madpakke med udsigt til endeløse bjergmassiver af marmor og kalksten – flere gange også med Middelhavet som malerisk baggrund. Dagene i Alpi Apuane er afvekslende i både længde og sværhedsgrad. Nogle stier er lette at gå, mens andre er mere udfordrende, da de indebærer stejle op- og nedstigninger, passager i stenskred og nogle steder med greb på klippe eller i stålwire. Det kræver gode lunger og stærke ben. Hen under aften når vi tilbage til hytten. Vi trænger til at få rygsæk og støvler af og lufte fødderne. Dagens oplevelser nydes over en kold øl og en god 3-retters bjergmenu. Prikken over i’et sættes de aftener, hvor vi under åben stjernehimmel nyder en hyggelig stund rundt om bålet, inden vi kryber til køjs. Så bliver det ikke bedre. Tusind tak til Gianni og Gjøa for en uforglemmelig uge i et af Europas vidunderlige bjergområder."

Kira

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Alpi Apuane er en særlig bjergkæde, hvis voldsomme geologiske oprindelse manifesterer sig i de takkede og høje tinder, som rejser sig brat langs kysten i den nordlige Toscana. Bjergene er mest berømte for deres hvide marmor, som romerne elskede og som de fragtede til hovedstaden i rå mængder. Men Alpi Apuanes fremtid peger i retning af en bæredygtig og grøn udvikling. Bjergkæden er et skattekammer for naturelskere og bjergvandrere, som søger efter spændende oplevelser langs flotte stier og på smukke bjergtoppe. Alpi Apuane er Toscanas bjerge, og absolut en af de mest spændende bjergkæder i det centrale Italien.

Vores højrute starter i Garfagnana dalen, og går til sæterne i Puntato dalen. Her er  historiske stenhuse blevet restaureret, og giver overnatningsmulighed for folk, der søger op i bjergene efter livgivende oplevelser. Hytterne tilbyder enkel indlogering, og dog er der mulighed for varmt brusebad og betjening. Luksus på denne tur består i, at vågne op i bjergene og starte vandredagene direkte ud af døren, uden bustransport. Luksus ligger i stilheden om aftenen, når vi samler brænde til bålet, og hygger os inden vi går i seng. I præcis dette område er Gianni Nancesi fra Gjøa Travel vokset op som teenager, og han har selv bidraget til restaurering af husene og udvikling af projektet generelt. Puntato er simpelthen Giannis "hjertebarn". 

Turen går videre fra stenhytterne i Puntato dalen til refugiet Pian della Fioba. Refugiet her er mere komfortabelt, og ligger lige på bjergkammen med den smukkeste udsigt til kysten og til Alpi Apuane. Herfra går vi den sidste dag en flot vandreetape tilbage til Garfagnana dalen.

Turen er tegnet til dig, som elsker naturen og synes det er fantastisk at opleve daggry og solnedgang oppe i bjergene. At gå ud af døren om morgenen, binde støvlerne og starte endnu en ny vandredag med en let rygsæk på skuldrene.

Vi bor i forskellige hytter og vandrehjem og vi søger for at din bagage bliver fragtet og afleveret, der hvor vi skal bo. På rejsens første og sidste nat, overnatter vi på hotel i Castelnuovo di Garfagnana. Ved at benytte os af hytter og refugier på selve vandreturen, har vi ikke brug for megen transport, idet vi forbliver oppe i bjergene under hele vandreturen.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Ankomst til Toscana

Velkommen til Toscanas bjerge og Garfagnana dalen

Vi kører fra lufthavnen til Castelnuovo di Garfagnana, hvor vi indlogeres på et lokalt hotel, inden vi i morgen har den første vandredag ind i bjergene.

-/-/-

Dag 2. Fra Alpe di Sant'Antonio til Puntato dalen

Fra Alpe di Sant'Antonio vandrer vi til sæterhytterne i Puntato

Vi kører fra Castelnuovo di Garfagnana op i Alpi Apuane til Alpe di Sant’Antonio, som i århundreder var hyrdernes fristed og arbejdsplads om sommeren. Stedet ligger flot ved foden af Alpi Apuanes bjergtoppe, og mange af de gamle hyrde stenhuse er flot og nænsom restaureret i dag.

