22.06 - 29.06.2024 kr. 13.950 Bestil

Calabria og Basilicata. Vandring i Parco Nazionale del Pollino, Matera og Parco della Murgia Materana

"Gjøa har med denne tur fundet unikke områder i Syditalien, som vi aldrig selv ville have fundet.

Meget spændende, autentiske byer, overnatningssteder, og masser af historiske og kulturelle oplevelser.

Gianni, vores italienske turleder, er helt fantastisk med sin store viden og ivrige formidling af ALT om steder, befolkning, kultur og natur.

Bliv rejsende med Gjøa – det kan stærkt anbefales!"

Jytte

Læs flere af Turdeltagernes kommentarer til denne rejse

Rejsebeskrivelse

Calabria er en af de vildeste regioner i Italien, bestående af mange øde bjergområder og uspolerede landsbyer, hvor den nysgerrige rejsende stadig finder den autentiske stemning. Det gælder også regionen Basilicata, hvis fascinerende hovedstad Matera, efterhånden også er ved at blive kendt i Danmark.

Gjøas vandretur til Calabria og Basilicata kombinerer disse vidt forskellige - men lige spændende områder. Rejsen starter i ”Parco Nazionale del Pollino”, som dækker 192.565 hektar både i Calabria og i Basilicata. Parken er en af de største i Italien og blev grundlagt i 1988. I 2015 blev National Parken optaget i ”UNESCOS Global Geoparks”. Pollinos bjerge er blandt de højeste bjerge i Syditalien og når op i 2200 meter over havet. Fra november til maj er bjergtinderne dækket med sne, og selv i juni måned kan der stadig ligge nogle snepletter hist og pist i det grønne græs, mens de første blomster skyder op og annoncerer sommeren. Kalkklipper, grotter og dybe slugter med rene vandløb tegner et spændende landskab, hvor man oplever en natur som er både frodig, rå og intakt.

I Calabria bor vi i Morano Calabro (694 moh, cirka 3900 indbyggere), en lille bjergby ved foden af Pollinos grønne bjerge. Byen blomstrede i middelalderen og renæssancen takket være sin strategiske position i dalen ved floden Coscile. Det gamle Normanner fæstningsværk står stærkt på toppen af bjerget, med hele ”borgbyen” beliggende under den. En spændende historisk labyrint, som maurerne aldrig formåede at erobre. I dag er mange af de gamle huse ubeboede og familierne er flyttet til de mere moderne kvarterer længere nede i dalen. At slentre igennem Moranos gader og nyde udsigten ud over de gamle tegltage er en oplevelse i sig selv. Et stort hus adskiller sig stærkt når man nærmer sig den gamle landsby: et historisk palads som er omhyggeligt restaureret og udstråler sin tidløse charme. Det gamle herskabs hus har været et livsprojekt for vores vært, Signor Pasquale. Efter mange år som professor ved den lokale kokkeskole, påbegyndte Pasquale at istandsætte i det gamle herskabs palads, som lå i ruiner. I dag fremstår paladset yderst charmerende ved landsbyens indgang, og det er her i Pasquales hotel, vi tilbringer vores dage i Morano Calabro.

I regionen Basilicata bor vi i Matera, hvor vi overnatter i hjertet af den gamle by, hvor mange af værelserne er indrettet i de gamle rum, som blev udgravet i klipperne gennem århundreder. Med stor kærlighed for sin by fik Signor Gregorio indrettet Materas første hotel for mange år siden, da den nu verdens berømte by stadigvæk var ret ukendt for det brede publikum. I Matera tilbringer vi rejsens sidste nætter og vandrer på opdagelse i området, som er spækket med spændende og interessante historiske levn fra fortiden.

Klik ind og læs mere om rejse detaljer herunder.

