Sværhedsgrad: om Gjøas Graduering af Vandreture og Cykelture, samt nogle tips til din aktive rejse.

Vandreture

5 forskellige billede eksempler på vandrestier

Gjøa Travels Graduering af sværhedsgrader

Om billederne:

1) En lille grusvej i Garfagnana 2) En sti mellem to landsbyer i Andalusien 3) Stien til bjergtoppen på en dagstur 4) En højrute i Dolomitterne 5) Et trek oppe i tynd luft til toppen af Kilimanjaro.

I vores graduering af sværhedsgrader på vandreturene har vi taget udgangspunkt i det system, som Bjergklubberne anvender i Frankrig, Italien, Spanien og Østrig. Bjergklubbernes medlemmer er meget bredt sammensat med hensyn til vandreerfaring, lige fra nybegyndere til meget erfarne bjergfolk.

Gjøa Travel har med afsæt i ovenstående, udviklet sit eget gradueringssystem, som skal give vores danske publikum praktiske redskaber til en pragmatisk vurdering: "Hvad skal jeg kunne præstere fysisk i Danmark, for at have fysisk form og overskud til at nyde en given Gjøa vandretur"?

Vi har interviewet adskillige danskere med blandet vandreerfaring i vores "vandrenetværk", omkring graduering af sværhedsgrader. Deres værdifulde input, har hjulpet os til at lave gradueringsskalaen for vores rejsetilbud. Bemærk venligst at Gjøa Travels hårdeste ture, er lange treks i højden, og vi arrangerer altså ikke bjergbestigninger i klassisk forstand, hvor det er nødvendigt at benytte reb, steigeisen/crampons, isøkse og andet teknisk udstyr.

Bemærk venligst, at det følgende kun er en vejledning og et kvalificeret forsøg på, at hjælpe dig til at vurdere, om en given Gjøa vandretur, matcher din fysiske formåen og/eller ambition. Vores erfaring tilsiger, at de forskellige sværhedsgrader ikke altid er knivskarpt adskilt, men godt kan overlappe i sværhedsgrad, ex. grad 2-3. 

Er du tvivl om en given vandretur er den rette for dig her og nu, så kontakt os endelig for en vandresnak. Vi har en meget stor og langvarig praktisk erfaring med at guide danskere på vandreture og treks af forskellig sværhedsgrad, i Europas bjerge, i troperne, i Arktis og i højderne til Uhuru Peak på Kilimanjaro. Du vil altid kunne tale med én hos os, der selv har vandret den pågældende Gjøa vandretur, og som vil kunne relatere din erfaring og form til turen. 

Inden du læser videre om graduerings systemet om lidt, så husk også på, at vores erfarne og kompetente turledere altid vil være klar med en hjælpende hånd og et godt råd, hvis der skulle blive brug for det. 

Og så lige et fif: Vandrestave er altid rigtig gode at have med på vandreferie - uanset alder og fysiske form. 

Grad 1.

Typisk Miljø: Ruten går ikke langt væk fra landsbrugs områder eller beboede områder. Stier, muldyrstier eller grusveje med relativt jævnt underlag, som ofte bliver vedligeholdt.

Højdeforskel: Maximalt + 500 meter

Fysiske krav: En minimal grundform og lyst til at vandre. Du kan gå 10-12 kilometer uden pauser på skovstier og grusveje i Danmark, uden at blive udmattet.

Grad 2

Typisk Miljø: Ruten går igennem mere isolerede områder og langs stier, muldyrstier og grusveje, som forbinder landsbyer, sætere, refugier m.m. Afstanden til veje forhindrer regelmæssigt pasning af ruten, som kun bliver vedligeholdt sporadisk. Derfor kan man forvente mere ujævnt underlag i form af ex. rullesten, erosion osv.

Højdeforskel: Maximalt + 600/700 meter

Fysiske krav: En middel grundform, og lyst til at vandre i ujævnt terræn. Du kan gå op til 19-20 kilometer i Danmark i ujævnt og kuperet terræn uden at blive udmattet.

Grad 3

Typisk Miljø: Ruten går igennem decideret bjergrige områder, og ofte fra sæterne videre mod bjergtoppene. Stien er afmærket, men meget sjældent sat i stand og kun i forbindelse med større stenskred, erosion etc. Terrænet er afvekslende med nemme klipper, rullesten og smalle stier. Terrænet kan være lidt udfordrende med længere strækninger opad og nedad uden flade segmenter, med ujævnt underlag osv.