Vi starter vores vandretur mod Piglionico. De store bjerge som Pania Secca og Pania della Croce rejser sig lige oven for os. Vi følger foden af dem igennem vilde og stejle bøgetræskove, og passerer en forlængst forladt landsby, Col di Favilla. I dag er bjergene øde heromkring, og vegetationen dækker nu de gamle dyrkede terrasser i landskabet. 

Videre gennem kastanjetræsskove, hvor vi snart kommer frem til en lille gammel kirke, hvor sæterhyrderne kunne komme til søndags messe.

Ud på eftermiddagen når vi sæterområdet Puntato, hvor vi indlogeres i refugie, og skal have base de næste dage, som udgangspunkt for vandreture i det fantasiske bjerglandskab, vi nu er midtpunkt i.

Vores bagage bliver fragtet op til os via en lille svævebane, som det er praksis heroppe. Der er en dejlig aften i vente, omringet af fredelig natur og stilhed. Efter aftensmaden på refugiet, tænder vi et bål, og lader aftensstemningen i bjergene komme til os.

M/F/-

Dag 3. Monte Freddone (1479 m.) og Monte Corchia (1677 m.)

To bjergtoppe på én dag: Monte Freddone og Monte Corchia

For dem der holder af bjerge vil morgenstemningen og den friske bjergluft i Puntato gøre indtryk. Morgenmaden spiser vi i refugiet, og derefter tager vi dagtursrygsækken på skuldrene, og begiver os afsted mod dagens første top.

Monte Freddone og Monte Corchia er ikke de højeste tinder, men terrænet er spændende, varieret og udfordrende. Stien snor sig op langs den stejle bjergside til Freddone, inden en sidste stejl strækning leder op til toppen. Monte Freddone ligger centralt i forhold til områdets højere bjerge, og toppen er et perfekt udsigtspunkt til hele området.

Efter en passende "toppause" vandrer vi ned til et gammelt marmorbrud lige under kammen af Monte Corchia. Bjerget er meget berømt blandt huleforskere i hele verden, fordi bjerget indeholder et af de største karst grotte systemer i verden. Der er idag kortlagt ca. 60 kilometer tunneler, brønde, grotter m.m. Fra marmorbruddet går vi til bjergkammen over klipperne og vi følger den hele vejen til toppen. Fra toppen af Monte Corchia er der i klar sigt, udsigt helt til Middelhavskysten. 

Vi følger bjergryggen et stykke ned, og mellem Monte Corchia og Pania della Croce (som vi skal vandre til imorgen), åbner sig et bredt pas. Her driver den lokale bjergklub et lille refugie, hvor vi kan få os en forfriskning, inden vi begiver os tilbage til Puntato dalen.

M/F/-

Dag 4. Vandring til toppen af Pania della Croce (1858 m.)

Vandring til toppen af Alpi Apuanes dronning: Pania della Croce

Efter morgenritualerne i Puntato går vi til passet Foce di Mosceta, som vi oplevede i går fra en anden sti. På vej dertil passerer vi indgangen til Tana dell’Omo Selvatico (Den Vilde Mands Grotte) - én af de mange grotter under Monte Corchia.

Efter en kaffe ved refugiet, starter vi vores tur rundt om bjerget og til toppen. Vi følger en sti til passet Foce di Valli (1266 m.), hvor vi kan sidde i græsset og nyde udsigten. Ruten fortsætter til passet Passo degli Uomini della Neve (Snemands passet) i 1660 meters højde. Passets navn minder om hyrderne, som i slutningen af 1800- tallet og begyndelsen af det 20. århundrede hentede sne gemt i hulerne om vinteren, for at sælge den ved kysten om sommeren.

Fra passet når vi Rifugio Rossi i passende tid til en frokost. Derefter er det afsted mod toppen af bjerget i 1858 meters højde. Udsigten fra toppen er altid højdepunktet på en top tur, og udsigten til Middelhavet og Appenniner bjergkæden lever her op til forventningerne. Vi vandrer tilbage til Foce di Mosceta og tager en kaffepause ved Rifugio Del Freo, inden vi vandrer sidste etape til vores hytter i Puntato dalen.