Download rejsebeskrivelsen her

Dag 1. Ankomst til Napoli og bustransfer til Morano Calabro i Parco Nazionale del Pollino i Calabrien

Velkommen til bjerglandsbyen Morano Calabro

Der er cirka 2 ½ times kørsel (250 km) fra Napolis lufthavn til bjergene i Parco Nazionale del Pollino, men det er rejsen værd. Morano Calabro ligger uden for de normale turistruter, og allerede ved ankomsten vil vi mærke historiens vingesus og charmen ved denne gamle bjergby. Er der tid og stemning for det, går vi en tur igennem de smalle gader og gyder op til Normanner fæstningen på toppen af højden, hvorfra vi har en flot udsigt over hele området og bjergene i Pollino National Parken.

Vi spiser sammen på hotellet og nyder nogle egnsretter fra det regionale køkken

-/-/-

Dag 2. Vandring til Papasidero. Besøg i Grotta del Romito og mulighed for rafting på Lao floden.

Vandring til Papasidero og besøg i grotten ”Grotta del Romito”

Kun 40 kilometer fra Morano Calabro starter vores første vandredag i Calabria, som vil føre os igennem et af de mest uberørte områder. Lao flodens kilder befinder sig i Basilicata (hvor floden hedder Mercure og skifter navn til Lao i Calabria) og floden er cirka 55 km lang. I modsætning til mange andre floder i Syditalien er Lao floden altid vandførende med meget vand og stærk strøm - selv i tørre somre. Vandet er rent og turkisfarvet, da det løber gennem kalkstenklipper og mod Middelhavet igennem ubeboede bjerge.

Vi kører til en af Europas mest interessante arkæologiske udgravninger fra stenalderen, hvor der i en grotte findes en ”tegning” på en klippeblok af en urokse (Bos Primigenius). I Lascaux (Frankrig) og Altamira (Spanien) har man fundet vægmalerier, men kun her i ”Grotta del Romito” en ”graffiti”, som portrætterer oksen på en klippeblok. Inden vi begynder selve vandreturen, går vi ned til grotten og hører historien bag dette fascinerende fund.

Vandreturen går langs mindre landeveje og skovveje ned til bunden af dalen, hvor vi krydser Lao floden over en lille bro. Lao floden er berømt for sine foss-kayak og rafting muligheder, samt for det smukke naturmiljø den løber igennem. På den anden side af floden ligger rafting basen, hvorfra man kan rafte ned ad floden til landsbyen Papasidero, hvor også vandreturen ender. Hvis nogen er interesseret i at opleve den smukke kløft fra gummibåd, kan det sagtens arrangeres, så man mødes i Papasidero. Man rafter selvfølgelig den letteste strækning på floden og nyder unik natur, og også lidt eventyr undervejs.

Vandrestien følger bjergsiden højt oppe over floden. Lyden af vandet langt under os, når helt op til stien ind imellem. Ruten snor sig gennem bjergene i træernes skygge, og indimellem åbner udsigten sig til de omkringliggende bjerge. Vi finder et godt sted til frokostpausen, hvor vi spiser vores madpakker. Ruten fortsætter til landsbyen Papasidero, hvor resterne af den gamle fæstning ligger på toppen af byen. Når vi nærmer os Papasidero åbnes en flot udsigt over floden og landsbyen. Den gamle muldyrsti er stadig velbevaret, og vi tager de sidste sving ned til den flotte stenbro. Her passerer vi den elegante kirke ”Santuario della Madonna di Costantinopoli”. Det gamle klippemaleri, som er bevaret i selve kirken, er et levn fra den græsk-byzantinske kloster tradition, som har været i Calabria i mange århundreder. Vi undersøger muligheden for, at besøge det fascinerende monument. Vi krydser broen og slentrer igennem Papasideros smalle gader og gyder, til vi finder en Café og får os en forfriskning inden vores bus bringer os tilbage til Morano Calabro.

Ruten er på cirka 12 kilometer, + 660 m. – 850 m.

M/F/-

Dag 3. Vandretur i hjertet af National Parken og til toppen af Monte Pollino (2248 m.)

Vandring fra passet ”Colle dell’Impiso” (1554 moh) til toppen af Monte Pollino (2248 moh.)