Højdeforskel: Maximalt + (og -) 800/900 meter. På grund af højdeforskel er estimeret vandretid mere sigende end rutens længde i kilometer.

Fysiske krav: God grundform og udholdenhed, samt god balance. Knæene skal kunne tåle turene nedad, og du kan gå ned af trappen fra en højbygning flere gange, uden at mærke smerter og blive udfordret på balancen. Du kan gå +/-  300 højdemeter på cirka 1 time. Du kan vandre 10 kilometer i Danmark i raskt tempo (hurtigere end 6 km/h) + 10 kilometer i normal tempo (5/6 km/h) uden at blive udmattet.

Grad 4

Typisk miljø: Øde bjergområder med længere afstand mellem bjergrefugierne. Stierne kan gå langs eksponerede bjergsider på flere strækninger. Ruterne følger stier, som ofte er camoufleret af vegetation, rullesten eller højt græs.

Højdeforskel. Fra +/- 800/900 højdemeter. Kilometerafstand er irrelevant for evaluering af ruten, idet højdeforskellen er markant. Estimeret vandretid er den eneste parameter.

Fysiske krav: Absolut god grundform. Du kan gå 20 kilometer i raskt tempo i Danmark i ujævnt terræn med 8-10 kg på ryggen i dagstursrygsækken. Knæene kan tåle at vandre mange højdemeter ned ad stejlere stier med glat og ujævnt underlag. Du har god balance, og ingen nævneværdig højdeskræk ved "luftige partier" på bjergsiderne. Du er komfortabel med, at færdes i øde områder, og er psykologisk klar til at begive dig ud i vildere naturområder.

Grad 5

Typisk miljø: Højere bjerge og bjergområder (over 2500 meter), som ligger meget langt væk fra veje og infrastrukturer (refugier, hoteller osv). Sværere at forsyne sig med proviant og vand. Hårdere mikroklimatiske forhold. Højden (lavere iltindhold) spiller en væsentlig rolle og er derfor en vigtig parameter, selv hvis stiernes beskaffenhed svarer til grad 4. Typisk scenarie på oversøiske treks igennem højtbeliggende områder, hvor man forbliver oppe over 2500 meters højde i flere dage i træk.

Højdeforskel: Du er fysisk og mentalt i stand til at vandre +/- 2000 højdemeter om nødvendigt.

Fysiske krav: Meget god grundform og en stærk vilje. Du kan gå ture på mere end 25 km i Danmark i raskt tempo uden at blive udmattet, tilmed med 10 kg i dagstursrygsækken. Knæene kan tåle op til 10 timers vandring i varieret terræn, under afvekslende vejrforhold uden problemer - flere dage i træk. Du har god balance, og ingen nævneværdig højdeskræk ved "luftige partier" på bjergsiderne. Du er komfortabel med, at færdes i øde områder, og er psykologisk klar til at begive dig ud i vildere naturområder.

 

Tips til forberedelse til din Vandreferie

Graduerings systemet indrammer den samlede vandretur til en bestemt sværhedsgrad, og giver dig nogle generelle indikationer, så du kan vurdere om turens hårdhed er passende for dig.

Regelmæssig motion er det første skridt til en god grundform. Ved mere specifik træning, kan man bygge ovenpå den eksisterende grundform, og blive i stand til, at klare endnu mere krævende ture, hvis man har lyst.

Udholdenhed til at vandre i bjergene kan udmærket opbygges i Danmark, selvom vi ikke har bjerge.

Vores tips nedenfor, skal gerne hjælpe dig til, at være godt forberedt til din vandreferie uanset sværhedsgraden:

- Gå gradvis længere og længere ture i kuperet terræn.

 - Benyt de samme vandrestøvler i DK, som du vil bruge på din vandreferie -  så bliver de også gået godt til.

- Benyt gerne vandrestave, så du er fortrolig med dem, og oplever deres mange fordele.

- Pak din rygsæk med det du vil have med på tur, og tag den på ryggen på dine ture i Danmark, så du vænner dig til at bære den og dens vægt. Øv dig på at justere hoftebælte, brystspænde og skulderremme, så rygsækken sidder optimalt på din ryg.

- Du skal på en vandretur og ikke på en løbe tur. Men at gå i lidt raskere tempo end det du er vant til, er en god måde at udvikle større udholdenhed, og kontrol af vejrtrækningen. Det vil hjælpe dig til, at finde dit rigtige tempo for at komme opad bjergskråninger - ikke for hurtigt og ikke for langsomt.