M/-/-

Dag 5. Fra Puntato til Pian della Fioba

Vandring til bjergrefugiet Pian della Fioba

I dag forlader vi Puntato dalen for nye vandreoplevelser. Vores store bagage fragtes med svævebanen ned til vejen, og videre til vores næste overnatningssted. Vi derimod, vandrer op til passet mellem Monte Corchia og Monte Freddone. Herfra vandrer vi mod kysten og følger bla. en bjergryg med pragtfulde udsigter. Heroppe ses stadig spor af den gamle skydevold fra II verdenskrig, hvor tyskerne forsøgte at etablere en sidste front mod de allierede. Lige igennem disse bjerge og videre langs med 44 breddegrad.

Undervejs på ruten får vi et godt udsyn til Monte Altissimo (1589 m.), som vi kommer tættere på i morgen. Vi følger  marmorbrudvejen op til et af de mange marmorbrud i området. Det er meget kostbar marmor, der findes heroppe, og selveste Michelangelo  skaffede kostbare marmorblokke netop herfra til Medici familien i Firenze.

Ruten passerer igennem flere marmorbrud områder, for sidenhen at lede op til et smalt pas over Uncini bjergene. Herfra er der igen udsigt til kysten, og vi begynder vores vandring ned ad til Rifugio Città di Massa ved Pian della Fioba, hvor vi skal tilbringe de næste 2 nætter i bjergene.

M/F/-

Dag 6. Rundtur i Uncini bjergene

En panoramisk rundtur over bjergene ved Pian della Fioba

Vandreturen starter om morgenen direkte ud af refugiet. Vi følger en lille sti ved foden af de lyse kalkstens klipper, som på grund af deres takkede udseende kaldes for "Uncini" ("krogene").

Ruten sigter op mod passet Passo degli Uncini (1366 m). Herfra fortsætter stien mod toppen af Monte Altissimo (1589 m), som trods sit navn ("altissimo" betyder "meget høj" på italiensk), ikke er blandt de højeste i Alpi Apuane. Men mod kysten dropper bjerget brat 700 meter ned, og set fra kysten er Altissimo en imponerende baggrund for dalene og landsbyerne - derfor har navnet sin berettigelse. Stien til toppen er meget panoramisk og meget lidt befærdet. Udsigten taler for sig selv, og vi bliver en stund deroppe, og nyder momentet.

Vi følger stien langs Uncini bjergryggen tilbage til passet. Mellem de takkede konturer af "krogene" åbner udsigten sig ud i horisonten. Skoven består her af tynde bøgetræer og avnbøg, der har svære livsvilkår her på kanten af trægrænsen.

Vel tilbage i refugiet er det tid til afslapning og hygge efter en aktiv dag i Uncini bjergene.

M/F/-

Dag 7. Fra Pian della Fioba til landsbyen Vagli

Fra Pian della Fioba til Passo Sella og tilbage til Garfagnana dalen

Det er en værdig finale vandredag, der venter os i dag. Også på vandreferiens sidste vandredag, gemmer sig landskabelige overraskelser, spændende udfordringer og flotte bjerge undervejs.

Vi starter dagen med en kort transfer til landsbyen Arni (900 m.) få kilometer fra Pian della Fioba. Herfra vandrer vi ad en meget gammel hyrdesti. Vi ser spor efter hyrderne på klipperne, i form af de trin de har hakket i kalkstenen,  for at sikre dem selv og deres får. Under bøgetræerne ved Fatonero hviler vi i skyggen - en dejlig lille "oase" på den ellers næsten bare bjergside.

Ved Passo Fiocca i 1550 meters højde ses toppen af Monte Sumbra lige oven for os. Passet er en bred saddel af hvid kalksten, som adskiller Garfagnana fra de områder, vi har vandret igennem i de forrige dage.