Efter morgenmaden kører vi fra Morano Calabro ind i hjertet af ”Parco Nazionale del Pollino” – til bjergpasset ”Colle dell’Impiso” i 1554 meters højde. Her findes store grønne sætere, hvor kvæg og får græsser over sommeren, omkranset af store bøgetræsskove der dækker bjergskråningerne i denne højde.

Stien til den højeste bjergryg i Pollinos bjerge, starter blidt igennem skovene. I 1660 meters højde passerer vi en kilde, hvor hyrderne stoppede under deres ”transumanza”, den klassiske flytning af kvæg og får fra dalens bund og op til de bedste sommersætere. Ved ”Fonte Spezzavummola” tanker vi frisk bjergvand, og fortsætter vandreturen mod det store og brede pas som åbner sig mellem bjergene i 1705 meters højde –” Piano Gaudolino”. ”Piano” betyder slette på italiensk og passet ligner faktisk mere en højslette, hvor kvæget ofte græsser i de stille omgivelser.

Herfra bliver stien lidt stejlere, og ruten fører os op igennem skoven som bliver mere og mere undseelig efterhånden som vi nærmer os trægrænsen. Heroppe er det ikke usædvanligt, at man stadigvæk ser snefaner i nordvendte lavninger ind i juni måned. Bøgetræerne erstattes nu af Pino Loricato (Pinus Heldreichii), et flot fyrretræ, som også vokser i Grækenland, Nordmakedonien og Albanien. Træet hedder ”Loricato” på italiensk, fordi barken ligner ”Lorica”, den karakteristiske brystrustning, som beskyttede de romerske legioner. Pino Loricato pryder landskabet heroppe i højden, og nogle meget gamle eksemplarer står stadig stærke og smukke på klipperne.

Den første strækning af vandreruten fra Piano Gaudolino går over kalksten og grus, men oppe over trægrænsen vandrer vi gennem græsgrønne skråninger, som dækker bjergryggen.

Den højeste top i disse bjerge er "Serra Dolcedorme" (2267 m.), men det er den næst højeste top ”Pollino”, som giver navnet til hele bjergområdet og National Parken. En af de mange forklaringer på bjergets navn, siger at navnet stammer fra ”Mons Apollineus” - Apollos bjerg, bjerget som hørte til  den romerske gud for solen og skønhed – Apollo.

Fra toppen ser vi ned til vores landsby Morano Calabro i bunden af dalen. 360 grader rundt om os åbner udsigten sig over bjerge, skove og dale så langt øjet rækker. Fra toppen fortsætter vi langs langs bjergryggen i retning af Serra, og tilbage til Piano Gaudolino og Colle dell’Impiso. Her følger vi så asfaltvejen ned til Visitone i 1400 meters højde, hvor ”Rifugio La Baita” ligger placeret på højsletten. Her nyder vi en velfortjent drink og hygger os, inden vi returnerer med bussen til Morano Calabro.

M/F/-

Dag 4. Den historiske albanske landsby Civita. Vandring fra Morano Calabro til Abbazia di Colloreto og aftensmad hos lokal familie

Udflugt til Civita og vandring fra Morano Calabro til ”Monastero di Colloreto”

Mellem det XV og det XVIII årh og efter døden af den albanske nationalhelt Gjergi Kastrioti Skënderbeu (Giorgio Castriota Scanderbeg), som forsøgte at stoppe den tyrkiske erobring af albanske territorier, flygtede flere albanske samfund fra krigsramte områder og etablerede sig i Syditalien. Især i Calabria, hvor de stadigvæk danner en interessant historisk, etnisk og lingvistisk minoritet med spændende traditioner og en lang historie bag sig. Vi besøger i dag den lille bjergby Civita (450 moh), som også ligger i ”Parco Nazionale del Pollino”, lige ved den imponerende kløft ”Gole del Raganello”, og som er et godt eksempel på ovenstående. Efter en kort vandretur igennem landsbyen og forbi nogle flotte udsigtspunkter over den mægtige kløft, vælger vi en restaurant til frokost, og måske er der nogen, som har lyst at fortælle os lidt mere om det lokale samfund.