- Find en bakke, hvor der er lidt glat og smattet og prøv at gå op og ned i god balance. Øv dig i ,at gå op og ned flere gange. Prøv at tegne en diagonal linje op ad bakken og ned ad bakken. Mærk forskellen i knæene. Især når du går nedad. Prøv med vandrestave og prøv uden vandrestave. Væn dig især til, at bruge vandrestavene i glat terræn og op og ned ad bakken.

-  Når din afrejse nærmer sig, så pas godt på ikke at overbelaste din krop og overdrive med træningen.

- Tænk også på sikkerheden i DK under dine træningsture: Helst ikke alene, og hvis alene helst i befærdede områder. Drik godt med vand undervejs og medbring sunde snacks som energikilde.

Hvis du har spørgsmål til ovenstående, så kontakt os endelig. Vi vil med glæde rådgive dig i dine forberedelser til din vandreferie.

 

Cykelture

4 forskellige billede eksempler på cykelruter

Gjøas Graduering

Grad 1   

Typisk miljø: Asfaltveje og helt almindelige cykelstier som bliver holdt ved lige (grus og asfalt). Stigningerne er jævne og kommer sjældent over 5%, og er i givet fald meget korte. Følgevognen er altid til rådighed.

Distance: Op til ca. 40 km/dag

Højdeforskel: Op til ca. + 500 m/dag

Fysiske krav

Det kræver ikke de helt store forholdsregler / optræning og de fleste vil kunne gennemføre ved at cykle jævnligt i DK. En god grundform, som er bygget på regelmæssigt brug af cyklen er den vigtige forudsætning. 

Grad 2   

Typisk miljø: Asfaltveje, grusveje og cykelstier, som bliver sporadisk vedligeholdt. Enkelte opkørsler på op til 8 %. Nedkørsler er også højst på 8 %. Man cykler jævnligt igennem fladere strækninger. Følgevognen er altid til rådighed.

Distance: Op til ca. 70 km/dag

Højdeforskel: op til + 1000 m/dag

Fysiske krav:

1-2 cykelture på 50-75 km om ugen under danske forhold vil være et godt udgangspunkt for at gennemføre udfordringerne på cyklen med overskud.

 Grad 3  

Typisk miljø: Asfaltveje, grusveje og cykelstier som ikke altid er vedligeholdt. Flere kilometer med ujævnt underlag.  De klimatiske forhold kan være lidt udfordrende (koldt/varmt). Flere kilometer med stigninger fra 8 % og op. Enkelte korte stækninger på 15/20 % kan forekomme. Følgevognen kan ikke nødvendigvis være med hele vejen. 

Distance: Op til ca. 100 km/dag

Højdeforskel: Op til ca.1800 m/dag

Fysiske krav

2-3 cykelture på 50-75 km om ugen under danske forhold vil være et godt udgangspunkt for at gennemføre udfordringerne på cyklen med overskud.

Grad 4   

Typisk miljø: Asfalt veje, grusveje med ujævnt underlag, grusstier med ujævnt underlag. Isolerede områder, hvor det er svært at proviantere og skaffe vand. Flere kilometer med stigninger fra 8 % og op. Strækninger på 15/20 % kan forekomme. Enkelte passager kan forekomme, hvor man er nødt at stå af og trække cyklen. Udfordrende klimatiske forhold kan forekomme (varmt/koldt). Følgevognen er tilgængelig enkelte steder undervejs. 

Distance: Op til ca. 150 km/dag

Højdeforskel: op til ca. 2500 m/dag

Fysiske krav:

3-4 cykelture på 60-80 km om ugen, samt en længere cykeltur på + 100 km 2 gange om måneden under danske forhold vil være et tilstrækkeligt udgangspunkt for at gennemføre udfordringerne på cyklen med overskud.

Generelle overvejelser:

Vi har generelt god tid, idet cykelturene er daglange. Derfor er der god mulighed for både at fylde energidepoterne op, og få lidt hvile undervejs, hvis man har brug for det.

Vi anbefaler i høj grad at man er velforsynet hjemmefra med energitilskud i form af energibarer og energidrik. De første har man til rådighed hele tiden i cykeltrøjens lommer, det andet sørger man for at blande i vandflaskerne (tabletter, pulver osv.).  

Energi indtag er vigtigt på cykel, idet kroppen funger præcis som en motor. På vandreture kan man altid gå en lille smule mere. På cykel går man bare i stå.  Man skal derfor indtage energi løbende, og ikke bare i frokostpausen. 