Herfra går stien videre igennem meget lidt befærdede områder. Via gamle sætere til passet Passo Sella i cirka 1500 meters højde. Dækket med blødt græs og med udsigt til selve Monte Sella. Herfra begynder vandringen ned fra Alpi Apuane til dalen Arnetola. Et marmorbruds område, hvor mange folk fra landsbyer som Roggio og Vagli arbejder.

Ruten kaldes stadigvæk for "Via Todt" da den blev bygget under II verdenskrig og tyskerne brugte krigsfanger til det. I dalbunden  følger vi marmorvejen til landsbyen Vagli, hvorfra vores bus kører os til hotellet i Castelnuovo. Her skal vi have en hyggelig og festlig aften, inden det går nordover i morgen.

M/F/-

 

Dag 8. Afrejse

Vi forlader Toscana og vender tilbage til Danmark

Vores højrute i Alpi Apuane i Toscana er forbi, og vi påbegynder hjemrejsen til til Danmark

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

3-4

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Milano t/r
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger på hhv. hotel og bjergrefugier
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Drikkevarer 

Overnatninger på rejsen

I Puntato overnætter vi i restaurerede stenhytter. Flere mindre sovesale med fælles bad og toilet. Hyggelig og komfortablet fælles lokale, hvor der bliver serveret aftensmad og morgenmad hver dag. Hytterne ligger oppe i bjergene, og både proviant og bagage sendes op via svævebane.

I Pian della Fioba overnætter vi i Rifugio Cittá di Massa, et vandrehjem placeret på en panoramisk bjergryg. Dobbelt værelser med fælles bad og toilet.

Den første og sidste overnatning på rejsen har vi på et lille hyggeligt hotel med en dejlig pool ved Castelnuovo.

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver med enten SAS eller Norwegian fra København til hhv. Milano, Bologna eller Pisa t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers.

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Alpi Apuane i det nordlige Toscana er verdenskendt for sin hvide marmor. Men bjergene har meget mere at byde på, for dem der elsker vandring og naturen. De spidsede og takkede kalkstenbjerge gemmer grønne sæter områder og smukke vandreruter til imponerende bjergtoppe, som rejser sig over kysten.

Temperaturen om sommeren er behagelig, og da området er skovrigt får man skygge indimellem når man krydser igennem Kastanje- og bøgetræsskove.

Udfordrende og spændende terræn som man forventer det af en god højrute. Det går højt op, og enkelte gange byder stierne på passager, med luftige partier, hvor man skal fokusere og være opmærksom. 

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder i byerne, men de 2 bjergrefugier vi bor på, tager kun imod kontantbetaling i Euro. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er ikke WiFi i Puntato og mobildækning er begrænset.

Der er adgang til WiFi i Rifugio Città di Massa og nogenlunde mobildækning.

Bemærk venligst: 

Vi bor i bjerghytter og vandrehjem, og det smukke ved det er beliggenheden og stilheden. Det man mister i komfort tjener man ved at opleve smukke omgivelser og dejlige aftener i hjertet af bjergene.

Din bagage bliver fragtet frem, men i Puntato skal du selv bære den fra svævebanen til hytten (ca. 800 meter). Vi anbefaler kraftigt, at du medbringer en stor rygsæk eller duffelbag fremfor en kuffert på denne rejse.

Du skal selv medbringe et pudebetræk, et lagen til madrassen og en lagenpose. Der er tæpper i hytten.

Det er en ægte højrute tur, og turen er velegnet til dem som værdsætter spændende stier, som ikke bare er en "walk in the park". Ruten går til toppen af nogle af de smukkeste tinder i området, men der er mulighed for at vælge nogle af turene fra, idet man overnatter samme sted flere aftener.

Der er ikke mulighed for at tilkøbe enkeltværelse på denne rejse.

 

Udstyrs- og pakkeliste

Inspiration til din pakning:

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk - men ikke en kuffert på denne rejse. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Lange og korte vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- Let dunjakke

- Hue og handsker

- Kasket og Buff

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller

Pudebetræk, lagen og lagenpose (der er tæpper på overnatningsstederne)

Håndklæde

Evt. badetøj (der er pool ved hotellet på 1. og sidste overnatning)

Lommelygte/pandelampe (til brug ved de 2 bjergrefugier)