Vi vender tilbage til vores Hotel efter frokost, og efter en kort pause vandrer vi mod vores næste mål – ” Abbazia di Colloreto”. Tilbage i 1500 -1600 tallet var klosteret ”Monastero di Colloreto” en anerkendt institution støttet af de lokale rige familier, som skænkede smukke kunstværker man stadigvæk finder i Moranos kirker. For med indførslen af Napoleon og Murats love mistede også Colloreto sine privilegier, og klostret begyndte at forfalde. De gamle stalde, tårnet og rester af den kæmpe fontæne som udsmykkede indgangen findes stadigvæk og vidner om fortidens størrelse. Vi vandrer først cirka 7 km fra Morano til Agriturismo Colloreto, hvor vi møder Caterina og hendes mand Nicola. Nicolas familie overtog hele området i 1800-tallet incl. klosteret, som hørte til deres jord.

For dem der er interesseret, vandrer vi cirka en halv time op til ruinerne, hvorfra der er en flot udsigt over området. Aftensmaden indtager vi hos Caterina og Nicola i deres lille restaurant, som hører til Agriturismo Colloreto. Der vil selvfølgelig formidles gode historier om området, klostret og livet i Calabria. Vi bliver kørte tilbage til Morano Calabro efter aftensmaden.

M/-/A

Dag 5. Fra Calabria til Basilicata. Vandring mellem Castelmezzano og Pietrapertosa. Transfer til Matera.

Rejsedag fra Calabrien til Bacilicata, samt vandretur undervejs fra Castelmezzano til Pietrapertosa

I hjertet af Lucania (Basilicata) gemmer sig nogle natur- og kulturskatte, som fortjener et besøg. Så undervejs til Matera, prioriterer vi at køre igennem nogle af Italiens fjerneste kroge for at opleve det pittoreske landskab bestående af spidse og stejle kalkklipper, kendt som ”Piccole Dolomiti Lucane” (De små Dolomiti i Lucania), samt de to gamle landsbyer ved foden af klippeformationerne, Castelmezzano og Pietrapertosa.

Castelmezzano ligger cirka 2 timers kørsel fra Morano Calabro og køreturen vil tage os igennem meget lidt befærdede områder. Castelmezzano blev grundlagt af grækerne tilbage i det VI årh f. K så landsbyen har en lang historie bag sig. Også Normannerne har sat deres spor på klipperne i form af de stejle trin de udhuggede, for at nå den højeste vagtpost på toppen af højen. Efter et lille ophold i landsbyen vandrer vi igennem dalen, som adskiller Castelmezzano fra nabolandsbyen Pietrapertosa. En meget flot og let rute på cirka 5 km, som følger den historiske muldyrsti i bunden af dalen i cirka 660 meters højde (Castelmezzano ligger i 770 meters højde). Herfra vandrer op til Pietrapertosa (1080 m.), Basilicatas højest beliggende Kommune. Fra Grækerne til Byzantinerne, fra Goterne til Saracenerne og Normannerne - mange folkefærd har efterladt deres spor i dette område gennem historien, og det er en spændende oplevelse at komme vandrende hertil og opleve natur, landskab og kultur i dette fjerne område.

Vi spiser frokost i Pietrapertosa inden vi kører videre mod Matera, den verdenskendte og charmerende hovedstad i Basilicata. I Matera indlogerer vi os på hotel i den gamle bydel, hvor mange af værelserne er indrettede i de gamle grotter, hvor folk har boet i århundreder sammen med deres husdyr. Om aftenen vælger vi  en restaurant, og nyder den dejlige aftensbrise i ”Hulebyen”, som på Italiensk er bedre kendt som ”La città dei Sassi”. Matera er en af verdens ældste byer og dens charme er dybt forankret i den lange historie, som disse huler er udtryk for, og som vi vil udforske de næste par dage.