Påklædningen er også vigtig. Pludselige vejrændringer, kølige nedkørsler efter en længere opstigning i varmen osv. må ikke komme bag på os. Anvend helst decideret cykeltøj som er åndbart, let og designet til formålet. 

Om Cykler og e-Bikes:

Vi vil gerne vise dig steder og ruter du ikke selv ville kunne finde uden langvarig research. Hos Gjøa er cyklen det optimale redskab for at tage på opdagelse. Har vi nogle ture, som du synes lyder interessante men måske lidt for hårde for dig, så fortvivl ikke. På alle vores ture er det muligt at deltage med en E bike. Og vi prioriterer gode E-MTB frem for City bike med batteri. Det er en mere alsidig cykel, som giver mere stabilitet, effektivitet og generelt højere sikkerhed på din tur.

Når vi taler cykler og ikke e-Bikes så anbefaler vi, at du bruger en Gravel Bike til nogle af vores cykelrejser. Vi cykler aldrig steder, hvor det bliver så teknisk at der er brug for en MTB, men vi kan godt lide at smutte væk fra asfaltvejene og cykle ud i naturen. En Gravel Bike tackler suverænt både asfalt og grus, og kan give til dig store oplevelser. City bikes er gode til bestemte formål som indkøb, cykle til arbejde, en weekend tur i Danmark osv. Men også til cykelrejser, hvor man ikke cykler i særligt kuperede områder; omkring byer og landsbyer hvor vejenes tilstand er god og gradueringen er Grad 1 og 2. For hver Gjøa cykelrejse har du mulighed for at læse, hvilken type cykel vi anbefaler til rejsen.

Om: Typisk miljø, Distance og Højdemeter:

Under Typisk miljø nævner vi forskellige mulige scenarier, som dog ikke nødvendigvis optræder på en enkelt tur.

Tallene for % stigning, den tilbagelagte distance og samlede højdemeter vil ikke være en 1:1 beskrivelse af turene, men en overordnet graduering. Man kan således godt opleve en kort strækning på 10 % på en grad 2 tur en enkelt gang. Det kan også forekomme, at 100 meter på en grusvej i Spanien er mere ujævn end forventet på en grad 2. Men i de store træk, falder turene i de nævnte kategorier.

Hvad kræver det at deltage på en given tur:

Uanset sværhedsgrad på den forestående cykelrejse, så opfordrer vi til, at man træner hjemme i Danmark forud for turen. Så får man opbygget en passende grundform, og man møder op med overskud, og får det fulde udbytte af rejsen. Vi har spurgt en professionel cykelrytter til råds omkring, hvordan man bedst forbereder sig til en given cykelrejse mht vores sværhedsgrader, og de råd giver vi videre under punktet Fysiske krav.

Følgevogn:

Vi har ofte en følgevogn med på  vores cykelrejser. Det påvirker selvfølgelig sværhedsgraden, hvor mange gange man har mulighed for at komme til følgevognen, og få vandforsyning, reservedele, bagage osv. 

På nogle cykelrejser kan følgevognen være tilgængelig næsten hele tiden. På andre cykelrejser er følgevognen tilgængelig enkelte gange i løbet af dagen. Helt afhængig af ruten, vejene og lokale trafikforhold.

 

Nogle tips før din Cykelferie

Det er vigtigt at motionere regelmæssigt for at beholde en god grundform. Grundformen vil hjælpe dig til at forberede dig bedre til din cykelferie.

- Har du valgt en bestemt slags cykel til din cykelferie, for eksempel en E-MTB, er det en god ide at prøve en sådan i Danmark inden afrejse, så du er fortrolig med den.

- Har du ikke cyklet et stykke tid, så vær opmærksom på at du indstiller din cykel rigtigt - sadlen, styret osv. Man belaster knæene på en anden måde i forhold til vandring og løb, og det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke udvikler mindre skader under dine forberedelser til ferien.

- Vil du gerne deltage på en interessant tur, som er lidt hårdere end du er vant til, (og du ikke vil bruge en E-MTB), så husk at man også kan træne til bjergkørsel i DK. Du kan f.eks. træne "segmenter" af forskellige længde i et "hårdere gear" og med hurtigere kadence. 

Har du spørgsmål til ovenstående, så kontakt os endelig. Vi vil med glæde rådgive dig i dine forberedelser til din cykelferie.