M/-/-

Dag 6. Guidet historisk rundtur i Matera og vandring igennem slugten Gravina di Matera

På opdagelse i "hulebyen" Matera og vandring i slugten "Gravina di Matera"

Efter morgenmaden mødes vi med vores lokale guide Giusy, og vandrer med hende igennem Materas labyrintiske gader og hører de spændende historier som Sassi di Matera gemmer på. Om morgenen er luften lidt friskere, og det er dejligt at spadsere rundt i det historiske centrum. UNESCO optog i december 1993 Matera på Verdensarvslisten, og byen har siden tiltrukket flere og flere besøgende. Her har homo sapiens boet uafbrudt siden stenalderen, og man finder spor af mennesket igennem alle kendte tidsaldre.

I 1952 besluttede den italienske regering at tvangsrømme de gamle beboelseskvarterer Sasso Caveoso og Sasso Barisano på grund af de kritisable hygiejniske forhold. Folk fra Matera skammede sig over byens rygte i landet og Matera blev næsten et symbol på fattigdommen og dårlige livsvilkår for hele Italien. I 1986 besluttede regeringen, at finansiere en rekonstruktion og restaurering af den gamle by, og efter mange år er Matera i dag noget helt andet. Giusy vil fortælle os om byens historie, og om hvordan lokalbefolkningen har oplevet disse store samfundsændringer.

På baggrund af den guidede byrundtur forstår vi nu bedre kultur- og naturlandskabet, og fra Matera går vi nu ned i bunden af den dybe kløft, som løber lige under byen. Nede i bunden af dalen krydser vi floden over en lille hængebro, og vandrer op til de mange gamle grotter, som tidligere var beboet. Historiske spor af en fascinerende fortid, hvorfra man har den flotteste udsigt over selve byen Matera, placeret på kanten af klippeskråningen, som rejser sig stejlt foran os. Vi vandrer helt til toppen af kanten på den anden side af kløften og nyder den spektakulær udsigt over byen, og det gamle kvarter, hvis ældste bygninger falder så godt ind i landskabet, med de naturlige farver og de harmoniske konturer.

Vi går en rundtur på ialt 5-6 kilometer og vender tilbage til Matera, hvor vi finder en hyggelig restaurant til vores anden aften i byen.

M/-/-

Dag 7. Vandring langs Gravina di Matera til Masseria Passarelli: Besøg i Chiesa Rupestre Cristo della Selva

Vandring i "Matera Slugten" og eksklusivt besøg i den historiske "klippekirke" Chiesa Rupestre Cristo della Selva

Vi har valgt at afslutte vores vandrerejse med en vandretur ad stien, som fører ud af Matera og langs kanten af Gravina di Matera (Matera Slugten). Efter de første par kilometer hvor vi vandrer på fortove og ad landeveje, når vi stien som følger kanten af kløften og åbner de smukkeste udsigter over den vilde natur, som begynder næsten i udkanten af Matera. Til den ene side har vi udsigt over slugten og til den anden side over den store højslette med dyrkede marker i horisonten. Efterhånden får vi også udsigt til den lille by Montescaglioso på toppen af højderyggen i horisonten. Flere steder vil vi krydse gamle trin udhugget i klippen, som vil føre os ned til gemte huler hvor folk har boet højt oppe over de lodrette klipper, som rejser sig fra bunden af kløften. Undervejs passerer vi flotte udsigtspunkter og levn fra fortiden,  imens Matera forsvinder bag os.

På et tidspunkt bevæger vi os ind i et privat område tilhørende ”Masseria Passarelli”, hvor vi har lavet en speciel aftale for Gjøas rejsedeltagere. Ejeren Ingeniør Cesare Passarelli passer godt på den lokale kulturarv, der befinder sig på hans private område. Her findes en af de smukkeste kirker, som er indrettet i menneskeskabte grotter hugget i klippen til formålet - de såkaldte ”Chiese Rupestri”.

Kirken som han vil åbne for os, er en lille perle gemt mellem klipperne i slugten, og han vil fortælle om de historiske vægmalerier som templet har bevaret. Med Cesare som guide går vi på opdagelse af flere forbløffende spor fra fortiden på hans jord, og i en hule med udsigt over kløften spiser vi vores medbragte madpakker. Efter at have taget afsked med Cesare kører vi tilbage til Matera, og nyder den sidste eftermiddag i den historiske by inden vi runder rejsen af med en god afskedsmiddag.

M/F/-

Dag 8. Afrejse

Vi tager afsked med Matera og Basilicata

Så er det blevet tid til afsked med Matera og Basilicata efter en uges vandreferie i Syditalien. Vi kører til lufthavnen i Napoli og påbegynder hjemrejsen til Danmark.

M/-/-

Vigtig information om denne rejse

Rejsens varighed:

8 dage - 7 nætter

Rejsens sværhedsgrad:

2-3

Inkluderet i rejsens pris:

  • Aktiv grupperejse med dansktalende Gjøa turleder
  • Flyrejse København - Napoli t/r
  • Alle lokale bustransfers på rejsen
  • Alle overnatninger i delt dobbeltværelse
  • Guidet rundtur i Matera
  • Inkluderede måltider som anført i rejseprogrammet (Morgenmad hver dag; 3 frokoster; 1 aftensmad)
  • Bidrag til Rejsegarantifonden

IKKE inkluderet i rejsens pris:

  • Evt. afbestillingsforsikring og/eller rejseforsikring
  • Ikke inkluderede måltider, som anført i rejseprogrammet
  • Evt. tillæg for enkeltværelse på DKK 1600,-
  • Drikkevarer 
  • Evt. rafting på dag 2 i programmet

Overnatninger på rejsen:

Rejsen starter i regionen Calabrien hvor vi har 4 overnatninger i bjerglandsbyen Morano Calabro. Vi bor i en yderst charmerende restaureret herskabs villa, som idag fungerer som hotel.

På dag 5 skifter vi region til Basilicata. Her har vi de 3 sidste overnatninger på et dejligt hotel i selve hjertet af hovedbyen Matera - også kendt som "hulebyen".

Alle værelser på begge overnatningssteder har ejet bad og toilet. 

Flyrejsen og lokal transport på destinationen:

Vi flyver fra København direkte til Napoli t/r. Du er velkommen til, at kontakte os for at få oplyst flytiderne. På destinationen har vi hyret et lokalt transportfirma til at forestå bus transfers. 

Måltider på rejsen:

Inkluderede måltider i rejsens pris er noteret på hver enkelt dag i rejseprogrammet med M (morgenmad), F (frokost) og A (aftensmad). Hvis et måltid ikke er inkluderet markeres det med – 

Område, klima og terræn:

Vejret i de 2 regioner vi rejser i (Calabrien og Basilicata) er nogenlunde ens i juni måned. Naturligvis vil temperaturerne være lidt lavere oppe i højderne, når vi færdes der på vandreturene.

Generelt er vejret skønt i Syditalien i juni. Temperaturen i juni vil typisk være mellem 23-28 grader om dagen, og ca. 15-18 grader om natten. Altså ideelle vandreforhold. Regn forekommer sjældent, men er dog en mulighed, så vi anbefaler at man medbringer regntøj (se pakkelisten).

Man vandrer typisk i lettere tøj om dagen i solskin, og så har man evt. en trøje på om aftenen, når man sidder udenfor. 

Stiernes underlag varierer, og er en skøn blanding af grus, småsten og tiltrampede jordstier.

Vandrestave er en god hjælp til, at tackle turene ned ad og sikrer en god balance.

Lokal valuta & kreditkort:

Du kan bruge gængse kreditkort langt de fleste steder, men det er altid en god idé at medbringe lidt Euro i kontanter. 

Wifi og mobildækning på overnatningsstederne: 

Der er generelt god mobildækning og nem adgang til Wifi. 

Udstyrs- og Pakkeliste

Nedenfor ser du et forslag til, hvad du bør medbringe på vandreferien. Er du i tvivl om noget i den forbindelse, så kontakt os gerne for et godt råd.

Stor og lille bagage til rejsen

Din store bagage, er den du tjekker ind på flyet, og den der står på overnatningsstedet under rejsen. Det kan være en duffelbag, rygsæk eller kuffert helt efter dit valg. Den lille bagage bør være en dagstursrygsæk, som du bærer på vandreturene til vand, snacks, kamera, regntøj m.m. Dagstursrygsækken kan være din håndbagage på flyrejsen.

Et godt rejseråd mht til din bagage:

 I sjældne tilfælde, kan det ske, at den indtjekkede bagage kommer forsinket frem til destinationen pga fejl m.m. i lufthavnen. For at forebygge denne situation, anbefaler vi, at man rejser i det vigtigste vandretøj: støvler/vandresko, vandresokker, vandrebukser, svedtransporterende t-shirt, 1 let trøje og regnjakke. Derudover kan man evt. pakke lidt skiftetøj i dagstursrygsækken, som jo er med som håndbagage. Så er man garderet, og kan deltage på første vandretur uden problemer, indtil den forsinkede bagage bliver leveret.

Vandrestøvler og andet fodtøj

Til selve vandreturene anbefaler vi altid rigtige vandrestøvler. Der er mange gode grunde til, at gå med rigtige vandrestøvler på en vandreferie. Vandrestøvlerne støtter anklerne og minimerer risikoen for banale forstuvninger. De beskytter også fødderne mod vegetation, klipper m.m. En god stiv sål aflaster fødderne meget, og en intakt skridsikker sål, optimerer grebet med underlaget på vandrestierne. Det er et must, at støvlerne er gået til og testet inden vandreferien, så man ikke skal døje med vabler m.m.

Til brug uden for vandreturene vil vi anbefale noget let fodtøj eller sandaler, så fødderne får luft.

Vandrestave

Vandrestave anvendes med stor gavn til vandring i bjergene. Utallige undersøgelser dokumenterer deres mange fordele, og selv meget erfarne bjergfolk bruger vandrestave i udstrakt grad. Vandrestave aflaster legemet generelt og knæene i særdeleshed. De understøtter en oprejst stilling, og forbygger derfor også rygsmerter. De giver balance og dermed øget sikkerhed i glat terræn. To stave sikrer en symmetrisk støtte og kroppens stilling er korrekt (så ja, 2 stave er dobbelt så gode som 1). Man bliver hurtigt fortrolig med sine vandrestave, og når de en sjælden gang er i vejen i noget terræn, så spændes de blot på rygsækken så hænderne er fri. Husk altid, at beskytte spidserne med gummidutter, når du pakker dem ned i indchecket bagage (som er et krav på flyrejser), samt når du skal have dem bundet på din rygsæk.

I de sjældne tilfælde, hvor man får en skade eller skavank i ben eller knæ, vil man med vandrestavene kunne aflaste dette udsatte sted betydeligt.

Tøj til vandreturene

Decideret vandretøj er udviklet til fysisk udfoldelse under åben himmel ude i terrænet. Det har derfor en række fordele på vandreture, sammenlignet med hverdagstøj. Stof og syninger er optimeret mhp at undgå ubehag og skader ved friktion mod kroppen. Stoffet er typisk let og åndbart så fugt fra kroppen kan komme ud, og så tørrer det hurtigt.

- T-shirts og undertøj (mindst 3 stk)

- Vandresokker (mindst 3 par)

- 1 tynd, let uld/fleece trøje eller en tynd dunjakke

- 1 tykkere uld/fleece trøje

- Uldundertøj (bukser og langærmede trøje)

- Lange vandrebukser

- Vandtæt jakke og bukser

- 1 Dunjakke

- Uldhue, Kasket og Buff

- Handsker

Diverse

Rejsedokumenter, pas, kreditkort, valuta, sygesikringskort, Forsikringspolice nr og kontakt data

Mobiltelefon og oplader

Personlig medicin

Toilettaske

Alkogel, solcreme,

Snacks til vandreturene

Vandflasker (samlet volumen på ca. 2 liter)

Solbriller